Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заготовка ВТП ТЗ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

2.1.2. Підрахунок обсягу тексту

Визначення обсягу видання за авторським оригіналом - це розрахунок кількості сторінок текстового матеріалу заданого обсягу при використанні певного шрифту й певної сторінки складення.

Розрахунок здійснюється у три етапи:

1. Підраховується кількість симвопів і пробіпів матерiaлv без ураxувaння вступної та заключної частин. Це легко зробити, якщо ви працюєте, наприклад, у текстовому процесорі. В меню Сервіс є опція Статистика, за допомогою якої можна одержати шукану кількість символів.

2. Підраховується кількість символів і пробілів на сторінку основного тексту без урахування вступної та заключної частин.

Результат., одержаний в п. 1. ділиться на результат, одержаний в п.2. після чого визначається кількість сторінок основного тексту

3. Окремо виконуються підрахунки для вступної частини і результат додається до одержаного раніше, даючи загальний обсяг книги.

2.1.3. Підготовка ілюстрацій

Основою для створення технічних рисунків служить чорний ескіз, який подає автор; в кінцевому вигляді ілюстрація має вигляд обробленого ескіза. Усі ілюстрації мають бути виконані у пропорціях, що відповідають дизайн-проекту.

Автор доставляє в видавництво рисунки виконані художником і повідомляє дизайнера, де приблизно вони повинні розміщуватись. Малюнки скануються програмою для сканування ілюстрацій відповідного сканера. В іншому випадку ілюстрації скануються програмою растрової графіки AdobePhotoshop. За допомогою даної програми усуваються дефекти сканування, відбувається кольорова та тонова корекція зображення, ретуш з застосуванням різних фільтрів та інша корекція з застосуванням різних засобів даної програми. Ілюстрації також можуть бути виконані професійним дизайнером - художником в програмі векторної графіки CorelDraw.

2.1.4. Розроблення макета книги

Після того, як зверстаний текст, вибраний дизайн книги, оброблені ілюстрації до книги можна створювати макет книги. Тут потрібно врахувати взаємне розміщення тексту та ілюстрацій. Рисунки можуть розташовуватись в середині тексту, тоді потрібно використовувати опцію «Обтекание текстом», або безпосередньо в тексті там, де це потрібно за зиченням, і тоді вони друкуються на тому самому папері. що й текст, або вони можуть бути зібрані в окремі зошити. В останньому випадку текст та ілюстрації друкуються на різному папері. Можна, також, розташувати ілюстрації в кінці книги, тоді бажано використати більш тільний папір. Коли макет готовий відбувається його коректура і узгодження з замовником.

4.5 Коректурні виправлення.

Для видань лише з текстовим матеріалом якість пробного відбитка не має особливого значення, оскільки він потрібний тільки для того, щоб упевнитися у правильному відтворенні матеріалу

Застосовуючи коректурні знаки, не можна користуватися простим олівцем. Існують офіційні знаки для розмітки оригіналів і виправлення коректурних та пробних відбитків.

На коректурних відбитках при багатоколонному складанні чи складанні великого формату можна використовувати праве і ліве поля. Усі знаки на полях мають розташовуватися якомога ближче до рядка, в який внесено правку. При коректуванні пробних відбитків ілюстрацій знаки наносять під зображенням, і якщо вони відповідають усьому зображенню. При виправленні окремих ділянок зображення їх обводять рамкою. Знак виносять на поле і з'єднують з рамкою лінією. Коли макет узгоджений із замовником, він підписується до друку. Далі макет виводиться на плівку: за допомогою лазерного принтера та прозорих плівок або за допомогою фотоскладального апарату.