Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

3. Облік фінансових результатів тов "Ельдорадо Київ - 4 "

3.1 Формування та облік фінансових результатів від звичайних видів діяльності

Продаж товарів у ТОВ "Ельдорадо 4" вул. Визволителів 17. оформляється такими первинними документами як накладні, вимоги - накладні, рахунки - фактури і т. д. Дані накладних нумеруються порядковими номерами з початку року. Виписуються в двох примірниках. Перший примірник разом з товарним чеком передається у власну бухгалтерію. Другий примірник разом з рахунком віддається покупцю.

Так як ТОВ "Ельдорадо Київ 4" дозволено продавати товари за безготівковим розрахунком і за готівковий розрахунок, то складається реєстр виписаних покупцям вимог-накладних (рахунків).

Для звірки розрахунків бухгалтерія ТОВ "Ельдорадо – Київ4" щомісяця на підставі записів у вищевказаному реєстрі становить оборотну відомість по особових рахунках покупців і іншим розрахункам.

Щомісяця матеріально-відповідальні особи ТОВ "Ельдорадо – Київ 4 " у встановлені терміни в кінці кожного місяця надають до бухгалтерії товарні звіти про рух і залишки товарів за затвердженою формою.

У прибутковій частині звіту записуються всі документи, якими оформлено надходження товарів.

Товари з їх надходження та списання за документами, крім виручки, показуються в товарному звіті з роздрібної та оптової вартості, а тара і допоміжний матеріал - за обліковими цінами. До товарному звіту додається реєстр про рух грошових коштів, інкасації виручки.

Що стосується видаткової частини звіту, то в ній вказується загальна сума продажу товарів. При цьому використовуються показники лічильників касових апаратів.

Товарний звіт складається у двох примірниках. Перший примірник звіту разом з документами передається в бухгалтерію ТОВ "Ельдорадо – Київ 4" під розписку працівника бухгалтерії на другому примірнику, який залишається у матеріально відповідальної особи. До звіту по кожному покупцеві в хронологічному порядку підшиваються всі первинні документи - рахунки-фактури, видаткові накладні, довіреності. Щоб детальніше простежити рух матеріальних цінностей на складі, щорічно відкривається відомість обліку залишків. Станом на перше число кожного місяця в цю відомість переносяться кількісні залишки з карток складського обліку. Бухгалтерія ТОВ "Ельдорадо – Київ 4 " після закінчення кожного кварталу звіряє залишки товарів за даними бухгалтерського обліку з даними складського обліку .

У первинних документах, на підставі яких виробляються записи в звітах, заповнюються всі реквізити, проставлені підписи осіб, які отримали і відпустили матеріали. Первинні документи, не оформлені належним чином, бухгалтерія ТОВ "Ельдорадо – Київ 4" не приймає від матеріально відповідальних осіб.

Продаж товарів ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" здійснюється відповідно до укладених договорів.

Підставою для відвантаження товару покупцеві або відпустки його зі складу ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" служать надходження грошей на розрахунковий рахунок постачальника або внесення готівки в касу.

Розрахунки між організаціями - замовниками проводиться безготівково. Розрахунок платіжними дорученнями - найпоширеніша форма розрахунків. Платіжними дорученнями в ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" оформляються авансові платежі, часткові платежі і остаточні розрахунки.

Реальне просування товару від постачальника до покупця супроводжується рахунком-фактурою і накладної.

Рахунок-фактура складається у ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" по мірі відвантаження товарів на ім'я організації-покупця в двох примірниках, перший з яких не пізніше 10 днів з дати відвантаження товару (виконання роботи, надання послуги) або передоплати (авансу) представляється постачальником покупцеві і дає право на залік сум ПДВ в порядку, встановленому федеральним законом.

У рахунку-фактурі зазначені: порядковий номер рахунка-фактури; найменування та реєстраційний номер постачальника товару (роботи, послуги); найменування одержувача товару (роботи, послуги); найменування товару (роботи, послуги); одиниця виміру, країна походження товару; номер вантажної митної декларації; вартість (ціна) товару (роботи, послуги); сума податку на додану вартість; дата складання рахунку-фактури. Рахунок-фактура повинна бути обов'язково підписана керівником і головним бухгалтером ТОВ " Ельдорадо – Київ 4 ". Накладна - обліковий документ, що видається ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" покупцю - фізичній особі при отриманні товару. У ній вказуються одиниці виміру, кількість, ціна, загальна сума, назва та місцезнаходження ТОВ "Ельдорадо - Оренбург", відправника та одержувача, підстава для передачі товару, підписи опустив обличчя і прийняв товар. Накладна служить для відображення руху товарно-матеріальних цінностей на складі, як постачальника, тобто ТОВ " Ельдорадо – Київ 4", так і покупця, на підставі неї оприбутковується або відпускається товар.

