Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренінг - Сучасні підходи до розвитку місцевих...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
377.34 Кб
Скачать

Спрощена схема етапів діяльності, що проводиться в місцевих громадах

Збір інформації

Оцінка ситуації

Залучення людей до зустрічі з метою прийняття рішення, якою проблемою вони хочуть зайнятися

Створення та підтримка групи/об’єднань/коаліцій

Допомога групі/об’єднанню/коаліції у плануванні стратегії та тактик, а також визначені пріоритетів діяльності

Підсилення і підтримка груп/ об’єднань/коаліцій, коли вони починають реалізовувати заходи

Проведення перегляду досягнень і самої діяльності

груп/ об’єднань/коаліцій

Допомога групі/ об’єднанню/коаліції у завершенні заходів або у прийнятті рішень, щодо подальшого розвитку

(весь процес починається з початку)

Аніматор як особистість1

Ключовим аспектом в діяльності аніматора є факт, що саме аніматор як людина є джерелом перетворень. Тому винятково важливо придивитися до того, які навички, знання, цінності повинен мати аніматор. У подальшій частині буде показано декілька областей, які особливо важливі в характеристиці аніматора як особистості.

Серед особистих чеснот аніматора найчастіше наводяться:

1. Розуміння власних можливостей та обмежень, як фізичних, так і тих, що стосуються рис характеру, мотивування, здібностей. Аніматор має бути «зрілим», відповідальним і стабільним у своїх почуттях, мати вирішеними свої особисті проблеми. Об'єктивність повинна йти в парі з реалістичним баченням подій, поведінки, оцінці людей. Автономія дозволяється йому протистояти натиску умовностей, а одночасно діяти концентруючись на потребах і цілях групи, без пристрасті та маніпуляції.

Ми як аніматори повинні перш за все самі собі відповісти на питання чому «Я» хочу допомогти іншим, оскільки бути аніматором - це також своєрідна форма допомоги оточуючим. Які головні мотиви, які керують мною таким чином, чи мені підходить роль суспільного «каталізатора».

2. Сприйняття себе та інших. Аніматор приймає себе таким, якій він є, знаючи про свої недоліки та обмеження, та намагається поступово звільнятися від них. Якщо його оцінка ґрунтується на мотивації, а не на звинуваченні себе, він може планувати свій особистий розвиток. Самосприйняття сприяє безумовному прийняттю інших і є основою для дій аніматора.

3. Здатність до життя у колективі/спільноті. Це здатність розвиватися у колективі/спільноті і разом з нею, дотримуватися прийнятих у громаді норм і правил. Важливою є стійкість до фізичної і психічної втоми, уміння панувати над собою у важких умовах, вміння вільно входити в контакти з людьми, уміння примирити вимоги співпраці з групою з власними життєвими очікуваннями.

Схильність до ізоляції, бажання залишатися в стороні, нездатність до спостереження існуючих протиріч в співтоваристві та проведення аналізу їх причин буде серйозним ускладненням і протипоказанням для прийняття завдань аніматора.

Аніматор як особистість2

4. Вміння пристосуватися. Мова не йдеться про звички і навички, тільки усвідомлення умов і способів адаптування в різних специфічних ситуаціях. Гнучкість мислення і поведінки дозволяє реагувати на непередбачене і оцінити по новому те, що вже було заплановано.

5. Творчий підхід. Дає можливість уникнути стереотипного мислення, реагувати на непередбачені ситуації і вимоги, які несподівано з'являються, постійне спрямування у майбутнє оновлення бачення проблем і ситуації.

Особливо важливі в роботі аніматора знання про формування стереотипів. Він повинен усвідомлювати як глибоко у свідомості закорінені страх й упередження, що існують у кожній спільноті. Він має помічати ці явища і вміти свідомо їх контролювати як у себе так і у інших членів спільноти. Дуже часто головною функцією аніматора стає боротьба зі звичками, глибоко закоріненими у даному середовищі.

Спроба ретельного опису компетенцій і завдань, що стоять перед соціальним аніматором, показує, що це поняття виходить за рамки будь-якого визначення. Громадське життя визначає все нові вимоги і нові методи діяльності.

Роль аніматора це йти слідом за суспільним процесом, так щоб його нові форми створювали вже самостійно активні громадяни.

МІСІЯ СОЦІАЛЬНОГО АНІМАТОРА1

Віримо, що люди в змозі самі собі допомогти, і активізуємо їх через навчання, підтримку, мотивуємо та надихаємо з метою вирішення проблем та розвитку громади, в якій вони живуть, на підставі визнання принципів різнорідності, партнерства і толерантності.

7 ФУНКЦІЙ СОЦІАЛЬНОГО АНІМАТОРА

  • Engaging Залучення

  • Enabling Надання можливості

  • Educating Навчання

  • Encouraging Заохочення

  • Empowering Зміцнення

  • Equalising Вирівнювання шансів

  • Evaluating Оцінювання

СОЦІАЛЬНИЙ АНІМАТОР - ЦЕ РОЛЬ

Соціальним аніматором може бути людина з самих різних професійних сфер: працівник культури, вчитель, соціальний працівник, лідер громадської організації, мер, журналіст або бізнесмен.

СОЦІАЛЬНИЙ АНІМАТОР

  • Ініціатор

  • Каталізатор

  • Арбітр

  • Фасилітатор

  • «Агент» змін

ЛІДЕР АБО СОЦІАЛЬНИЙ АНІМАТОР?

Лідери - це люди, що керують групами, коаліціями, громадськими рухами, які реалізують конкретні цілі.

Соціальні аніматори - це люди, які стали ініціаторами, підтримували діяльність багатьох груп, коаліцій, громадських рухів.

ЧИМ Є МІСЦЕВА ГРОМАДА1

  • Спільна територія проживання

  • Жителі, що проживають на даній території

  • Система зв'язків і контактів на різних рівнях між жителями, установами та організаціями. Соціальна взаємодія.

  • Культурні та психологічні взаємини, що зв'язують частину або всіх жителів з даною суспільно-територіальною структурою.

ЦІЛІ І ПРИНЦИПИ РОЗВИТКУ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ

  • Розробка спільних дій (організація і підтримка громадських об'єднань)

  • Покращення доступу жителів до інформації та придбання нових навичок

  • Отримання або створення нових матеріальних і фінансових ресурсів усередині даної місцевої громади

  • Підвищення демократичної участі жителів у процесі ухвалення важливих для них рішень

СОЦІАЛЬНИЙ АНИМАТОР ЯК ТВОРЕЦЬ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ

Соціальний капітал - це комплекс неформальних цінностей і норм (таких як довіра, солідарність), визнаних членами цієї громади, які роблять можливою співпрацю та взаємодію з метою вирішення проблем як індивідуальних так і суспільних.

ФАСИЛІТАЦІЯ У ГРОМАДІ

Фасилітація - це:

  • процес створення простору для відкритого діалогу з різними точками зору,

  • процес підтримки групи, громади, спільноти у навчанні та пошуку рішень,

  • процес, якій дозволяє групі налагодити співпрацю і працювати ефективно.

Процес фасилітації повинен мати:

  • поставлену мету, яку група прагне досягти,

  • атмосферу для спілкування та обміну думками,

  • простір для застосування компетенцій кожного.