Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси підприємствREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать
  1. Джерела формув. Оборот. Коштів і їх хар-ка.

Власні джерела формув. оборот. коштів

Мінімальна потреба підпр-ва в оборот. коштах покрив. за рахунок таких власних джерел: статутний капітал (фонд), відрахув. від прибутку у фонди спец. признач.; цільове фінансув. та цільові надходж. (із бюджету, галузевих і міжгалузевих позабюджетних фондів), приріст сталих пасивів.

Підпр-ва, що вводяться в дію, форм. оборотні кошти за рахунок коштів бюджету, пайових внесків членів-засновників, внес­ків іноземних учасників (для СП), надходж. від емісії ЦП. Ці кошти включ. у статутний фонд новоствореного підпр-ва.

На вже діючих підпр-вах власними джерелами фінансув. оборот. коштів є прибуток, що залиш. в розпорядж. підпр-ва, надходж. від емісії ЦП, а також при­рівняні до власних оборот. коштів сталі пасиви.

Сталі пасиви — це кошти цільового признач., які в результ. застосованої системи грош. розрахунків постійно перебув. у господарсь­кому обігу підприємств, а проте, йому не належать; мінімальна (стійка) заборг. із заробітної плати працівникам, відрахувань на обов'язкове державне пенсійне страхув., на соціальне страхув., резерв майбутніх платежів, авансув. покупців (замовників).

На покриття приросту нормативу оборот. коштів спрямов. не вся сума сталих пасивів, а лише приріст її в плановому році, оскільки базову їх суму враховано в попередні роки.

Використ. банк. кредитів для формув. оборот. коштів

Признач. банк. кредитів — фінансув. витрат, пов'язаних з придб.м основних і поточ. активів, із сезонними потребами підпр-ва, тимчасовим збільш.м виробничих за­пасів, із виникн.м (збільш.м) дебіторської заборгов., податковими платежами та іншими зобов'яз.ми.

Планув. потреби в позикових оборот. коштах включає розрахунок необхідної суми кредиту з урахув.м залишку нор­мованих товарно-матеріал. цінностей і визнач. потреби в кредиті.

Сума кредиту з урахув.м залишку нормованих товарно-матеріал. цінностей визнач. для кожного об'єкта як різниця між запланованою вартістю матеріал. цінностей за діючими ці­нами і власними оборотними коштами.

Залуч. коштів інших суб'єктів господарюв.

До залучених належать кошти інших кредиторів, які над. підпр-вам у позику під певний (обумовлений) відсоток на тер­мін до 1 року з оформл.м векселя чи іншого боргового зо­бов'яз.

Досить поширеною формою залуч. коштів інших суб'єктів господарюв. є комерційний кредит. Постачал. дає згоду на над. відстрочки платежу за продукцію, що поставляється, і від споживача він замість грошей одержує вексель або інше боргове зо­бов'яз.

Кред. заборг. — це короткострок. зобов'яз. підприємств, які виник. за: розрахунками з бюджетом; за розрахунковими документами, строк оплати яких не настав і які не сплачено в строк; за невідфактурованими поставками-розрахунками взаємних вимог, векселями, строк опла­ти яких не настав і які не сплачено в строк; за короткострок. кредитами.

Джерела формув. оборот. коштів справляють вплив на їх оберт. Особливості різних джерел формув. і принципи різно­го режиму використ. власних і залучених оборот. коштів вплив. на ефективн. використ. оборот. коштів і всього обо­ротного капіталу. Раціональне формув. названих джерел оборот. коштів має значний вплив на процес виробництва, на фін. результати і фін. стан підпр-ва, сприяє досягненню мети з мінімально необхідними за даних умов оборотними коштами.