Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену по МЗІ .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

3. Групи потреб персоналу (піраміда а.Маслоу)?

- фізіологічні потреби

- потреба безпеки і захищеності

- соціальні потреби

- потреба в повазі,самовираженні

- потреба в самозбереженні

Білет 40

1. Методи забезпечення безпеки інформації шляхом підвищення надійності систем?

Підвищення надійності інформаційно-телекомунікаційних систем (ІТС), наприклад, дублювання джерел електроживлення та технічних засобів зберігання інформації на випадок їх відмови підвищує рівень безпеки інформаційних ресурсів, що обробляються цими системами. Під надійністю розуміється властивість системи виконувати покладені на неї завдання в певних умовах експлуатації. Якщо при виникненні відмови деякого компонента система продовжує функціонувати, зберігаючи значення основних характеристик у визначених межах, то вважається, що вона перебуває в працездатному стані. Усунення відмови здійснюється без зупинки системи, втрат інформації не відбувається.

З погляду на забезпечення безпеки інформації необхідно зберігати хоча б працездатний стан системи. Для розв'язку цього завдання необхідно забезпечити високу надійність функціонування алгоритмів, програм і технічних (апаратних) засобів.

Звичайно, надійність системи досягається на наступних етапах її життєвого циклу

• розробки;

• виробництва;

• експлуатації.

2. Визначення та призначення електронного цифрового підпису?

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) – це деякій набір даних, логічно пов'язаний з даними, які захищаються. ЕЦП, як аналог звичайного підпису людини під будь-яким документом, дозволяє контролювати цілісність повідомлень та підтверджувати їх належність певній особі.

3. Особливості убезпечення інформації на етапі функціонування підприємства?

Функціонування підприємства ‑ це така система його діяльності, коли є в основному стабільна організаційна структура та сформований колектив співробітників. Відмінністю етапу функціонування є готовність підприємства реалізовувати різні замовлення без докорінної перебудови технологій та суттєвих змін у структурі.

1. Жорстка нормативна дисципліна 2. Готовність персоналу до підвищення кваліфікації

3. Сталість відносин у колективі та організаційної структури

4. Баланс у функціональних і міжлічносних стосунках

5. Чіткість виконання норм

6 . Консерватизм нормативної бази, воспроізводимість основних технологічних процедур у разі незначної модифікації

7. Стабільність норм взаємодії співробітників

8. Сталий розподіл функцій

9. Налагодженість, збалансованість стосунків підприємства із зовнішнім середовищем

Етап функціонування найбільш приємний для підтримки високого рівня надійності системи безпеки підприємства та проведення його часткової модернізації. Чітка регламентація стосунків підрозділів та співробітників, визначеність порядку дій, мінімальний рівень конфліктних ситуацій створюють позитивний фон для завчасного виявлення джерел можливих загроз, уникнення вразливостів системи безпеки. Перебудова системи безпеки на цьому етапі може створити масу проблем виробничому процесу та сприймається керівництвом вкрай негативно. Рішення про істотні зміни у концепції безпеки приймається лише після надзвичайних подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]