Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заготовка ВТП ТЗ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

3. Техніка безпеки та охорона праці при виконанні комп'ютерних та суміжних з ними робіт на підприємстві

Охорона праці відіграє важливу роль, як суспільний чинник, оскільки, якими б вагомими не були трудові здобутки, вони не можуть компенсувати людині втраченого здоров'я, а тим більше життя.

Для поліграфічних підприємств характерні такі шкідливі виробничі фактори: шум і вібрація, підвищений рівень статичної електрики, випромінювання, - фактори, що визначають умови роботи органів зору, слуху і тактильної системи.

Для того, щоб запобігти негативному впливу виробничих факторів, або їх знизити потрібно: навчити працівників безпечних прийомів праці, забезпечити безпеку виробничого обладнання, технологічного процесу, будівель і споруд, забезпечити санітарно-гігієнічні та побутові умови праці, забезпечити працівників ЗІЗ засобами індивідуального захисту,, лікувально-профілактичним харчуванням, забезпечити оптимальний режим праці та відпочинку.

Об'єм виробничих приміщень на одного працівника, згідно з санітарними нормами, повинен складати не менше 20 м3, а площа приміщень - не менше 6м2.

Основні параметри мікроклімату наступні:

- температура повітря в приміщеннях 19...22°С;

- відносна вологість повітря -40... 70%;

- швидкість руху повітря -0,1...0,7м/с.

На комп'ютерній ділянці передбачено використовувати загально обмінну вентиляцію, яка забезпечує створення необхідного мікроклімату та чистоти повітряного середовища у всьому об'ємі робочої зони приміщення. Вона застосовується для видалення надлишкового тепла при відсутності токсичних виділень, а також у випадках, коли характер технологічного процесу та особливості виробничого устаткування виключають можливість використання місцевої витяжної вентиляції.

Правильно організоване освітлення сприяє не тільки зростанню продуктивності праці та покращенню якості продукції, але й, одночасно, створює умови, що запобігають розвитку втоми, знижують рівень виробничого травматизму і професійних захворювань. Освітлення в приміщенні передбачено використовувати як природне, так і штучне.

Штучне освітлення необхідно розміщувати у вигляді ліній збоку від робочих місць. Краще використовувати люмінесцентні лампи, оскільки вони мають ряд переваг: не створюють блиску, мають великий термін служби, не чутливі до шуму і вібрації, мають низьку тепловіддачу

Шум створює негативний вплив на продуктивність праці та здоров'я людини. Під час роботи в умовах шуму продутивність ручної праці може знизитись до 60%, а кількість помилок, що трапляються під час розрахунків, зростає більше, ніж на 50%. Зниження шуму можна досягти шляхом акустичної обробки приміщення. Акустична обробка приміщення передбачає покриття стелі та верхньої частини стін звукопоглинаючим матеріалом. Внаслідок цього знижується інтенсивність відбитих звукових хвиль. Додатково до стелі можна підвісити звукопоглинаючі щити, конуси, куби, а також встановити резонаторні екрани, тобто штучні поглиначі шуму

Особливу увагу слід звертати на винесення обладнання, що створює шуми, в окремі приміщення. Зниження шуму можна досягти лише шляхом знешумлення всього обладнання, що характеризується високим рівнем шуму. Роботу щодо знешумлення діючого виробничого обладнання в приміщенні розпочинають зі складання шумових карт та спектрів шуму обладнання і виробничих приміщень, на підставі яких виноситься рішення щодо напрямку роботи. На комп'ютерній дільниці комп'ютерно-видавнича система повинна бути обладнана необхідними запобіжними пристроями. На моніторах передбачено використовувати захисні екрани для захисту працюючих від шкідливого випромінювання. Всі комп'ютери надійно заземлюють. Щоб запобігти ураженню електричним струмом, доступ до електронних блоків обладнання дозволяється лише для осіб, що мають спеціальну підготовку.

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці, в особливих температурних умовах, в забрудненому середовищі робітникам та службовцям безкоштовно видають спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту.

Всі вище перелічені заходи спрямовані на попередження виникнення виробничих травм і профілактичних захворювань, позитивно вплинуть на умови праці працівників і на випуск якісної продукції.