Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

3.4 Облік прибутків і збитків

Фінансовий результат діяльності ТОВ " Ельдорадо – Київ 4 " за звітний рік визначають за рахунком 99 "Прибутки і збитки". За економічним змістом рахунок належить до групи рахунків з обліку джерел господарських засобів; за структурою - до групи фінансово-результативних рахунків; по відношенню до балансу рахунок є активно-пасивним: по дебету - збиток, за кредитом - прибуток. Отримання прибутку, доходів відбивається кредитовими даними, а витрати, тобто використання прибутку і збиток відображаються за дебетом рахунка. При зіставленні дебетового і кредитового обороту визначається фінансовий результат діяльності організації за звітний період.

У ТОВ " Ельдорадо – Київ 4 " до рахунку 99 "Прибутки і збитки" відкриті такі субрахунки:

99-1 "Прибуток (збиток) від звичайних видів діяльності";

99-2 "Прибуток (збиток) від іншої діяльності";

99-3 "Витрати на продаж";

99-4 "Платежі з податку на прибуток".

На субрахунку 99-1 враховують прибутки (збитки) від звичайних видів діяльності - від продажу товарів і продукції, наприклад:

Дт 90-9 - Кт 99-1 - списана прибуток від продажів на суму 1608 тис. грн.

На субрахунку 99-2 відображається фінансовий результат від інших доходів і витрат, приклади проводок по списанню прибутків і збитків від іншої діяльності наведені вище.

На субрахунку 99-3 враховуються суми списаних витрат на продаж в розмірі 2257 тис. грн.

На субрахунку 99-4 відображають операції з нарахування податку на прибуток та фінансових санкцій: Дт 99-4 - Кт 68-2 нарахована сума податку на прибуток 248 тис. грн.

Таблиця 3.3 - Основні бухгалтерські записи з обліку прибутків і збитків у ТОВ " Ельдорадо – Київ 4 " в 2011 р.

Зміст господарської операції Дебет Кредит Сума, тис. грн.

Отримано прибуток від продажу

продукції і наданих послуг 90-9 99-1 1608

Списання в кінці місяця сальдо

інших доходів і витрат – прибуток 91-9 99-2 1308

Нарахована сума податку на прибуток 99-4 68-2 248

Списано суму нерозподіленого

(чистого) прибутку 99-9 84 52

Після закінчення звітного року при складанні річної бухгалтерської звітності ТОВ " Ельдорадо – Київ 4 " рахунок 99 "Прибутки і збитки" закривається. При цьому заключній записом грудня сума чистого прибутку (збитку) звітного року списується з рахунку 99 "Прибутки і збитки" на рахунок 84 "Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)". У 2011 р. ця сума склала 52 тис. грн.

Аналітичний облік за рахунком 99 "Прибутки і збитки" забезпечує формування даних, необхідних для складання звіту "Звіт про прибутки і збитки".

За рахунок суми нерозподіленого прибутку, що сформувалася у ТОВ " Ельдорадо – Київ 4 " за підсумками господарського року, засновники в першу чергу покривають витрати, зроблені протягом звітного року авансом в рахунок цього прибутку і відображені в бухгалтерському обліку, як не мають джерел фінансування, за окремим субрахунку рахунку 84 "Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)". Далі використання нерозподіленого прибутку відображається в обліку на основі рішення зборів засновників (акціонерів) відповідно до встановленого порядку.

Як було зазначено раніше, за рахунком 99 "Прибутки і збитки" на кінець року залишається нерозподілений залишок прибутку після оподаткування та сплати аналогічних платежів або непокритий збиток, які в кінці року перераховуються на спеціально відведений для цих сум рахунок 84 "Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) ".

Прикінцевими оборотами грудня сума чистого прибутку звітного року списується в кредит рахунку 84 "Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)" у кореспонденції з рахунком 99 "Прибутки і збитки".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]