Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заготовка ВТП ТЗ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

2.1.7. Брошувально-палітурний процес

Брошувально-палітурна стадія виробництва починається після одержання надрукованих аркушів.

Брошувальним процесом називають сукупність операцій, пов'язаних з перетворенням надрукованих аркушів на елементи видання вставлені в обкладинки чи палітурні оправи. Сюди відноситься: оброблення надрукованих аркушів, фальцування, приклеювання допоміжних елементів, а також з'єднання блоків з обкладинками і їх трибічне обрізування.

Видання в обкладинці без шиття блоків скріплюються двома способами - з фрезеруванням корінця та з перфорацією корінцевих фальців.

Підготовка книжкового блока. Скомплектовані разом із форзацами блоки обтискуються, вирівнюються на вібростолі по корінцю і подаються в машину клейового безшвейного скріплення корінцем донизу. Блоки проходять над дисковою фрезою, яка зфрезеровує корінцеві фальці на 3 мм; на зфрезеровану поверхню одно - або двократно наноситься тонкий шар клею.

Покриття. Обкладинка при подачі в позицію покриття бігується двома або чотирма бігами по краям корінця з відступом у 3...4 мм на передній та задній сторінках, потім вона суміщається з блоком і фіксується на корінці.

Після цього здійснюється сушіння клейового з'єднання, чим і закінчується безшвейне скріплення. Видання з одноразовим заклеюванням корінця один шар клею ПВА.

У машинах із дворазовим нанесенням клею заклеювання корінця (клейового скріплення зошитів) здійснюється холодним клеєм ПВА, а покриття обкладинкою - за допомогою термоклею. Клейове безшвейне скріплення блока з перфорацією корінцевих фальців. За цим способом скріплення блока в корінцевих згинах зошитів робляться щілиноподібні отвори (перфорація) або вифрезеровуються окремі зони, які оголюють внутрішні частини зошитів.

Перфорація в місці корінцевих згинів зошитів виконується до комплектування блока в передостанній секції фальцувальної машини спеціальним дисковим зубчастим ножем. Фрезерування окремих зон зошитів виконується в машині спеціальною дисковою пилкоподібною фрезою, що видаляє корінцеві фальці в середній частині блока або вифрезировує кілька малих ділянок. При заклеюванні корінця в машині скріплення внутрішніх аркушів зошитів здійснюється по поверхні вифрезерованих ділянок або завдяки проникненню клею у щілини перфорації, що розширилися при формуванні корінцевого згину.

2.1.8. Сучасні технології оздоблення

Після виконання брошувальних процесів можна на замовлення виконати оздоблення продукції, яке поліпшує Ті товарний вигляд. До оздоблення друкованої продукції відносять такі технологічні операції:

Припресовування плівки - термічний процес нанесення на один або обидва боки відбитка, паперу чи картону прозорої полімерної плівки з шаром клею або без нього. Плівка поліпшує зовнішній вигляд, надійно захищає виріб від вологи та бруду, підвищує міцність і довговічність відбитка. Доцільно використовувати припресовування плівки, наприклад, для суперобкладинок, обкладинок палітурок типів 4 і 5, відбитків, призначених для виготовлення жувальних засобів тощо.

Ламінування - оздоблення одного або обох боків паперу (відбитка, картону) нанесенням на його поверхню полімеру методом розплаву Ламінування часто ототожнюють із припресовуванням плівки.

Аплікація на палітурці - прикріплення до палітурного матеріалу рисунка, висіченого по контуру із іншого матеріалу, що відрізняється, наприклад, за кольором, фактурою.

Бігування (штрихування) - процес нанесення прямолінійних заглиблень - бігів (штрихів, рубчиків) на картон або обкладинковий папір для поліпшення умов перегинання, утворення "шарніра", завдяки якому палітурка легше розкривається, а папір легше згинається {наприклад, на буклетах), а також поліпшення зовнішнього вигляду продукції. Штрихування виконують у деяких типах палітурок (палітурка типу 4), бігують обкладинки брошур, штих ушиванням і покритих у розпуск. Процес бігування широко використовується при виготовленні альбомів, листівок, запрошень, швидкозшивачів, папок для паперів та іншої поліграфічної продукції.

Тиснення - створення зображення на папері, картоні або полімерному матеріалі тисненням штампа при нагріванні, іноді з допоміжним застосуванням фольги і фарби. Тиснення здійснюють в основному на палітурках, листівках, запрошеннях та ін. Розрізняють конгревне, блінтове тиснення і тиснення фольгою (фарбою).

Також можна виконувати таке оздоблення, як конгревне тиснення і тиснення плашки,бронзування, лакування та інші. Для виготовлення даної книги виконувалось ламінування.