Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Концепція_національного_виховання_методичка[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

1 Грудня - 18-а річниця Всеукраїнського референдуму

У голосуванні про ставлення до Акту незалежності України взяли участь 31891,7 тис. громадян, тобто 84,2% від загальної кількості включених до списків, із них на запитання бюлетеня відповіли «Так, підтверджую» 28864,1 тис. громадян або 90,3%.

У голосуванні з виборів Президента взяли участь 31892,4 тис. осіб. До виборчого бюлетеня було включено шість кандидатів: В. Гриньова, Л.Кравчука, Л.Лук'яненка, Л. Табурянського, В.Чорновола та І. Юхновського. За Л.Кравчука висловилися 19643,6 тис. громадян, які взяли участь у голосуванні, тобто 61,8%, 7,4 млн. виборців (23,3%) віддали свої голоси В.Чорноволу. Л.Кравчук – перший всенародно обраний Президент України.

Характеризуючи зовнішній резонанс референдуму потрібно відмітити і таке. 7-8 грудня 1991 р. Президенти України Л.Кравчук, Росії Б.Єльцин та голова Верховної Ради Білоруси С. Шушкевич під час зустрічі на білоруській землі у Біловезькій пущі заявили про те, що СРСР припиняє своє існування і підписали угоду про створення «Співдружності незалежних держав». 21 грудня в Алма-Аті про приєднання до СНД заявили інші республіки колишнього СРСР (за винятком країн Балтії). СРСР перестав існувати.

1 Грудня – Всесвітній день боротьби із сніДом

Про небезпеку синдрому набутого імунодефіциту треба говорити систематично. Але у визначений всесвітній день, особливо слід загострити увагу на проблемах СНІДу.

Студентам слід нагадати, що за останні 20 років ця хвороба в світі забрала понад 20 млн. життів, близько 60 млн. стали ВІЛ-інфікованими. День у день ця армія поповнюється ще 5,6 млн. осіб. Усі вони – переважно молодь 15-25 років. Фахівці запевняють, що вже кожен сотий житель планети інфікований. Тобто 1% населення Землі є носієм вірусу, здатного викликати невиліковне захворювання.

За темпами зростання епідемії СНІДу Україна випереджає всі (!) держави Центральної та Східної Європи. На сьогодні у нашій країні офіційно зареєстровано близько 700 тис. ВІЛ-інфікованих, хоча реальна їх кількість, можливо сягає 300000. Принаймні щомісяця додається 500-600 випадків захворювань. Найбільш складна ситуація в південних областях. Головний метод попередження СНІДу – здоровий спосіб життя. Викладачі-куратори не повинні обмежуватись лише розповідями про СНІД. Вони мають можливість урізноманітнювати форми попередження цієї невиліковної хвороби (зустрічі і бесіди з хворими на СНІД, зустрічі із фахівцями, відвідування інфекційних лікарень).

6 Грудня – день Збройних сил України

Саме 18 років тому 6 грудня 1991 року Верховна Рада України прийняла Закон про Збройні сили України. Цей день і вважається днем Української Армії.

Студенти повинні знати, що головним завданням української армії є гарантування національної безпеки країни і підтримання миру в світі.

Українська армія – армія оборони, армія миру. Служба в збройних силах України – почесний обов'язок кожного її громадянина.

Доцільно організувати поздоровлення із святом юнаків групи – потенційних військовослужбовців.