Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренінг - Сучасні підходи до розвитку місцевих...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
377.34 Кб
Скачать

Роль соціального аніматора у місцевій громаді1

Соціальний аніматор не працює лише з однією групою, швидше сприяє зародженню декілька, зв'язаних між собою. На наступному етапі надає групі самостійність (знаходить лідера), а сам зосереджується на взаєминах між групами, на створенні зв'язків, мереж і контактів в громаді що повинно сприяти появі механізму синергії, а із цього досягнення більшої ефективності, чим це могло б статися від простого підсумовування потенціалу, яким володіють окремі групи або окремі члени співтовариства. Таким чином він активує внутрішню енергію, приховану в суспільстві.

Тому таку величезну роль в діяльності соціального аніматора відіграє знаходження і встановлення співпраці з інституціями, що вже існують в громаді, які мають матеріальні ресурси, приміщення де можуть бути зосереджені громадські сили. Результати можна досягти в кожній сфері суспільного життя: освіті, соціальній допомозі, культурі, самоврядуванні, підприємництві, боротьбі з безробіттям, в роботі з інвалідами чи молоддю.

Соціальний аніматор - це практик, який відмінно використовує методи і інструменти, виходячи з проблем та потреб мешканців конкретної громади, шляхом мотивації та навчання, створює умови для самоорганізації цієї громади так, щоб вона самостійно могла вирішити свої проблеми.

Роль соціального аніматора у місцевій громаді1

Наступна схема показує етапи активності місцевої громади:

громада

СПИТЬ

громада

МРІЄ

Громада

ДІЄ

Етапи активності

Роль аніматора

Пробудити її

Допомогти організуватися

Зміцнити, але бути обережним із втручанням

Як ми бачимо з представленої схеми, три різні за своїм типом громади, тому роль аніматора також повинна відповідно змінюватися. У першому аніматор має бути як весняний вітер, що приносить запах змін спонукаючи до життя. У другому повинен уміти виступити з гаслом і допомогти виробити схему дій. У третьому його головною функцією буде по-перше не заважати, а по-друге підсилювати те, чому потрібна підтримка і не вистачає впевненості.

Анімація в цьому значенні - це і метод дій в громаді, а також точка зору і відношення до навколишньої середовища. Це засіб громадянської трансформації, який виходить за рамки формування активного світогляду, та звертає особливу увагу на творчий розвиток особи. Аніматор одночасно є і вчителем, і педагогом, організатором і ініціатором. Головним є не займане положення, а компетентність і професіоналізм.

Деякі риси характеру, такі як: динамічність, дружелюбність, толерантність повинні доповнюватись методикою роботи з групою, плануванням, формуванням людських взаємовідносин, управлінням проектами та управлінням колективом. Аніматор є одночасно людиною, що налагоджує контакти між людьми і вносить зміни у громадське суспільство.

Фази процесу розвитку, який проводить соціальний аніматор в громаді1

Нижче в скороченій формі представлені етапи діяльності, що проводяться за ініціативою аніматора в місцевій громаді.