Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Концепція_національного_виховання_методичка[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

17 Вересня

У цей день 70 років тому, 1939 р., радянські війська за домовленістю з Німеччиною увійшли на територію Західної України, яка перебувала під польською окупацією. Розпочався процес повторного «возз'єднання» західноукраїнських земель із СРСР в складі УРСР. Чому повторне «возз'єднання»? Справа у тому, що справжнє возз'єднання Західної України з рештою України відбулося в січні 1919 р. Актом Злуки ЗУНР та УНР.

Прилучення Західної України до СРСР відбулося не вільним волевиявленням українців, а внаслідок горезвісного військового договору 1939 р. між фашистською Німеччиною і Радянським Союзом. Саме цей договір довів до прискорення початку Другої Світової війни, і за що несуть історичну відповідальність СРСР і Німеччина.

Нині ще чимало жителів України і окремих представників влади оцінюють вересень 1939 р., як «золотий вересень». Тому бажано на виховних годинах нагадати студентам, що той вересень приніс жителям краю море крові, горя і сліз. Відбулось «визволення» від демократії, української мови і культури. Тільки впродовж 1939-1941 рр. було репресовано близько 1,5 мільйонів західних українців. Свідченням цьому є розстріл в'язнів у Луцькій тюрмі та в містах Західної України.

17 Вересня

Саме цього дня 1866 року в Холмі (тепер Польща) народився Михайло Грушевський, видатний український історик, політичний та державний діяч, голова Наукового Товариства імені Т.Шевченка (НТШ), голова Української Центральної Ради, перший український Президент, академік АН УРСР і АН СРСР.

Перший в Україні пам'ятник Михайлові Грушевському урочисто відкрито у вересні 1992 р. на подвір'ї місцевої гімназії у м. Коломиї, його автор – Віктор Римар.

Студентам доцільно підготувати реферати на такі теми:

1. М.Грушевський – державний діяч.

2. М.Грушевський – історик.

3. М.Грушевський та Західна Україна і Гуцульщина.

14 Жовтня

У цей день відзначаються три важливі події: День свята Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та 66 річниця з часу заснування Української Повстанської Армії (УПА). А наступного дня – 15 жовтня – день пам'яті Степана Бандери, провідника ОУН, який загинув 15 жовтня 1959 р. від рук московського агента КДБ Б.Сташинського.

Студентам потрібно розповісти, що для встановлення свята Покрови Пресвятої Богородиці послужила подія, яка відбулася у X ст., коли Царгород, столицю Візантії, взяли в облогу араби. За переказом, в одному храмі, присвяченому Пречистій Діві Марії, народ ревно молився за охорону міста і під час молитви св. Андрій Юродивий бачив видіння, як Пресвята Богородиця в супроводі св. Івана Богослова та святих ангелів з'явилась у храмі, зняла зі своєї голови покров-омофор та простягла над народом. І сталося чудо. Араби зняли облогу міста і відійшли. З цього часу імператор Лев Мудрий та патріарх Константинополя вирішили окремим святом відзначати цю подію.

У нас, в Україні, це свято також урочисто відзначають. Воно має свою історію. Наші князі, козаки і гетьмани, Запорозьке військо й УПА вважали Пречисту Діву Марію своєю покровителькою і заступницею.

Указом Президента України Л.Кучми від 7 серпня 1999 року за історичне значення і заслуги Українського козацтва у спорудженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення установлено День Українського Козацтва, який відзначають щорічно 14 жовтня – в день свята Покрови Пречистої Богородиці.

За народними уявленнями Свята Покрова опікувалася шлюбом, сім'єю, а також мала вплив на тепло, вітер, сніг, урожай, здоров'я. Це свято знаменує поворот від осені до зими. За повір'ям, після Покрови земля має відпочивати. Копати, сіяти вважа­ють за великий гріх. Народна мудрість застерігає: «Хто сіє по Покрові, той не матиме й корові». Тому землероби поспішають закінчити до свята всі польові і городні роботи. На того, хто не встигає впоратися, дивляться з осудом – як на грішника, що накладає недорід на всі поля.