Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать
  1. Поняття економічної інформації. Властивості економічної інформації.

Економічній інформації притаманні деякі особливості, що випливають із її сутності. Найважливішими з них є: залежність від об'єкта управління; переважання алфавітно-цифрових знаків як форми подання даних із зображенням числових величин у дискретному вигляді; провідна значущість операцій автоматизованої обробки даних (арифметичних і логічних) при забезпечені високої точності результатів обчислень; необхідність оформлення таких результатів у формі, зручній для сприйняття людиною, значне поширення документів як носіїв вхідних даних та результатів обробки даних; значні розміри перероблюваної інформації в разі використання у процесах обробки поряд зі змінними і сталих (постійних) даних; необхідність одержання значної кількості підсумків при обробці одних і тих самих даних за різними критеріями; необхідність стиснення розмірів при передачі з нижчої ланки управління до вищої; необхідність нагромадження і тривалого зберігання тощо.

Властивості економічної інформації слід брати до уваги при розробці комп'ютерних систем обробки даних, при визначенні вимог до всіх видів забезпечення цих систем.

Економічну інформацію розрізняють за стадіями управління, розглядаючи різновиди прогнозованої, планової, облікової, нормативної інформації та інформації для аналізу господарської діяльності, оперативного управління.

Прогнозована інформація пов'язана з функцією прогнозування, планова - з плануванням (перспективним, техніко-економічним, оперативно-виробничим), облікова - з бухгалтерським, фінансовим, господарським обліком, інформаційним обліком, інформація аналізу господарської діяльності - з функцією економічного аналізу, оперативного управління і регулювання - з відповідними функціями.

  1. Накопичувачі на жорсткому магнітному диску. Поняття фізичного і логічного дисків. Накопичувачі на гнучкому магнітному диску. Призначення, будова, принцип роботи, ємність, форматування.

Гнучкий магнітний диск це диск із гнучкої пластмаси в захиснім пластмасовім упакуванні, у якому прорізані отвори для підходу магнітних головок уведення/ виводу. Диск покритий магнітним составом. Часто називається флоппі-диском (floppy — вільно висячий), або дискетою. Широко поширені диски з розмірами 5,25 і 3,5 дюйма в діаметрі.

 Для роботи із гнучким магнітним диском необхідний пристрій — накопичувач на гнучкому магнітному диску.

Призначений для тривалого зберігання даних, використовується для зберігання резервних копій і перенесення даних з одного комп'ютера на іншій. Для читання/запису потрібні відповідні дисководи. Дані записуються по концентричних окружностях, називаних треками, або доріжками.

На дискетах звичайно ставиться наступне маркування:

- DS/SD — Double Sided/Single Density — двосторонні/одиничної щільності;

- DS/DD (2S/2D,2DD) - Double Sided/Double Density - двосторонні/подвійної щільності;

- DS/HD (2HD) - Double Sided/High Density - двосторонні/високої щільності.

Розроблена 3, 5-дюймова дискета ємністю 120 Мбайт.