Дані документи складаються в 2-х примірниках: перші залишаються у постачальника, другі передаються покупцеві.

Для доставки товарів, готових конструкцій у ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" створена експедиторська служба. Товарно-матеріальних особою комплектується товар, оформляються товарно-транспортні накладні в 2-х примірниках. Один примірник віддається покупцю, а другий повертається в бухгалтерію ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" з підписами (і печатками) покупця і є підтвердженням про доставку товару покупцеві.

Фінансовий результат від продажу визначається за доходами і витратами, пов'язаними зі звичайними видами діяльності організації, для ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" - продаж побутової техніки, теле - відео - аудіо апаратури і супутніх товарів.

Фінансовий результат за звичайними видами діяльності визначається на балансовому рахунку 90 "Продажі", до якого відкриваються субрахунки:

90-1 "Виручка";

90-2 "Собівартість продажів";

90-3 "ПДВ";

90-9 "Прибуток (збиток) від продажу".

У ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" комерційні витрати включаються в собівартість проданих товарів.

Рахунок 90 "Продажі" закривається в кінці звітного періоду. Сальдо по цьому рахунку на кінець місяця дорівнює нулю через наявність запису по субрахунку 90/9 "Прибуток (збиток) від продажу" в кореспонденції з балансовим рахунком 99 "Прибутки і збитки". По всіх субрахунках рахунку 90 "Продажі" протягом звітного періоду є сальдо дебетове або кредитове, яке відображається наростаючим підсумком з початку року. Зазначені суми з усіх субрахунків рахунку 90 "Продажі" списуються в кінці року на субрахунок 90/9 "Прибуток (збиток) від продажу".

З субрахунку 90-1 "Виручка" сума списується в кредит субрахунку 90-9 "Прибуток (збиток) від продажу", з субрахунків 90/2 "Собівартість продажів", 90-3 "ПДВ" суми списуються в дебет субрахунка 90-9 " Прибуток (збиток) від продажів ", внаслідок чого на початок року на субрахунках балансового рахунку 90" Продажі "сальдо відсутній.

Таким чином, на рахунку 90 "Продажі" зіставляються доходи (виручка від продажу) та витрати (собівартість проданих товарів, послуг, комерційні витрати) по проданих товарах і послугах. При визнанні в бухгалтерському обліку виручки від продажу відбивається такий запис Дт 62 "Розрахунки з покупцями та замовниками" Кт 90-1 "Виручка", одночасно фактична собівартість товарів Дт 90/2 "Собівартість продажів" Кт 41 "Товари".

Особливістю визначення фінансового результату від продажу є застосування варіанту списання комерційних витрат.

При першому варіанті частина зазначених витрат розподіляється між проданими товарами і залишками товарів на кінець звітного періоду, а інша частина щомісячно списується на рахунок 90 "Продажі". Таким чином, показник собівартості проданих товарів збігається з показником повної собівартості, в якій враховуються всі статті витрат. При другому варіанті зазначені витрати не розподіляються між проданими товарами та її залишком на складі, а відразу ставляться у зменшення виручки від продажу щомісяця. Такий варіант використовується в бухгалтерії ТОВ " Ельдорадо – Київ 4".

За звітний місяць на окремому субрахунку рахунку 90 "Продажі" визначається фінансовий результат ТОВ " Ельдорадо – Київ 4", який щомісяця (заключними оборотами) списується з окремого субрахунку рахунку 90 "Продажі" на рахунок 99 "Прибутки і збитки".

Зіставлення виручки від продажу з собівартістю проданої продукції може показати збиток, коли дебетовий оборот за рахунком 90 "Продажі" перевищує його кредитовий оборот.

Наказом про облікову політику ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" встановлено, що виручка від продажів враховується у міру оплати товарів. Розглянемо порядок відображення формування фінансового результату від продажу на рахунках бухгалтерського обліку в 20011р. у ТОВ " Ельдорадо – Київ 4"

Таблиця 3.1- Основні бухгалтерські записи з обліку фінансових результатів від звичайних видів діяльності у ТОВ " Ельдорадо – Київ 4" в 2011р.

Зміст господарської операції Дебет Кредит Сума, грн

Пред'явлено рахунок покупцям

за продані товари 62 90-1 106681

Відображено суму ПДВ - 18% 90-3 68 16273

Списано фактична собівартість товарів 90-2 41 86543

Списано суму витрат на продаж,

пов'язаних з продажем товарів 90-4 44 2257

Відображено прибуток від продажу 90-9 99-1 1608

Аналітичний облік за балансовим рахунком 90 "Продажі" у ТОВ "Ельдорадо – Київ 4 " організується за видами діяльності і місць продажів. Синтетичний облік ведеться в картці рахунка 90

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]