Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Концепція_національного_виховання_методичка[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

28 Жовтня

Цього дня 65 роки тому назад було остаточно звільнено Україну від фашистської окупації.

Куратор наголошує, що звільнення України пов'язане з корінним переломом у Другій світовій війні Він розпочався перемогою радянських військ під Сталінградом, подальшим розгромом німецьких військ під Курськом і Орлом (липень 1943 р.), капітуляцією Італії перед союзниками.

24 грудня 1943 р. почався загальний наступ радянських військ на Правобережній Україні.

Найскладнішими воєнними операціями в Україні були: Корсунь-Шевченківська – (7 лютого 1944 р.), Кримська (квітень-травень 1944 р.), Яссо-Кишинівська (серпень 1944 р.). У липні 1944 р. під Бродами радянські війська розбили українську дивізію СС "Галичина" чисельністю до 10 тис. вояків, яка воювала в складі вермахту і була створена ОУН – мельниківцями як прообраз майбутньої армії української держави. Для українського народу ця битва була однією з найтрагічніших, оскільки по обидва боки фронту опинилися представники однієї національності. 27 липня 1944 р. було звільнено Львів і Станіслав (нині Івано-Франківськ). На заключному етапі, під час Карпато-Ужгородської операції 27 жовтня 1944 р. був звільнений Ужгород, а 28 жовтня – вся Закарпатська Україна.

Так завершилося звільнення України від фашистської оку­пації, на її землі вернулася радянська влада.

1 Листопада – 90 річниця з дня перемоги на західноукраїнських землях національно-демократичної визвольної революції і проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (зунр).

Саме 1 листопада 1918 р. Січові Стрільці, представники української інтелігенції та молоді в кількості 1,5 тисячі осіб під проводом сотника Дмитра Вітовського встановили українську владу у Львові. Повалено австро-угорський колоніальний режим в Східній Галичині, Буковині і Закарпатті. Загальна площа ЗУНР склала 70 тис. кв. км, населення 6 млн. осіб.

Законодавча влада перейшла до рук Української Національної Ради, а виконавчу – мав Державний Секретаріат. Президент Української Національної Ради – С.Петрушевич, голова Секретаріату – К.Левицький.

Державою ЗУНР прийнято 10 доленосних законів. Серед них – закон про землю, сейм, судочинство. Закон про поборювання хабарництва передбачав кару в 20 тис. гривень або арешт до шести місяців. Цікавим був закон про державність української мови, який складався всього з 4-х пунктів. Розроблено також проект Конституції ЗУНР (автор С.Дністровський).

22 січня 1919 року в Києві урочисто було проголошено Акт Злуки ЗУНР і УНР. З того часу ЗУНР одержала назву Західні області УНР. Але це об'єднання не було повністю реалізоване. У липні 1919 року Українська Галицька Армія (УГА) під тиском поляків покинула край і об'єдналась з армією УНР.

З самого початку існування ЗУНР доводилось воювати з Польщею, яка при допомозі країн Антанти повалила цю державність.

Проіснувала ЗУНР в краї всього 257 днів (1.ХІ. 1918 - липень 1919). У Наддніпрянській Україні уряд ЗУНР функціонував до листопада 1919, а в еміграції (Відень) – до травня 1923 р. Весь час існування держави склав 1657 днів.

ЗУНР – це демократична держава. Вона здійснила віковічну мрію українців – Акт Злуки із УНР. Цю державу встигли визнати 8 країн світу. У ній була багатопартійна злагода.

ЗУНР впала не політично, а військово від Польщі. її зрадили країни Антанти, допомігши полякам. Непослідовною була і політика УНР щодо ЗУНР. Проте, ЗУНР мала загальносвітове значення. Її існування – свідчення державницьких устремлінь українців.

Пропонуємо кураторам організувати в групі конференцію за такою примірною тематикою:

1. Становище в Західній Україні напередодні створення держави ЗУНР.

2. Перемога національно-демократичної визвольної революції і проголошення ЗУНР.

3. Внутрішня політика ЗУНР, її законодавча діяльність.

4. Зовнішньополітична діяльність ЗУНР. Акт Злуки ЗУНР і УНР. Література до конференції мається у всіх підручниках і посібниках з історії України.