Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
літ-худ.ком за планом.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
493.57 Кб
Скачать

Тема 3. Закономірності, основні етапи розвитку літературно-художньої комунікації.

Літературний процес і його основні категорії. Літературний напрям. Літературна течія, школа. Художній метод. Стиль у літературі та мистецтві. Стиль як відображення епохи Стиль і літературний напрям. Стиль й індивідуальна творча манера письменника.

Ренесансний реалізм як творчий метод. Барокко як літературний напрям. Класицизм як художня система. Просвітницький реалізм яктворчий метод. Сентименталізм як літературний напрям. Романтизм як тип художнього мислення. Реалізм, основні риси реалізму ХІХ ст. Нові риси реалізму ХХ ст. Натуралізм як літературний напрям. Модернізм як літературно-мистецький напрям. Особливості літературного розвитку в добу постмодернізму.

Періодизація літературно-художнього процесу.

Традиції й новаторство в літературі. Проблема літературної взаемодії та взаємовпливів, літературних зв'язків. Роль загального цивілізаційного процесу в посиленні новаторських тенденцій літератури та мистецтва.

Змістовий модуль 2. Література Давнього Світу та Середньовіччя.

Тема 4. Література Давнього Світу.

Давні літератури Сходу (вавилоно-ассирійська, давньоєгипетська, давньоіндійська, давня китайська, давньоєврейська, давньоіранська): загальна характеристика.

Термін та поняття “антична література”. Історичне значення античної літератури. Періодизація античної (грецької та римської) літератури.

Література Стародавньої Греції. Грецька міфологія. Доолімпійська міфологія. Культурна спрямованість олімпійської міфології. Міфологія як “підгрунтя та арсенал” античного мистецтва.

Гомерівський епос. Гомерівське питання. Міфологічна основа поем Гомера “Іліада” та “Одіссея”. Картини суспільного життя в поемах. Боги і люди в гомерівських поемах. Художні особливості гомерівського епосу. Пародії на героїчний епос.

Давньогрецька лірика, її різновиди (вокальна, хорова та декламаційна лірика). Поезія Архілоха, Алкея, Сапфо, Анакреонта, Піндара.

Давньогрецька драма. Роль театру в суспільному житті античного полісу. Давньогрецька трагедія: походження та особливості структури. Есхіл – “батько трагедії”. “Орестея” як найвище досягнення Есхіла-трагіка. Концепція людини та її долі в трагедії Софокла “Едіп-цар”. Нововведення Софокла-драматурга. Драматургічне новаторство Евріпіда (“Медея”, “Іполіт”). Давньогрецька комедія. Походження та структура комедії. Проблематика комедій Арістофана. Сатиричні та комічні прийоми в комедіях Арістофана.

Література Давнього Риму. Спадковий характер давньоримської літератури. Своєрідність історичних умов розвитку римської літератури. Римська міфологія як “арсенал і підгрунтя” римської літератури.

Міф і римська історія в поемі Вергілія “Енеїда”. Вергілій і Гомер. Художньо-стильові особливості поеми. Жанрова та тематична багатоманітність поезії Горація. Філософія “золотої середини” та її відображення в поезії Горація. Тема поета і поезії в ліриці Горація. Тема кохання та її варіації в творчості Овідія.

Епіграма в творчості Марціала. Викривальний характер сатир Ювенала.

Відмінність римського роману від грецького. Картини римського життя за часів Нерона в романі Петронія “Сатирикон”. Петроній і середньовічний шахрайський роман. “Золотий осел” Апулея – останній роман античної доби.