Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заготовка ВТП ТЗ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

2.1.5. Фотоскладальний апарат

Всі сучасні фотоскладальні пристрої мають комп'ютерне керування. Я розповім про один з таких апаратів - машину четвертого покоління. В такій машині використовується лазерна установка.

З технічного погляду лазерні установки можуть бути двох основних видів: з гелієво-неоновим лазером і зі світло діодом. Принцип роботи їх однаковий, хоча технологія здобуття зображень трохи відрізняється.

Гелієво-неоновий лазер є одним із перших лазерних пристроїв, які досить поширені і до сьогоднішнього дня. Неперервний промінь гелієво-неонового лазера спрямовується в модулятор, що є пристроєм, яким керує комп'ютер. Модулятор або відхиляє промінь, або пропускає його залежно від команд, що надходять із комп'ютера. Порції світла, які пропускаються модулятором, фокусуються на конусоподібному дзеркалі, що обертається зі сталою частотою, відбиваючи послідовні пучки світла у вигляді горизонтальних штрихів на фотоплівку або на папір. Кожний піксель, або порція світла, бере участь у формуванні символу чи зображення разом з іншими пікселями. Кількість точок на дюйм (сірі) визначає роздільну здатність пристрою: для більшості машин вона становить 1000 сірі й більше.

Лазерними складальним пристроєм є спеціальний програмний або апаратний пристрій, який називається ЮР процесором оброблення растрового зображення.

Складальний пристрій приймає сигнали із системи попередньої підготовки, що несе інформацію про те, яка сторінка підлягає складанню, а потім перетворює їх на сигнали, що керують лазером для відображення потрібних серій растрових ліній.

2.1.6. Процес друкування

Тираж видавничої та іншої продукції друкують на автоматичних друкарських машинах або агрегатах різних за конструкцію, способом друку, видом одержуваної продукції використовуваним задрукованим матеріалом (папір, полімерна плівка, аркушевий матеріал і т.д.) та іншими ознаками.

Незважаючи на таку різноманітність усі друкарські машини виконують однаковий технологічний процес, що включав такі основні операції: нанесення фарби на друкарську форму, подачу задруковуваного матеріалу в зону друкування і вирівнювання його відносно друкарської форми (в офсетному друці - відносно гумотканинної пластини); створення контакту - тиску між друкарською формою та задруковуваним матеріалом (в офсетному друці між друкарською формою, гумотканинною пластиною і папером); відокремлення відбитка від форми або гумотканинної пластини та виведення його із зони друкування для нанесення наступних фарб або безпосередньо у приймальний пристрій; приймання готових відбитків - укладання аркушів у стос або змотування паперового полотна в рулон.

Папероживильні пристрої друкарських машин поділяються на два види: самонаклади та рулоні пристрої.

Самонаклади - призначені для поштучної подачі паперових аркушів зі стосу у друкарський пристрій машини. При цьому мас забезпечуватися потрібна точність вирівнювання аркушів відносно друкарської форми або гумотканинної пластини. В сучасних друкарських машинах є пневматичні самонаклади, в яких верхні аркуші відокремлюються від стосу паперу вакуумними присосами та струменями стисненого повітря.

Рулонні пристрої забезпечують у процесі друкування рівномірну подачу паперової стрічки у друкарський пристрій. Вони мають відповідні механізми для установлення рулонів і регулювання їх положення в осьовому напрямку, підтримки незмінного натягу паперової стрічки, очищення її від пороху і т.д.

Друкарський пристрій машин прямого (контактного) друку складається із основи, на якій розташовується друкарська форма й опори для задруковуваного матеріалу та створення контакту його з друкарською формою. Залежно від геометричної форми опори й основи друкарські пристрої бувають трьох видів: тигельні] плоскі та ротаційні.

У тигельних друкарських пристроях друкарську форму закріплюють на плоскій основі, яка називається талером. Папір притискують до форми опорою, яка називається тиглем.

Він має також плоску поверхню, покриту декелем. У процесі друкування папір дотикається одночасно до всіх друкуючих ділянок форми. Через це друкарські машини з таким пристроєм випускаються для друкування продукції тільки невеликих форматів (до 35x50 см).

У плоскодрукарських пристроях друкарська форма знаходиться також на плоскій основі -талері. Проте тиск здійснюється циліндричною опорою - друкарським циліндром, покритим декелем. При здобутті відбитка в контакті з папером знаходиться одночасно не вся поверхня форми, а вузька смужка по довжині твірної циліндра Ця смужка контакту, що утворюється внаслідок деформації декеля (завширшки приблизно 8 мм) при одночасному обертанні циліндра і поступальному русі талера поступово переміщується по всій друкарській формі. За кожний цикл роботи машини талер здійснює два ходи - один робочий, при якому одержується відбиток, а інший -холостий.

У ротаційних друкарських пристроях друкарську форму закріплюють на формному циліндрі (або вона є циліндром, наприклад при глибокому друці), а тиск здійснюється друкарським циліндром, покритим декелем. При друкуванні папір проходить між формним та друкарським циліндрами. Тому в контакті з папером одночасно знаходиться тільки вузька смужка форми, що переміщується при обертанні циліндрів. Ця смужка контакту значно вужча, ніжу плоских друкарських пристроях (близько 4 мм).

Для офсетного друку використовують ротаційний друкарський пристрій, що складається із трьох циліндрів: формного, з друкарською формою; друкарського й офсетного (передавального), покритого гумотканинною пластиною. Папір проходить між формним та друкарським циліндрами пристрою.

Фарбовий апарат призначений для нанесення дозованим шаром в'язкої або рідкої фарби на друкарську форму. Апарат для в'язких фарб при високому та плоскому офсетному друці складається із трьох груп: фарбоподавальної, розкочувальної і накопичувальної.

Фарбодавальна група призначена для періодичної подачі регульованої кількості фарби у розкочувальну групу Цю операцію виконує хиткий передавальний валик, що переносить фарбу з дукторного циліндра, який періодично повертається. На дукторний циліндр фарба подається із фарбової скриньки через регульований зазор, утворений дукторним циліндром і гнучким ножем-дном фарбової скриньки.