Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
літ-худ.ком за планом.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
493.57 Кб
Скачать

Тема 12. Зарубіжна література кінця хіх – початку хх ст.

Особливості розвитку зарубіжної літератури кінця ХІХ – початку ХХ століття. Вплив А.Шопенгауера та Ф.Ніцше на культуру означеного періоду. Основні літературні течії: імпресіонізм, символізм, естетизм, неоромантизм, натуралізм. Література критичного реалізму на межі століть.

Модернізм у літературі початку ХХ ст. Філософська база модернізму. Модернізм і декаданс. Модернізм і авангардизм.

Е.Золя як теоретик і практик натуралізму. Епопея “Ругон-Маккари”: задум, структура, основні теми. Ідейне та художнє новаторство Золя в романі “Жерміналь”.

Творчість Гі де Мопассана в контексті літературних традицій. Особливості проблематики та психологізму в романах Мопассана “Життя”, “Любий друг”. Майстерність Мопассана-новеліста (“Пампушка”).

Символізм у французькій поезії. Поезія П.Верлена: основні теми, поєднання символізму та імпресіонізму. Основні ідеї та образи лірики А.Рембо.

“Театр мовчання” М.Метерлінка (“Сліпі”, “Там, усередині” та ін.). Символістська поетика драми “Синій птах”.

Драматургічне новаторство Г.Ібсена (“Ляльковий дім”). Внесок Ібсена у становлення західноєвропейської “нової драми”.

О.Вайльд як теоретик естетизму. Проблематика та художні особливості роману Вайльда “Портрет Доріана Грея”.

Неоромантизм в англійській літературі. Естетика неоромантизму в повісті Р.Л.Стівенсона “Дивна історія доктора Джекіля і містера Хайда”.

Внесок Д.Б.Шоу у ровиток західноєвропейської драматургії. Драми-“дискусії” Шоу: “Професія місіс Уоррен”, “Пігмаліон” та ін.

Проблема Власництва та Краси, принципи зображення характерів в романі Дж.Голсуорсі “Власник” (“Сага про Форсайтів”).

Роман Т.Манна “Будденброки”: проблематика, жанрова специфіка. Реалізм і натуралізм у романі “Будденброки”.

А.Чехов як майстер гумористичного оповідання. Філософська та моральна проблематика прози Чехова. Новаторство драматургії Чехова.

Досягнення російського реалізму на межі ХІХ-ХХ ст. (І.Бунін, О.Купрін).Символізм у російській поезії на межі ХІХ-ХХ ст. (В.Брюсов, О.Блок).

М.Твен як майстер гумористичного оповідання. Гумор, іронія та сатира в романах М.Твена про дітей (“Пригоди Тома Сойєра”, “Пригоди Гекльберрі Фінна”).

Романтизм і реалізм у “Північних оповіданнях” Д.Лондона. Критика ніцшеанства в романі “Морський вовк”. Тема митця в романі “Мартін Іден”.

Американське суспільство в романах Т.Драйзера (“Сестра Керрі”).

Тема 13. Особливості розвитку зарубіжної літератури і п. Хх ст.

Загальна характеристика літературного процесу 1920-1930-х рр. Модерністські концепції світу та людини, революційно-радикальні процеси в суспільному та культурному житті Європи.

Основні літературні напрямки та течії. Освоєння літературою нових сфер дійсності, пошуки нових художніх форм. Модернізм. Основні течії: дадаїзм, сюрреалізм, “потік свідомості”, екзистенціалізм, експресіонізм. Нові жанри: політичний роман, роман-памфлет, документальний роман, інтелектуальний роман і драма.

Дадаїзм і сюрреалізм в літературі І п. ХХ ст. Поезія Г.Аполінера, А.Бретона, П.Елюара.

Експресіонізм: витоки, філософські та естетичні засади, особливості поетики. Кафка та експресіонізм. Відбиття проблеми відчуження особистості, безглуздості існування в новелах Кафки («Перевтілення»). Конфлікт людини та суспільства, образ абсурдного світу в романі Ф.Кафки “Процес”. Література “потоку свідомості”. Особливості психологічного аналізу в епопеї М.Пруста “У пошуках втраченого часу”: «потік свідомості» як метод воскресіння пам’яті. Роман Д.Джойса «Уліс»: багатозначність міфу в романі та його функції. «Уліс» як модерністська епопея. Художні принципи “потоку свідомості” в романі В.Вулф “Місіс Делоуей”.

Фройдизм і література І п. ХХ ст. Концепція людської природи в романі Д.Г.Лоуренса.“Коханець леді Чаттерлі”.

Інтелектуальний роман в творчості Т.Манна («Доктор Фаустус») і Г.Гессе (“Степовий вовк”, “Гра у бісер”).

Тема І Світової війни в творчості письменників І пол. ХХ ст. (Е.М.Ремарк, Р.Олдінгтон, А.Барбюс, Е.Хемінгуей). Поняття про “літературу “загубленого покоління”. Зображення трагедії “загубленого покоління” в соціально-психологічному романі Е.М.Ремарка “На західному фронті без змін”. Роман Е.Хемінгуея “Прощавай, зброє!”: антивоєнна спрямованість, семантика заголовку, концепція кохання в контексті ворожого світу, принцип “айсберга”.

Антиутопія у світовій літературі ХХ ст. (Є.Замятін, А.Платонов, О.Хакслі, Д.Оруелл).Особистість та система в романі Д.Оруелла “1984”. Ознаки жанру антиутопії в романі О.Хакслі “Цей дивний новий світ”. Відображення конфлікту між людиною та системою в романі Є.Замятіна «Ми».

Тема відповідальності за долю людства в творах А. де Сент-Екзюпері. “Маленький принц” А. де Сент-Екзюпері як притча.

Екзистенціалізм у французькій літературі. Абсурдність буття в творах Ж.-П.Сартра (“Нудота”, “Стіна”, “Мухи”). Метафізичний та соціальний зміст роману А.Камю “Сторонній”. Гуманістична позиція Камю в романі-притчі “Чума”.

Т.С.Еліот як реформатор поезії. Поема “Безплідна земля”: проблематика (апокаліптичне бачення цивілізації, втрата людством духовних орієнтирів), художні особливості. Фольклорно-міфологічна традиція в поезії Ф.Гарсіа Лорки (“Циганські романсеро”).

“Епічний театр” Б.Брехта. Антивоєнна спрямованість п'єси “Матінка Кураж та її діти”.

“Два потоки” російської літератури: література СРСР та література росвійського зарубіжжя. Проблема соціалістичного реалізму. Репресії 1930-х рр. та особисті долі письменників.

Основні мотиви і жанри поезії С.Єсєніна. Поетичне новаторство В.Маяковського. Основні теми в поезії М.Цвєтаєвої. Суспільне та художнє значення поеми А.Ахматової “Реквієм”.

Розвиток традицій російської класики в творчості М.Булгакова. Роман М.Булгакова “Майстер і Маргарита”: трагічна доля гуманізму, модернізм і реалізм, жанрова унікальність.

Творчість В.Набокова. Тип набоківського героя. Особливості поетики.