Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренінг - Сучасні підходи до розвитку місцевих...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
377.34 Кб
Скачать

Поняття "громада"

Зовсім іншого характеру набувають зв’язки між людьми у громаді, де всі мають однаковий статус (той, що базується на тому місці, де вони народилися - наприклад у селі), спільні культурні традиції, релігійну спадщину, расове походження. Групи, що тримаються на таких зв’язках, часто називають ідентифікаційними громадами, і вони можуть існувати в межах географічних громад. Це більша або менша група людей, об’єднана спільними соціальними, професійними, віросповідними, віковими ознаками.

Термін “громада” приписують і групі людей, які поділяють стурбованість з приводу специфічної проблеми, такої наприклад, як оточення, комфортне проживання, обмежені можливості для неповносправних, батьки-одинаки, пацієнти із однаковими захворюваннями.

Громада за інтересами виникає тоді, коли індивіди, що поділяють цей інтерес, розвивають спільне розуміння або інтерпретацію того, що становить проблему і що треба зробити, аби її вирішити. Те, де живуть ці люди, не визначає їхнього членства у громаді.

Люди завжди є членами одночасно і географічних, і ідентифікаційних громад, а також громад за інтересами. Але при будь-якому вживанні цього слова суттєвими для визначення громади є декілька моментів:

  • це, як правило, група людей, які опинилися у спільній ситуації. Ті, хто належать до громади, мають визначені спільні риси, які зв’язують їх разом;

  • спільна діяльність. Це стан буття людей, який забезпечує громаду та її членів ситуаційною можливістю для потенційного розвитку.

  • колективна дія. Люди усвідомлюють свій спільний інтерес і можуть організувати колективну дію для реалізації спільного інтересу. Результативність спільних дій перевершує індивідуальну результативність, дозволяє індивіду та групі досягати визначених цілей, в той же час створюючи спільні підтримку та гордість.

  • сформована ідентичність. Поняття громади пов’язане з наявністю певної приналежності до громади або “духу громади”.

Роль соціального аніматора у місцевій громаді1 Найбільш важливим в роботі аніматора можна вважати:

  • Розвиток партнерських стосунків в громаді через створення коаліції

  • Комунікація між потенційними суспільними партнерами через розробку контактів і стосунків як з, так і між ключовими партнерами

  • Опис профілю громади – знайомство з місцевими жителями, побутовими умовами, історією, проблемами і так далі ?

  • Процеси ухвалення спільних рішень за допомогою компромісів і визначення загальних цілей

  • Робота з використанням динаміки процесу, що має місце в групах

  • Підтримка емоційної участі і мотивування інших

  • Створення мереж – співпраця над кордонами, підтримка контактів

  • Управління інформацією і ресурсами

Маючи такі компетенції, аніматор сприяє зміні зразків поведінки (від пасивного до активного) у напряму до громадянської позиції, що характеризується прагненням до співпраці. Сприяє також підключенню до діяльності груп і співтовариств, внаслідок чого люди починають відкривати заново значення таких слів як колектив, солідарність, задоволення від надання допомоги, отже настає зміна ієрархії цінностей у бік взаємної співпраці на загальне благо.