Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
літ-худ.ком за планом.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
493.57 Кб
Скачать

Тема 7. Література Відродження.

Значення поняття “Відродження”, або “Ренессанс”: перехід від сільскої культури до міської, формування великих держав та націй, становлення національних мов та національних культур. “Універсальна людина” як новий ідеал, його реалізація в ренесансній культурі та літературі. Гуманізм як ідеологія Відродження. Провідні жанри ренесансної літератури.

Франческо Петрарка – перший європейській гуманіст. Поетичне новаторство Петрарки в “Книзі пісень”. Розвиток жанру сонету в творчості Петрарки.

Джованні Боккаччо як засновник жанру новели в літературі Ренесансу. “Декамерон” як літературна пам´ятка Відродження: гуманістична концепція світу та людини, мозаїчна композиція, антиклерікальні мотиви, образи оповідачів як втілення ідеалу людини доби Відродження.

Роман Ф.Рабле “Гаргантюа та Пантагрюель”: історія створення, зв´язок з народною сміховою культурою, концепція світу та особистості, система образів. М.Бахтін про роман.

Поезія П´єра Ронсара.

Монтень як засновник жанру есе (“Досліди”).

Роман Сервантеса “Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський”: історія створення, полеміка з лицарським романом, образ Дон Кіхота, його різні трактування, художні особливості, композиція роману, вплив твору на подальший розвиток жанру романа в світовій літературі.

“Утопія” Т.Мора як джерело жанру утопії в новій європейській літературі.

Творчість Вільяма Шекспіра. “Шекспірівське питання”. Сонети Шекспіра: головні образи і мотиви, художні особливості. Трагедія Шекспіра “Гамлет”: джерела сюжету, філософська проблематика, образ Гамлета, його різне трактування митцями, значення фіналу. Концепція особистості в трагедії “Отелло”. Проблема “батьків та дітей” в трагедії “Король Лір”. Трансформація титанічної особистості в трагедії “Макбет”.

Тема 8. Зарубіжна література XVII ст.

XVII століття як особлива епоха в культурі стран Європи. Основні напрями та жанри європейської літературі XVII ст.

Доля ренессансного реалізму в літературі XVII ст. Реалізм і народність драматургії Лопе де Вега (на матеріалі драми "Фуенте Овехуна") : особливості створення образу народу, проблема народа та влади, драматургічна майстерність автора.

Класицизм в літературі Франції XVII ст. Передумови розвитку класицизму у Франції. М.Буало як теоретик класицизму ( трактат “Поетичне мистецтво”). Особливості класицизму П.Корнеля (“Сід”) та Ж.Расіна ("Андромаха", "Федра"). Класицизм і реалізм в драматургії Мольєра. “Висока комедія” Мольєра. Майстерність Мольєра-драматурга. Класицистична поетика комедії "Тартюф". Реалістичні тенденції в комедії "Дон Жуан".

Барокко в європейській літературі XVII ст. Концепція світу та людини в мистецтві барокко. Національні форми барокко. Представники барокко в європейській літературі XVII ст. (Гріфіус, Логау, Ґонґора, Кальдерон).

Основні напрямки розвитку російської літератури в XVII ст.: побутова повість, сатиричні жанри, перекладна література. Відображення соціальних протиріч доби у “Житії протопопа Авакума”.

Жанр хоку в японській поезії і творчості М.Басьо.