Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен МЗІ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
94 Кб
Скачать

112. Які існують види атак на комп'ютерні стеганографічні системи?

1. Атака зі знанням тільки стегограми – аналог криптоаналітичної атаки зі знанням шифрованого тексту. Стегоаналітик у цьому випадку має лише можливо модифікований контейнер, за допомогою якого робить спробу встановити наявність прихованого повідомлення. Даний вид стеганографічної атаки є базовим для оцінки КСС.

2. Атака з відомим контейнером має місце у випадку, коли стегоаналітик має деяку кількість пар «контейнер – стегограмма». Порівняно з попередньою ситуацією відомий вихідний контейнер, що дає суттєві переваги для проведення аналізу.

3. Атака з вибраним контейнером передбачає можливість нав'язування інформації в КССз конкретним видом контейнеру.

4. Атака с відомим повідомленням здійснюється в умовах, коли відомі декілька варіантів можливих повідомлень, а стегоаналітику необхідно встановити факт їх передачі за допомогою КСС та відновити використаний ключ.

113. У яких випадках може бути необхідно відновлення даних?

Відновлення даних може бути необхідно у наступних випадках:

  • фізичні пошкодження носіїв інформації (рис. 9.1), їх елементів, наприклад руйнування дисків (рис. 9.2), пошкодження блоку магнітних голівок;

  • після видалення розділів і файлів (рис. 9.3);

  • після логічного руйнування файлових систем (NTFS, FAT і ін.);

  • після форматування дисків;

  • електричні й механічні пошкодження елементів електроніки;

  • поява збійних секторів на поверхнях дисків або в комірках пам'яті;

  • руйнування службової інформації накопичувача.

114. Що може бути причинами руйнування даних?

Причинами, внаслідок як знищуються дані, можуть бути:

  • апаратні збої;

  • програмні збої;

  • помилки користувачів;

  • вплив вірусів;

  • навмисні дії;

  • стихійні лиха.

115. Яке основне правило у випадку випадкового видалення даних на жорсткому диску та чим воно обумовлене?

Вихід з ладу магнітних голівок, заклинювання двигуна, зсув пластин і т.п. – одні із самих складних випадків втрати інформації. Для відновлення даних найчастіше необхідно розбирати не тільки несправний вінчестер, але й аналогічні робочі для з'ясування деталей функціонування. Роботи з розкриття жорстких дисків можна виконувати тільки в спеціальному приміщенні - герметичній камері з мінімізованим вмістом у повітрі пилу. Спроби розкриття корпусу HDD зовні такого приміщення можуть призвести до незворотної втрати інформації.

Основне правило після випадкового видалення даних – якнайменше звертань до жорсткого диска. Чим менше разів включався комп'ютер і чим менше даних було записано на вінчестер після видалення, тим вище ймовірність та повнота відновлення інформації при руйнуваннях логічної структури.

Відмова електроніки жорсткого диска – одна з найбільш частих причин втрати даних.

Іноді в результаті збою вінчестер мимовільно встановлює пароль на доступ до даних. Щоб відновити інформацію, необхідне зняття пароля, для чого використовується спеціальні програмні й апаратні засоби.

Якщо при перших ознаках несправності жорсткий диск приносять у сервісний центр, те, як правило, вдається врятувати більшу частину інформації. Більше того, вдається відновити деяку частину інформації навіть із ушкоджених ділянок пластин жорсткого диска. Для цього при створенні копії жорсткого диска використовується технологія адаптивного копіювання.