Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до екзамену по МЗІ .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

2. Основні способи знищення інформації?

Способи знищення інформації на НЖМД діляться на три великих групи:

Програмні, в основу яких покладено знищення інформації, що записана на магнітному носії, за допомогою штатних засобів запису інформації на магнітних носіях. У випадку знищення інформації на НЖМД програмним методом, він може бути повторно використаний в інших ПК, після інсталяції нової ОС і додатків. Знищення проводиться найбільш простим і природнім способом - перезаписом інформації. Перезапис - це процес запису несекретних даних в область пам'яті, де раніше втримувалися секретні дані. Слід зазначити дуже важливу деталь - при перезаписі інформації працездатність НЖМД повністю зберігається, у випадку, якщо він був повністю справним. На зношеному або несправному НЖМД провести надійне знищення інформації практично неможливо.

Механічні, пов'язані з механічним ушкодженням основи, на яку нанесений магнітний шар - фізичний носій інформації.

Фізичні, пов'язані з фізичними принципами цифрового запису на магнітний носій, і засновані на перебудові структури магнітного матеріалу робочих поверхонь носія.

3. Який законодавчий акт регулює питання захисту інформації в автоматизованих системах?

Закон України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційній мережі»

Білет 34

1. Модель порушника що використовується у галузі криптографічного захисту інформації?

Як порушник розглядається особа, яка може одержати доступ до роботи з включеними до складу КС засобами. Порушники класифікуються за рівнем можливостей, що надаються їм штатними засобами КС. Виділяються чотири рівні цих можливостей. Класифікація є iєрархічною, тобто кожний наступний рівень включає в себе функціональні можливості попереднього:

- перший рівень визначає найнижчий рівень можливостей проведення діалогу з КС — можливість запуску фіксованого набору завдань (програм), що реалізують заздалегідь передбачені функції обробки інформації;

- другий рівень визначається можливістю створення і запуску власних програм з новими функціями обробки iнформації;

- третій рівень визначається можливістю управління функціонуванням КС, тобто впливом на базове програмне забезпечення системи і на склад і конфігурацію її устаткування;

- четвертий рівень визначається всім обсягом можливостей осіб, що здійснюють проектування, реалізацію і ремонт апаратних компонентів КС, аж до включення до складу КС власних засобів з новими функціями обробки інформації.

Припускається, що в своєму рівні порушник — це фахівець вищої кваліфікації, який має повну інформацію про КС і КЗЗ.

2. Недоліки що притаманні програмним способам знищення інформації?

Недоліки:

Низька надійність знищення інформації. Після застосування програмних методів стирання інформації перезаписом є можливість відновлення інформації кваліфікованим експертом за допомогою або без спеціальних засобів.

Тривалий час перезапису інформації носія (десятки хвилин, годинник). При багаторазовому перезапису час знищення інформації для одного носія множиться на кількість проходів.

Перезапис інформації можливий тільки на справному НЖМД.

Переваги:

Є можливість повторного використання НЖМД;

Низька ціна й вартість експлуатації ПО або спеціальних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]