Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренінг - Сучасні підходи до розвитку місцевих...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
377.34 Кб
Скачать

Що таке анімація?1

Можна спостерігати також тенденцію, згідно з якою поняттю анімація приписуються теорії (з різних галузей науки) використання практик социотехнічних і профілактичних, психотерапії, виховної і добровольчої діяльності, діяльності, позашкільної освіти. У такому значенні анімація є одночасно і метою, і процесом, і методом і формою діяльності у сфері культури і суспільно-освітній сфері.

У літературі анімація представляється універсальною, в практиці більш обмежується артистичною діяльністю, організацією культурних заходів, проведенню занять для різного вигляду груп і колективів – а отже займається головним чином організацією дозвілля.

У авторів Школи Соціальних Аніматорів з'явився декілька інший погляд на анімацію, що прийняв назву соціальна анімація. Наше розуміння цього процесу не відмовляється від вище представленої традиції, проте виразно підкреслює її соціальний вимір, а отже й факт, що анімація є методом побудови світу взаєморозуміння, щирих стосунків тих, що зв'язують людей в групи і співтовариства. Є способом знаходження рятівного круга в сучасному суспільному просторі, який визначається як круг контактів, в якому ми ініціюємо свої взаємини з іншими.

Насправді, всі ми, дуже часто виконуємо роль аніматора у різних життєвих ситуаціях підсвідомо, наприклад, це часто відбувається у своїй родині, зі своїми друзями, у своєму колі.

Однак, поняття соціальна анімація, передбачає перш за все «усвідомлений підхід», усвідомлене втручання, з метою пожвавлення, залучення до діяльності людей, заради змін на найкраще.

Аніматор підвищує активність і приводить в рух зв'язки між людьми, між групами і структурами в суспільній сфері. Завдяки цьому сприяє залученню членів громади до участі у використанні, а також створенні суспільних цінностей. Не можливо привести приклад з історії людини «заслуженого аніматора» тому, що справжній аніматор не повинен бути лідером і роздавати готові рецепти з приводу як і що треба робити. Він повинен сприяти, надихати людей , створювати умови, при яких громадські активісти розпочнуть діяти, а далі підтримувати цю діяльність і допомагати.

Поняття "громада"

Термін «громада» (англ. сommunity) утворено з двох слів “common” (спільний) та “unity” (об’єднання). Бути у громаді, або спільноті, означає мати щось спільне з іншими людьми. Ця спільність може бути дуже загальною (торкатися всіх аспектів життя) або дуже специфічною.

В Україні на рівні законодавства є визначення поняття "територіальна громада". Цей термін визначено у Законі "Про місцеве самоврядування у Україні":

Територіальна громада - жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

На практиці термін "громада" вживається в різних контекстах, але кожен з них передбачає, що люди гуртуються для того, щоб працювати разом.

У більш загальному плані, громада - це система зв'язків між людьми, причому зв'язків не формального характеру. Термін “громада” застосовується до людських угруповань різного виду. Наприклад, національною громадою можна назвати компактну група представників одного етносу на території іншої держави.

Громада міста - такі назви описують угруповання людей, які живуть на одній обмеженій території і мають приблизно однакові житлові та соціальні умови.

Наукова громада - тут йдеться про спільноту інтересів, люди, які до неї входять, усі займаються науковою діяльністю, друкуються і викладають у різного рівня навчальних закладах. Схожі застосування терміну “громада” включають бізнесову громаду, спортивну громаду, мистецьку громаду.

Громада села - йдеться про невеличке поселення. Люди живуть тут, більшість знають одне одного. Вони мають спільну базову інфраструктуру (вулиці, каналізацію, водогін, електромережу, заклади торгівлі та розваг) і збираються разом для праці або відпочинку залежно від того, що диктують їм їхні інтереси, потреби та їхня свідомість.

У територіальній громаді люди взаємодіють одне з одним, почасти випадково. Основними характеристиками цих географічних громад є те, що вони утворені за місцем проживання. Люди знайомі з проблемами місця проживання тому, що вони там живуть.