Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sp_7_(1).05170112_x4_12.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать
    1. Товарознавство

1.2.1. Загальні положення товарознавства. Хімічний склад харчових продуктів. Класифікація харчових продуктів. Основи зберігання харчових продуктів. Якість харчових продуктів. Основні способи консервування харчових продуктів [6, 15].

1.2.2. Зерно та зерноборошняні товари. Характеристика зерна основних видів зернових культур. Крупи: харчова цінність, споживчі властивості, асортимент, вимоги до якості та зберігання. Борошно: класифікація, хімічний склад, асортимент, вимоги до якості та зберігання [6, 14, 15].

1.2.3. Хлібобулочні та макаронні вироби. Класифікація хлібобулочних виробів. Фактори, які формують якість хлібобулочних виробів у процесі виробництва. Вимоги до якості. Дефекти хліба, умови та терміни зберігання хлібобулочних виробів. Макаронні вироби: класифікація, асортимент, харчова цінність, споживчі властивості, вимоги до якості та зберігання [6, 14, 15].

1.2.4. Свіжі плоди та овочі. Класифікація плодів і овочів. Хімічний склад та харчова цінність плодів і овочів. Характеристика окремих груп господарсько-ботанічних і помологічних сортів плодів і овочів. Вимоги до якості свіжих плодів і овочів. Зберігання плодів і овочів. Процеси, що відбуваються в плодах і овочах під час зберігання. Основні способи переробки (консервування) плодів і овочів [6, 8, 15].

1.2.5. Продукти переробки плодів і овочів та гриби. Класифікація плодоовочевих консервів. Плодоовочеві консерви в герметичній тарі. Сушені плоди і овочі. Солоні і квашені овочі. Заморожені плоди і овочі. Перероблені гриби [6, 8, 15].

1.2.6. Крохмаль та крохмалепродукти, цукор, мед. Крохмаль та крохмалепродукти: споживчі властивості, асортимент, вимоги до якості, зберігання, використання в кулінарії та інших галузях харчової промисловості. Цукор: значення в харчуванні, споживчі властивості, харчова цінність, асортимент цукру, вимоги до якості, зберігання. Мед: класифікація, хімічний склад, дієтичні та лікувальні властивості, види меду, дефекти, вимоги до зберігання [6, 9, 10, 15].

1.2.7. Харчові жири. Особливості хімічного складу і властивості харчових жирів. Рослинні олії: види, асортимент, харчова цінність, показники якості та вимоги до зберігання. Тваринні жири: асортимент, хімічний склад, показники якості, харчова цінність, зберігання. Модифіковані жири (саломаси, маргарини, жири спеціального призначення) – призначення, використання [6, 7, 15, 17].

1.2.8. Молоко і кисломолочні продукти. Молоко: загальна характеристика, хімічний склад, властивості, вади, якісна оцінка, умови та терміни зберігання. Класифікація та асортимент питного молока. Молочнокислі продукти: дієтичне значення, класифікація, харчова цінність. Сметана, сир, сиркові вироби та молочнокислі напої: їх характеристика, вимоги до якості, дефекти. Умови та терміни зберігання кисломолочних продуктів [6, 7, 15].

1.2.9. Продукти переробки молока. Молочні консерви та сухі молочні продукти: хімічний склад, харчова цінність, асортимент, вимоги до якості, дефекти, умови зберігання. Сири сичужні: класифікація, хімічний склад і харчова цінність, асортимент, показники якості, зберігання, дефекти. Масло вершкове: види, хімічний склад, якісна оцінка, харчова цінність, зберігання, дефекти [6, 7, 15].

1.2.10. Товарна характеристика м’яса. Морфологічний і хімічний склад м’яса. Класифікація м’яса за видом та термічним станом. Маркування (клеймування м’яса). Основні принципи доброякісності м’яса. Субпродукти: класифікація, характеристика окремих видів, харчова цінність, вимоги до якості. М’ясні напівфабрикати: класифікація і асортимент, вимоги до якості, пакування і зберігання [6, 11, 15].

1.2.11. Продукти переробки м’яса. Ковбасні вироби: хімічний склад, класифікація, вимоги до якості, зберігання. М’ясні копченості та консерви: класифікація, асортимент, вимоги до якості, зберігання. Зміни якості м’ясних продуктів у процесі товаропросування. Заходи щодо збереження якості та скорочення втрат під час зберігання[6, 11, 15].

1.2.12. Яйця та яєчні товари. Яйця: хімічний склад, харчова цінність, класифікація, види та категорії, показники якості. Дефекти, способи зберігання. Продукти переробки яєць: сушені і морожені яєчні товари [6, 11, 15].

1.2.13. Риба і рибні продукти. Класифікація промислових риб: хімічний склад і харчова цінність. Жива риба. Охолоджена і морожена риба. Солона риба. Сушена і в’ялена риба. Копчена риба. Баличні рибні вироби. Ікра. Рибні консерви. Рибні напівфабрикати та рибна кулінарія. Вимоги до якості, дефекти, особливості зберігання [6, 15].

1.2.14. Смакові товари. Класифікація смакових товарів та їх фізіологічна дія на організм людини. Алкогольні, слабоалкогольні і безалкогольні напої: класифікація, споживчі властивості, особливості виготовлення і зберігання, вимоги до якості. Прянощі і приправи: класифікація, характеристика окремих груп, вимоги до якості, упаковки, зберігання. Чай: класифікація, хімічний склад, споживчі властивості, фабричні і товарні сорти чаю, показники якості, пакування, маркування, зберігання. Кава: особливості хімічного складу, асортимент, вимоги до якості, пакування, зберігання [6, 12, 13, 15].

Знання:

Основні положення товарознавства, його сучасний стан, фізичні властивості продовольчої сировини, сучасні методи аналізу та визначення якості і поживної цінності продовольчих товарів, класифікація харчових продуктів, характеристика їх хімічного складу, харчової цінності та зміни, які протікають під час зберігання чи консервування, освоєння питань зниження втрат під час зберігання та транспортування харчової сировини та продуктів.

Вміння:

Оцінювати якість продовольчої сировини та продукції харчових виробництв за фізико-хімічними, санітарно-гігієнічними, товарознавчими та органолептичними показниками, проводити науково-обґрунтовані розрахунки кількості, якості продовольчої сировини та продуктів, проводити дослідження на підставі використання лабораторного аналізу і приладів, використання статистичного методу обчислювання результатів, набуті знання використовувати під час технологічної практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]