Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заготовка ВТП ТЗ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

ВСТУП

Друковані видання існують понад 400 років. Два винаходи - шрифти і растри створили умови для багаторазового виготовлення однотипних примірників друкованої продукції, що складаються з тексту та ілюстрацій. Проте тривалий час не було можливості переробляти інформацію - це робила людина. Видавнича справа і поліграфія тривали час вважались непридатними для комп'ютерної автоматизації. Причиною цього була відсутність алгоритмів та формалізованого опису інформації.

Поява комп'ютерів відкрила нову еру в переробленні інформації, та її використанні. Відбувся величезний стрибок у розширенні інтелектуальних можливостей людини і всього людства-третій інформаційний переворот. Почалася індустріальна ера оброблення інформації та її застосування. З'явилися різноманітні комп'ютерні технології, які широко використовуються в багатьох галузях науки, техніки і виробництва.

Видавнича справа - це сфера суспільних відносин, що поєднує організаційно-творчу та виробничо-господарську діяльність юридичних осіб, зайнятих створенням видавничої продукції.

Поліграфія - це галузь виробництва, яка зайнята виготовленням різноманітної друкованої продукції з оригіналів, що надходить від видавництв або інших організацій.

Видавничі і поліграфічні підприємства повинні тісно співпрацювати, оскільки від цього залежить, як якість випущених видань, так і створення друкованої продукції, що відповідає найвищим естетичним художнім вимогам. Це стосується також літературного, наукового й інформаційного рівнів матеріалів, що публікуються на сторінках видань, форми їх подання, технічного та художнього оформлення видань.

Видавничо-поліграфічний комплекс нашої країни сьогодні - це понад 1000 книжкових видавництв та видавничих організацій, 3000 редакцій друкованих засобів масової інформації, понад 2000 поліграфічних підприємств.

В подальшому, я хочу розповісти про одне з таких видавництв, яке робить значний внесок по створенню та поширенню друкованої, видавничої, рекламної продукції, а саме ПП «АНТ- ЛТД».

1. Загальна частина

1.1. Історична довідка про підприємство

Підприємство ТзОВ „АНТ ЛТД" засноване у 1993 році, в місті Чернівці, що знаходиться на вул. Зелена 5-А.

Основним видом діяльності є поліграфічне виробництво. Окрім цього підприємство торгує поліграфічними матеріалами, папером та картоном різних видів, що використовується у поліграфічній промисловості. Товариство має колективну форму власності, засновники - фізичні особи. Управління товариством здійснюють збори засновників товариства, які обирають директора. Статутний фонд товариства становить 408 тис. Грн. Підприємство працює на власних виробничих площах -810 квадратних метрів.

В даний час на підприємство нараховує 24 працюючих. Основні структурні підрозділи підприємства:

- директор;

- бухгалтерія;

- технічна служба;

- виробничий відділ;

- комп'ютерний відділ;

- офсетний цех;

- заготівельна дільниця;

- палітурна дільниця;

- охорона.

Надання даних послуг стало можливим з появою новітніх технологій. Таким чином, поліграфічні технології, як на даному підприємстві, так і на інших, розвиваючись, прийшли до своєї приналежності: від високої кількості ідентичних примірників видання до нескінченної різноманітності варіантів у тиражі одного видання. Підприємство обладнане сучасною технікою, дизайнери працюють у найкращих версіях графічних і текстових програм. На підприємстві працюють висококваліфіковані дизайнери та друкарі.

1.2. Структура підприємства

Предметом діяльності товариства є:

- виготовлення макет-оригиналів офсетних форм;

- дизайн макетування та верстка буклетів, брошур, плакатів, етикеток, тощо;

- тиражування високоякісної поліграфічної продукції;

- підготовка робочих кадрів для потреб підприємства.

До складу підприємства входять такі структурні підрозділи:

1) керуючий підрозділ (директор, заступник директора, головний бухгалтер, головний редактор, технолог);

2) видавничий підрозділ (технічний редактор, літературний редактор, дизайнер коректувальник, коректор);

3) монтажний підрозділ (монтажник друкарських форм, оператор проявочної рами);

4) друкарський цех (друкарі, оператор різальної машини, оператор фальцювальної машини, оператор тигельної машини);

5) брошуровально-палітурний підрозділ (оператор ниткозшиваючої машини, оператор брошурувальної машини, палітурники).

1.3. Загальна характеристика підприємства

Замовлення потрапляє найперше до першого структурного підрозділу. Воно узгоджується з керівництвом. Технолог та головний редактор визначають основні параметри та характеристики роботи: складність роботи, спосіб виконання, тип матеріалів, що використовуватимуться, час необхідний для виконання роботи, ціна замовлення, яка узгоджується з заступником директора.

Після цього замовлення надходить до видавничого підрозділу, де створюється дизайн, оригінал-макет, проходить літературне редагування та коректура цього макету. Далі макет узгоджується із замовником і підписується ним до друку.

Наступним кроком є вивід макету на плівки: за допомогою лазерного принтера та прозорих плівок для виводу чорно-білого макету або макету із сепарованими кольорами (текстова афіша в декілька кольорів), якщо ж макет містить кольорові фотографії, складні графічні елементи, неоднорідні кольори чи кольорові переходи вивід відбувається за допомогою фотонаборного апарату, приладу який за допомогою високоточних технологій виводить на спеціальну плівку заздалегідь підготовлені кольорові зображення.

Готові плівки передаються до монтажного підрозділу, де відбувається монтаж макету (для цього використовується монтажний стіл) під формат друку (у випадку нашою підприємства формат А2), далі за допомогою проявочної рами зображення із змонтованих плівок переводиться на пластини із фоточутливим шаром, а за допомогою проявника позитивне зображення проявляється на пластині.

Наступним кроком є безпосередній друк. Підготовлені пластини закріпляються є друкарську машину. Друкар завантажує в машину фарбу проводить її розкатку за допомогою спеціальних засобів вирівнює зображення, що передається із пластини, на папері і віддруковує необхідний тираж.

Далі в залежності від виду роботи віддрукована продукція або одразу обрізається (за допомогою різальної машини) під потрібний формат і передається замовнику або проходить наступні етапи роботи.

Книжкова продукція за допомогою фальцювальної машини фальцює необхідний формат (книжкові блоки), за допомогою ниткозшиваючої машини книжкові блоки зшиваються в єдиний блок, що обрізається під визначений формат і до якого далі приклеюється обкладинка.

Якщо продукція має особливості (золоте тиснення, фігурне обрізання тощо) тоді вона після друку попадає на тигельну установку, де за допомогою спеціальних форм для тиснення або ножів обрізання (заздалегідь підготовлених під кожне замовлення) продукція набуває необхідних унікальних елементів.

Якщо потрібно виготовити афішу чи плакат то замовлення брошуровально-палітурний підрозділ не проходить.

Бланки та таблиці формату А4 створюються і друкуються на принтері в видавничому підрозділі.

Підприємство володіє замкнутим циклом видавничо-друкарського виробництва, яке виконує всі можливі видавничі та друкарські роботи.