Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен МЗІ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
94 Кб
Скачать

105. Які існують розділи класичної стеганографії?

Класична стеганографія включає:

  1. Комп'ютерна стеганографія ‑ розділ класичної стеганографії, методи якого спеціально розроблені для застосування у комп'ютерних системах. Наприклад, стеганографічна файлова система StegFS, що працює у середовищі операційної системи Linux, забезпечує приховування даних у невикористованих областях форматів файлів.

  2. Цифрова стеганографія ‑ напрям комп'ютерної стеганографії, що базується на приховуванні інформації в цифрових об’єктах, які спочатку мали аналогове походження. Це переважно мультимедіа об’єкти (статичні зображення, відео, аудіо).

Методи цифрової стеганографії забезпечують рівномірне розташування бітів одного типу інформації в іншій. При цьому приховування реалізується таким чином, щоб, під час відповідної модифікації вихідної інформації, не були втрачені її основні властивості ‑ змістовність, цінність, достовірність.

106. Сформулюйте зміст цифрової стеганографії.

Цифрова стеганографія ‑ напрям комп'ютерної стеганографії, що базується на приховуванні інформації в цифрових об’єктах, які спочатку мали аналогове походження. Це переважно мультимедіа об’єкти (статичні зображення, відео, аудіо).

Методи цифрової стеганографії забезпечують рівномірне розташування бітів одного типу інформації в іншій. При цьому приховування реалізується таким чином, щоб, під час відповідної модифікації вихідної інформації, не були втрачені її основні властивості ‑ змістовність, цінність, достовірність.

107. Що може застосовуватися у якості носія інформації, що приховується?

У якості носія інформації, що приховується, може застосовуватися іншій інформаційний об'єкт (файл), що припускає викривлення частини власного вмісту, внаслідок чого не порушується його функціональність. Тобто аудіо файл має прослуховуватися усіма встановленими для даного типу файлів кодеками (програвачами), теж саме відноситься до відео файлів та файлів зображень. Обсяг внесених за рахунок файлу, що приховується, викривлень не може перевищувати поріг чутливості засобів розпізнавання

108. Що називається стеганографічним контейнером?

Контейнер – будь-яка інформація, призначена для приховування таємних повідомлень. У якості контейнеру у цьому випадку візьмемо зображення у графіці середнього розрізняння розміром 800х600 точок – пікселів.

109. Що таке стеганографічна система кодування найменшого значущого біту?

В стеганографічній системі кодування найменшого значущого біту (Least Significant Bits – LSB) кожного байта в цілому для приховування інформації використовується 3 біта на кожен піксель. Тому у контейнері максимально можливо розташувати 1.44х106 біт вихідного повідомлення.

110. Які елементи включає модель комп'ютерної стеганографічної системи?

1. Контейнери

2.Вбудовування

3. Повідомлення

4. Генератор ключів

5.аналіз

6.вилучення

7.повідомлення

111. Які цілі може переслідувати порушник безпеки стеганографічної системи?

Порушник безпеки КСС, аналогічно випадку криптографічної системи, має на меті наступні задачі:

- виявлення факту прихованої передачі інформації;

- порушення конфіденційності ‑ вилучення з файлів-контейнерів вихідних повідомлень;

- порушення доступності ‑ знищення прихованої інформації;

- порушення цілісності ‑ модифікація (підробка) переданого повідомлення, нав'язування неправдивої інформації.