Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

3.2 Облік фінансових результатів від інших видів діяльності

Фінансовий результат від інших видів діяльності формується за рахунок інших доходів і витрат.До них, зокрема у ТОВ "Ельдорадо – Київ 4", відносяться:

  • Надходження від продажу основних засобів та інших активів, а так само витрати, пов'язані з продажем, вибуттям та іншим списанням зазначених активів;

  • Відсотки, що сплачуються підприємством за надання йому в користування коштів (кредитів, позик);

  • Витрати, пов'язані з оплатою послуг, що надаються кредитними організаціями;

  • Штрафи, пені, неустойки за порушення умов договорів;

  • Активи, отримані безоплатно, у тому числі за договором дарування;

  • Надходження у відшкодування заподіяних організації збитків і відшкодування завданих організацією збитків;

  • Прибуток і збитки минулих років, виявлені у звітному р.;

  • Суми кредиторської та дебіторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, інших боргів, нереальних для стягнення;

  • Суми дооцінки та уцінки активів (за винятком необоротних засобів);

  • Інші доходи і витрати.

Облік фінансового результату за іншими доходами і видатками в ТОВ "Ельдорадо – Київ 4 " ведеться на рахунку 91 "Інші доходи і витрати". Структура рахунку 91 "Інші доходи і витрати" аналогічна структурі рахунку 90 "Продажі".

Інші доходи і витрати систематизуються на рахунку 91 за такими субрахунками:

91-1 - Інші доходи;

91-2 - Інші витрати;

91-9 - Сальдо інших доходів і витрат.

Надходження активів, визнаних іншими доходами, враховується по кредиту субрахунку 91-1 "Інші доходи" в дебет різних рахунків, залежно від каналу надходження і формування доходу. Інші витрати враховуються за дебетом субрахунка 91-2 "Інші витрати" з кредиту різних рахунків залежно від освіти витрати. Сальдо по інших доходів і витрат за звітний місяць виявляється на субрахунку 91-9 "Сальдо інших доходів і витрат". За субрахунками 91-1 та 91-2 записи проводяться протягом звітного року накопичувально. Щомісяця в ТОВ "Ельдорадо – Київ 4 " виробляється зіставлення дебетового обороту по субрахунку 91-2 "Інші витрати" і кредитового обороту по субрахунку 91-1 "Інші доходи", в результаті чого визначається сальдо інших доходів і витрат за звітний місяць, яке щомісячно списується з субрахунку 91-9 "Сальдо інших доходів і витрат" на рахунок 99 "Прибутки і збитки".

Таким чином, рахунок 91 "Інші доходи і витрати" на звітну дату сальдо не має. Після закінчення звітного року всі субрахунки, відкриті до рахунку 91 "Інші доходи і витрати" закриваються внутрішніми записами на субрахунок 91-9.

Приклади проводок з обліку інших доходів і витрат у ТОВ " Ельдорадо – Київ 4 " наведені в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2 - Основні бухгалтерські записи з обліку інших доходів і витрат у ТОВ "Ельдорадо – Київ 4" в 2011 р., тис. грн.

з / п зміст операції Дебет Кредит Сума, тис грн.

1.Штрафи, сплачені за порушення

договорів 91-2 76 1407

2.Відображено інші доходи 60, 76 91-1 99

3.Списання в кінці місяця сальдо

інших доходів і витрат:

- збиток 99 – 2 91-9 1308

Аналітичний облік фінансових результатів в ТОВ "Ельдорадо - Оренбург" ведеться по кожному виду доходів і витрат. При цьому побудова аналітичного обліку за іншими доходами і видатками, які належать до однієї і тієї ж фінансово-господарської операції, забезпечує можливість виявлення фінансового результату по кожній операції. Синтетичний облік ведеться в картці рахунка 91.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]