Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен МЗІ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
94 Кб
Скачать

129. Які особливості захисту персональних даних?

Інформація про особу - це сукупність документованих або публічно оголошених відомостей про особу.

Основними даними про особу (персональними даними) є: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, номер телефону, національність, освіта, професія, сімейний та соціальний стан, релігійність, стан здоров'я, дата і місце народження і т.ін.

Джерелами документованої інформації про особу є видані на її ім'я документи, підписані нею документи, а також відомості про особу, зібрані державними органами влади та органами місцевого і регіонального самоврядування в межах своїх повноважень.

Забороняється збирання відомостей про особу без її попередньої згоди, за винятком випадків, передбачених законом

130. Які права та свободи людини повинні враховуватися при обробці персональних даних?

Умови обробки інформації в системі визначаються власником системи відповідно до договору з власником інформації, якщо інше не передбачено законодавством (Закон України «Про захист інформації в ІТС»).

Інформація, яка є власністю держави, або інформація з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, повинна оброблятися в системі із застосуванням комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю. Підтвердження відповідності здійснюється за результатами державної експертизи в порядку, встановленому законодавством.

Для створення комплексної системи захисту інформації, яка є власністю держави, або інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, використовуються засоби захисту інформації, які мають сертифікат відповідності або позитивний експертний висновок за результатами державної експертизи у сфері технічного та/або криптографічного захисту інформації. Підтвердження відповідності та проведення державної експертизи цих засобів здійснюються в порядку, встановленому законодавством.

Відповідальність за забезпечення захисту інформації в системі покладається на власника системи (Закон України «Про захист інформації в ІТС»).

Власник системи, в якій обробляється інформація, яка є власністю держави, або інформація з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, утворює службу захисту інформації або призначає осіб, на яких покладається забезпечення захисту інформації та контролю за ним.

Про спроби та/або факти несанкціонованих дій у системі щодо інформації, яка є власністю держави, або інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, власник системи повідомляє уповноважений орган у сфері захисту інформації.

131. Які існують етапи захисту персональних даних?

Етапи захисту персональних даних:

  1. Визначити всі ситуації, коли необхідно виконувати збір, зберігання, передачу чи обробку.

  2. Виділити процеси (або бізнес процеси), пов’язані з такими ситуаціями. Доцільно вибрати обмежене число процесів і проаналізувати їх. У рамках такого обстеження формується перелік підрозділів та співробітників компанії, що приймають участь у обробці персональних даних у рамках функціональних обов’язків.

  3. Віднести персональні дані до певної категорії та класифікувати інформаційну систему.

  4. Вибір та обґрунтування по зниженню категорій персональних даних, що обробляються інформаційною системою. Після чого формується актуальна модель загроз для відповідного типу інформаційної системи.

  5. Розробити технічне завдання на створення відповідної системи захисту.

  6. Провести уточнення класів інформаційної системи та підготувати рекомендації щодо використання технічних засобів захисту персональних даних.