Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

3.5. Аналіз фінансового стану і фінансових результатів тов"Ельдорадо – Київ 4"

Розвиток ринкових відносин підвищує відповідальність і самостійність підприємств у виборі та прийнятті управлінських рішень по забезпеченню ефективності їх діяльності. Ефективність виробничої, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства виражається в досягнутих фінансових результатах.

Фінансовий результат господарської діяльності організації формується з двох складових, основним з яких є реалізаційний результат, отриманий від продажу продукції, товарів, робіт і послуг, а також від господарських операцій, які становлять предмет діяльності підприємства, таких, як здача в платну оренду основних засобів, передача в платне користування об'єктів інтелектуальної власності та вкладення коштів у статутні капітали інших організацій.

Друга частина у вигляді доходів і витрат, безпосередньо не пов'язаних з формуванням основного реалізаційної фінансового результату, утворює інший фінансовий результат, що включає в себе інші доходи і витрати. Якщо за звітний період підприємство від продажу продукції, товарів, робіт, послуг та інших операцій, які становлять предмет його діяльності, отримало прибуток, то весь його фінансовий результат дорівнюватиме прибутку від продажів плюс інші доходи, мінус інші витрати. Якщо підприємство отримає збиток від продажу, то його загальний фінансовий результат дорівнюватиме сумі збитку від продажу плюс інші витрати, мінус інші доходи.

Отриманий таким чином загальний фінансовий результат коригується на суми втрат, витрат і доходів у зв'язку з надзвичайними обставинами господарської діяльності підприємства.

Важливим фінансовим результатом діяльності підприємства є прибуток. Значення прибутку зумовлене тим, що, з одного боку, вона залежить в основному від якості роботи підприємства, підвищує економічну зацікавленість його працівників в найбільш ефективному використанні ресурсів, так як прибуток - основне джерело виробничого і соціального розвитку підприємства, а з іншого боку - вона служить найважливішим джерелом формування державного бюджету. Таким чином, у зростанні прибутку зацікавлене як саме підприємство, так і держава.

Основну частину прибутку підприємства одержують від продажу продукції і послуг. В процесі аналізу вивчаються динаміка, виконання плану прибутку від реалізації продукції і визначаються фактори зміни її суми.

Прибуток від продажу продукції в цілому по підприємству залежить від чотирьох факторів співпідпорядкованості: обсягу реалізації продукції, її структури, собівартості і рівня середньореалізаційних цін.

Обсяг продажу продукції може надавати позитивний і негативний вплив на суму прибутку. Збільшення обсягу продажів рентабельної продукції приводить до збільшення прибутку. Якщо ж продукція є збитковою, то при збільшенні обсягу реалізації відбувається зменшення суми прибутку.

Структура товарної продукції може робити як позитивне, так і негативний вплив на суму прибутку. Якщо збільшиться частка більш рентабельних видів продукції в загальному обсязі її реалізації, то сума прибутку зросте.

Собівартість продукції і прибуток знаходяться в обернено пропорційній залежності: зниження собівартості призводить до відповідного зростання прибутку і навпаки.

Бухгалтерський облік в ТОВ "Ельдорадо – Київ 4 " ведеться відповідно до нормативно-законодавчою базою. Розроблені та затверджені дві облікові політики на 2011 рік - для цілей бухгалтерського обліку і цілей податкового обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]