Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен МЗІ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
94 Кб
Скачать

Відповіді до питань Екзамену Методологія Захисту Інформації

1. Дайте філософське визначення методології.

Методологія – це укупність прийомів дослідження, що застосовуються в певній науці . Вчення про методи пізнання та перетворення дійсності.

2. Перерахуйте причини актуальності проблем інформаційної безпеки.

високі темпи росту парку персональних комп'ютерів (ПК), що застосовуються у різних сферах діяльності, і як наслідок, різке розширення кола користувачів, що мають практично необмежений доступ до глобальних обчислювальних мереж і інформаційних ресурсів;

швидке зростання обсягів інформації, що накопичується, зберігається й оброблюється за допомогою ПК та інших засобів автоматизації;

стрімкий розвиток апаратних засобів, програмних систем і технологій, що нерідко не відповідають сучасним вимогам з інформаційної безпеки;

невідповідність стану розвитку засобів обробки інформації й рівня пророблення теорії ІБ, розробки правових норм, державних і міжнародних стандартів, що встановлюють вимоги щодо забезпечення необхідного рівня захисту інформації (ЗІ).

3. У чому полягає сутність репродуктивної діяльності?

Сутність репродуктивної діяльності - цілі задаються людині зовні:учню – вчителем, виконавцю – керівником або співробітником щодня виконується одноманітна рутинна робота, то проблеми визначення цілі не існує. Якщо має місце продуктивна діяльність, навіть відносно нестандартна, то ціль визначається самим суб’єктом, що становиться доволі складним процесом, якій має власні етапи реалізації, методи та засоби.

4. Дайте визначення продуктивної діяльності.

Продуктивна діяльність - діяльність з метою отримання продукту володіє певними заданими якостями. Основними її видами є конструктивна і зображувальна діяльність.

5. Наведіть приклади репродуктивної та продуктивної діяльності.

Репродуктивна діяльність припускає повторення раніше вже відпрацьованого методу досягнення заздалегідь відомого результату. Репродуктивна діяльність завжди цілеспрямована. Продуктивна діяльність - визначається самим суб’єктом, що становиться доволі складним процесом, якій має власні етапи реалізації, методи та засоби. Саме у випадку продуктивної діяльності внаслідок її складності, багатогранності та не завжди очікуваних результатів виникає необхідність її організації, тобто з'являється потреба у застосування методології. Якщо методологію розглядати як вчення про організацію діяльності, то слід з'ясувати зміст поняття «організація».

6. Якій зміст терміну організація в методології захисту інформації?

властивість – як внутрішню впорядкованість, узгодженість взаємодії окремих складових цілого, яка обумовлена його структурою (побудовою);

процес ‑ сукупність дій або процесів, що призводять до утворення або вдосконалення взаємозв'язків між частинами цілого;

рганізаційну систему – як об'єднання людей, що спільно реалізують деякий план, програму або ціль та діють на основі визначених процедур та правил.

У випадку захисту інформації будемо використовувати поняття «організація» переважно у другому та третьому значенні, тобто як процес або організаційна система. Зауважимо, що у загально філософському змісті третє значення також використовується для характеристики колективної наукової діяльності, управління проектами тощо.

7. Перерахуйте компоненти логічної структури діяльності.

Логічна структура включає наступні компоненти: суб’єкт, об’єкт, предмет, форми, засоби, методи діяльності та її результат

8. Що є зовнішні по відношенню до логічної структури характеристиками діяльності?

Зовнішніми по відношенню до цій структури є наступні характеристики діяльності: норми, принципи, умови, особливості.

9. Що включає часова структура діяльності?

Часова структура діяльності: фази;стадії; етапи діяльності

10. Які існують компоненти процесної моделі діяльності?

Які існують компоненти процесної моделі діяльності? Вимоги норми, Принципи , умови , управління .критерії,оцінка,отримання результату , визначення цілі,досягнення цілі.

11. Перерахуйте групи умов здійснення діяльності.

мотиваційні;

кадрові;

матеріально-технічні;

науково-методичні;

фінансові;

організаційні;

нормативно-правові;

інформаційні

12. Які терміни визначають предметну область інформаційної безпеки?

Які терміни визначають предметну область інформаційної безпеки? інформація, комунікація, конфлікт, вплив, загроза, небезпека, безпека, система.

13. Які складові проблеми інформаційної безпеки? З методологічної точки зору підхід до проблем інформаційної безпеки повинен починатися з виявлення суб'єктів інформаційних відносин і інтересів цих суб'єктів.

14. Які існують суб’єкти інформаційних відносин? держава в цілому або окремі державні органі й організації;суспільні або комерційні організації (об'єднання), підприємства ( юридичні особи); окремі громадяни ( фізичні особи).

15. Які властивості інформації підлягають захисту? Конфіденційність , Доступність ,Цілісність , Забезпечення конфіденційності.