Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
літ-худ.ком за планом.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
493.57 Кб
Скачать

Тема 9. Зарубіжна література доби Просвітництва

Поняття «Просвітництва». Ідеологія Просвітництва, її відображення в літературі. Основні літературні напрями та течії ХVІІІ ст.

Історична місія французьких просвітителів. Філософська повість Вольтера “Кандид” як зразок жанру. Ідейна та жанрова специфіка творів Дідро “Черниця”, “Племінник Рамо”. Концепція “природної людини" в творчості Жан-Жака Руссо (романи “Юлія, або Нова Елоїза”, “Сповідь”). Комедійна трилогія Бомарше про Фігаро

Ідейне та художнє новаторство англійського реалістичного роману доби Просвітництва. Роман Д. Дефо “Робінзон Крузо”: концепція особистості, поняття «робінзонади», місце роману в світовій пригодницькій літературі. Сатира і гротеск в романі Дж.Свіфта “Мандри Гуллівера”. Просвітницька концепція особистості в романі Г.Філдінга “Історія Тома Джонса, знайди”.

Народність поезії Р.Бернса.

Основні етапи творчості Гете. “Страждання молодого Вертера” та сентименталізм. Трагедія “Фауст”: історія створення, філософська проблематика, художні особливості, проблема методу.

Концепція особистості та її художня реалізація в драмах Ф.Шіллера "Розбійники", "Підступність і кохання".

Трансформація традицій італійського театру в творчості К. Гоцці та К. Гольдоні.

Особливості російського класицизму. Літературна діяльність В.Тредияковського, М.Ломоносова, О.Сумарокова. Російська література останньої третини XVIIІ ст. : нові досягнення та початок кризи російського класицизму (Г.Державін), становлення сентименталізму (М.Карамзін), зародження реалістичних тенденцій (Д.Фонвізін, О.Радіщєв).

Змістовий модуль 4. Зарубіжна література ХІХ ст.

Тема 10. Романтизм як провідний напрям в зарубіжній літературі і п. Хіх ст.

Історичні, політичні та філософські витоки романтизму. Картина світу та людини в романтизмі. Романтична концепція мистецтва. Провідні жанри романтизму. Хронологічні межі та національні варіанти романтизму.

Світ реальний і світ ідеальний, сатира і гротеск в новелах Е.Т.А.Гофмана “Золотий горщик”, “Малюк Цахес”.

Співвідношення романтизму і реалізму в поезії Г. Гейне. Романтична концепція кохання та її переосмислення в поетичній збірці Гейне “Книга пісень”. Романтичні та реалістичні тенденції в поемі “Німеччина. Зимова казка”.

Лірика Дж.Г. Байрона як відображення його особистості. Поема Байрона “Паломництво Чайльд-Гарольда”: проблема героя, специфіка жанру. Своєрідність героя та конфлікту у “східних поемах” Байрона. Поняття “байронізму”.

Історичний роман в добу романтизму. Специфіка та новаторство історизму В. Скотта. Втілення історичних та естетичних принципів В. Скотта в романі “Айвенго”. Історична концепція В.Гюго в романі “Собор Паризької богоматері”. Контраст, символіка, гротеск в романі.

Своєрідність романтизму Е.По. Поетичне новаторство, новелістичне мистецтво Е. По.

Романтизм і реалізм у творчості О.С.Пушкіна. Основні мотиви лірики Пушкіна. “Євгеній Онєгін” – перший російський реалістичний роман. “Борис Годунов” – історична трагедія нового типу в російській літературі. “Повісті Бєлкіна” як початок російської реалістичної прози.

Новаторство М.Гоголя-письменника. Ранній романтичний період у творчості Гоголя ( “Вечори на хуторі поблизу Диканьки”, “Тарас Бульба”). Особливості драматургії Гоголя (“Ревізор”). “Мертві душі” як національна поема.