Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену по МЗІ .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

3. Що повинні передбачати організаційні заходи з резервного копіювання та архівування програмного забезпечення?

Організаційні заходи з резервного копіювання та архівування програмного забезпечення та даних повинні передбачати:

- розробку регламенту та впровадження технології резервного копіювання інформації в АС та ведення архівів;

- розробку порядку відновлення зарезервованої інформації у відповідності до її грифу;

- розробку схеми ротації магнітних носіїв.

Білет 25

1. Характеристика методів та засобів підслуховування та відео спостереження?

Існують засоби підслуховування, що дозволяють з відстані 1 км фіксувати розмова в приміщенні із закритими вікнами. У міських умовах дальність дії пристрою скорочується до сотень і десятків метрів залежно від рівня фонового шуму. Принцип дії таких пристроїв заснований на аналізі відбитого променю лазера від скла вікна приміщення, яке коливається від звукових хвиль. Коливання шибок від акустичних хвиль у приміщенні можуть зніматися й передаватися на відстані за допомогою спеціальних пристроїв, укріплених на шибці. Такі пристрої перетворять механічні коливання стекол в електричний сигнал з наступною передачею його по радіоканалу. Реальна відстань підслуховування за допомогою спрямованих мікрофонів становить 50-100 метрів. Розмови в сусідніх приміщеннях, за стінами будинків можуть контролюватися за допомогою стетоскопних мікрофонів. Стетоскопи перетворять акустичні коливання в електричні. Такі мікрофони дозволяють прослуховувати розмови при товщині стін до 50-100 см. Знімання інформації може здійснюватися також з металоконструкцій будинків, труб водопостачання, опалення, вентиляції.

Відеорозвідка організується в основному для виявлення роботи й розташування механізмів захисту інформації. З інформаційної системи інформація реально може бути отримана при відображенні на об'єкті екранів, табло, плакатів, якщо є прозорі вікна й перераховані вище засоби розміщені без урахування необхідності протидіяти такій загрозі.Відеорозвідка може вестися з використанням технічних засобів, таких як оптичні прилади, фото-, кіно- і телеапаратура.

2. Сутність стеганографічного контейнеру?

Носій інформації, що приховується, називається стеганографічним контейнером або просто контейнером. У якості контейнеру використовуються файли, що мають велику надлишковість, тобто характеризуються здатністю «бути впізнанними» в умовах завад та перешкод. Крім того, вони мають бути достатньо великими за розміром для розміщення простого або форматованого тексту. Такім вимогам за звичай відповідають файли зображень, відео і аудіо файли. Повідомлення, що приховується може бути набором символів або зображенням у двійковому вигляді, відкритим або зашифрованим текстом.

3. Характеристика складу проектної та експлуатаційної документації?

Проектна документація на систему повинна включати:

- технічний проект інформаційної системи;

- робочу документацію;

- класифікацію інформації;

- класифікацію користувачів за рівнем пов=Ѐӿажень та місцем їх розміщення;

- загальний опис системи;

- модель загроз безпеці інформації та модель потенційних порушників;

- опис політики безпеки інформації;

- план технічного захисту;

- опис технічних засобів захисту.

Білет 26

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]