Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать
  1. Операції з папками та файлами з використанням програми Провідник. Перегляд інформації на логічних дисках.

Викликати програму Провідник можна одним із таких способів:

  • у меню Пуск вибрати пункт Програмы, а потім — підпункт Проводник;

  • при натисненій клавіші Shift двічі клацнути мишею на значку будь-якої папки (наприклад Мой компьютер);

  • клацнути правою клавішею миші на одній із папок (Мой компьютер, Сетевое окружение, Корзина) або на кнопці Пуск. Потім із контекстного меню вибрати пункт Проводник.

Структура вікна

Вікно програми Провідник складається з двох частин: лівої (панель ресурсів комп’ютера) і правої (панель вмісту вибраної папки).

На найвищому рівні у панелі ресурсів розміщується робочий стіл, оскільки з нього є доступ до решти ресурсів: Мій комп’ютер, Мережне оточення і Кошик. Таким чином, ці три компоненти знаходяться на одному рівні ієрархії.

Якщо з нижньої частини значка якогось об’єкта виходить вертикальна штрихова лінія, то всі значки, з’єднані з нею горизонтальними лініями, є елементами цього об’єкта. Наприклад, диски є елементами папки Мій комп’ютер.

  1. Пошук довідки за допомогою предметного показчика та рядка редагування.

  1. Призначення ярликів. Способи створення ярликів.

Ярлик – невеликий файл, призначений для доступу до об’єкта операційної системи без переходу до тієї папки, де цей об’єкт розміщено.

Навіщо потрібні ярлики. Ярлик – це фактично короткий запис на зразок «файл такий-то розташовано в такій-то папці». Його також можна уявити як кінець мотузки, прив’язаної до об’єкта файлової системи: якщо потягнути за таку мотузку, об’єкт відкриється. Значки ярликів мають характерну ознаку: квадратик зі стрілкою в нижньому лівому куті.

Отже, щоб мати змогу звертатися до певної програми з кількох різних місць, не потрібно копіювати туди її файл – достатньо створити ярлики в цих місцях. Можна створювати численні файли ярликів, оскільки вони не займають багато місця. Найчастіше ярлики розташовують на робочому столі, у головному меню, на панелі завдань та в папках.

Створення ярлика

Ярлик можна створити двома способами.

  • За допомогою майстра створення ярлика

  • Найпростіше створити ярлик файлу чи відразу кількох файлів, перетягнувши їхні значки особливим чином. Для цього слід відкрити папку, де розташовано файли, виділити їхні значки, захопити їх, утримуючи натиснутою праву кнопку миші, і перетягнути в потрібне місце. Потім у контекстному меню, що відкриється після відпускання кнопки миші, слід вибрати команду Створити ярлики. Інший варіант – перемістити значки у звичайний спосіб, за допомогою лівої кнопки миші, але одночасно утримуючи натиснутими клавіші Ctrl і Shift. Кожен ново строєний ярлик одержує стандартне ім’я, яке можна змінити, скориставшись командою Перейменувати контекстного меню ярлика.

  1. Переміщення і копіювання окремих фрагментів документу в середовищі ms Word.

Весь непростий процес редагування документа зводиться до кільком простим операціям: видалення, додавання, копіювання, переміщення. Можна видалити, додавати, переміщувати й копіювати окремі символи, слова, рядки, пропозиції, абзаци, фрагменти тексту, і навіть весь документ як у межах одного документа, і між кількома документами.

Для переміщення чи копіювання ділянок тексту з допомогою Word є дві різні техніки: нова і елегантна Drag-and-Drop, чи «перетягнути і залишити», яка особливо зручна для переміщення тексту на невеликі відстані не більше видимого тексту, і, яка використовує праву кнопку миші. Другий спосіб застосовується при копіюванні чи переміщення ділянок тексту велику відстань.

Для переміщення чи копіювання ділянок тексту може застосовуватися так званий буфер обміну Windows. Буфер обміну – це ділянку пам'яті, куди тимчасово поміщається вирізаний чи скопійований ділянку тексту чи графіки. Вміст буфера то, можливо уставлено у цю ж програму чи іншу. При поміщенні у буфер нового ділянки тексту чи графіки, старе вміст буфера обміну губиться.

Працюючи з Word для Windows, можна повторити чи скасувати останню команду. Проте функції повтору і скасування застосовні не всім командам.