Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен МЗІ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
94 Кб
Скачать

30.Надайте характеристику особливостям інформації.

Інформація має низку особливостей:

    • вона нематеріальна;

    • інформація зберігається й передається за допомогою матеріальних носіїв;

будь-який матеріальний об'єкт може містити інформацію про себе або інші об'єкти

31.Надайте характеристику видам інформації з обмеженим доступом.

Конфіденційна інформація — інформація про фізичну особу (персональні дані) або юридичну особу, доступ та поширення якої можливі лише за згодою її власників (тобто тих, кого ця інформація безпосередньо стосується) та на тих умовах, які вони вкажуть.

Службова інформація - документи, що становлять внутрішню службову кореспонденцію Мінекономіки (доповідні записки, листування між підрозділами та інше), якщо вони пов'язані з: розробленням напряму діяльності Міністерства; процесом прийняття рішень і п редують їх прийняттю; підготовкою майбутніх переговорів з іноземними представниками; проведенням службового розслідування тощо.

ТАЄМНА ІНФОРМАЦІЯ - - інформація, що містить відомості, які становлять держ. та іншу передбачену законом таємницю, розголошення якої завдає шкоди особі, сусп-ву і д-ві

32. Розкрийте зміст поняття цінність інформації.

інність інформації змінюється в часі. Як правило, згодом цінність інформації зменшується.

Час, через який інформація стає застарілою, міняється в дуже широкому діапазоні.

Інформація купується й продається. Її правочинне розглядати як товар, що має певну ціну. Ціна, як цінність інформації, пов'язана з корисністю інформації для конкретних людей, організацій, держав.

Інформація може бути коштовної для її власника, але пошуки для інших. У цьому випадку інформація не може бути товаром, а, отже, вона не має й ціни.

33.Розкрийте сутність загрози безпеки інформації.

Під загрозою безпеки будемо розуміти потенційно можливу подію, процес або явище, які можуть привести до знищення, втрати цілісності, конфіденційності або доступності інформації

34.Перерахуйте види загроз.

• випадкові або ненавмисні;

• навмисні.

35. Надайте характеристику випадковим загрозам.

Загрози, які не пов'язані з навмисними діями зловмисників і реалізуються у випадкові моменти часу, називають випадковими або ненавмисними.

36. Які розрізняють групи навмисно створюваних загроз?

• традиційне шпигунство й диверсії;

• несанкціонований доступ до інформації;

• електромагнітні випромінювання й наведення;

• модифікація структур інформаційних систем;

• шкідницькі програми.

37. Характеристика логічного ланцюга взаємодії джерела загроз та вразливості.

Джерело загрози, Вразливiсть, Реалiзацiя загрози, Наслiдки.

38. Розкрийте зміст понять шпигунство та диверсія.

Шпигу́нство — злочин, що полягає у таємному збиранні важливої державної чи економічної інформації на території інших країн чи всередині фірм та компаній. Людину, що займається шпигунством, називають шпигуном.

Диверсія — навмисні підривні дії проти економічних або військових об'єктів для досягнення певних (часто політичні) цілей, або з метою ослаблення держави вцілому.

39. Надайте характеристику методам та засобам підслуховування та відео спостереження.

Для підслуховування зловмисникові не обов'язково проникати на об'єкт. Сучасні засоби дозволяють підслухувати розмови з відстані декількох сотень метрів.

Існують засоби підслуховування, що дозволяють з відстані 1 км фіксувати розмова в приміщенні із закритими вікнами. У міських умовах дальність дії пристрою скорочується до сотень і десятків метрів залежно від рівня фонового шуму. Принцип дії таких пристроїв заснований на аналізі відбитого променю лазера від скла вікна приміщення, яке коливається від звукових хвиль.

Коливання шибок від акустичних хвиль у приміщенні можуть зніматися й передаватися на відстані за допомогою спеціальних пристроїв, укріплених на шибці. Такі пристрої перетворять механічні коливання стекол в електричний сигнал з наступною передачею його по радіоканалу.

Дистанційна відеорозвідка для одержання інформації в інформаційних системах неефективна й носить, як правило, допоміжний характер.

Відеорозвідка організується в основному для виявлення роботи й розташування механізмів захисту інформації. З інформаційної системи інформація реально може бути отримана при відображенні на об'єкті екранів, табло, плакатів, якщо є прозорі вікна й перераховані вище засоби розміщені без урахування необхідності протидіяти такій загрозі.

Відеорозвідка може вестися з використанням технічних засобів, таких як оптичні прилади, фото-, кіно- і телеапаратура. Багато із цих засобів допускають запам'ятовування відеоінформації, а також передачу її на певні відстані.