Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse_voprosy.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

110.Банківські послуги.

Крім операцій, пов'язаних із формуванням банківських пасивів і розміщенням коштів в активи, банки займаються багатьма іншими видами діяльності, які об'єднуються в окрему групу, названу банківські послуги. Це певні дії банку, які є супутніми при здійсненні тієї чи іншої операції, спрямовані на задоволення потреб клієнта з метою збільшення доходу від банківської діяльності.

Банківські послуги здійснюються банком за дорученням клієнта та від його імені і за його рахунок. Часто такі послуги називають комісійними, адже банк отримує при цьому комісійну винагороду.

Характерною рисою банківських послуг є те, що для їхнього надання банкам не потрібні додаткові ресурси. Свою діяльність з надання послуг банки здійснюють у процесі виконання звичайних пасивних і активних операцій. Усі банківські послуги можна об’єднати в декілька великих груп:

— гарантійні послуги;

  • розрахунково-касові послуги

  • посередницькі послуги (брокерські);

  • консультаційні, інформаційні, аудиторські послуги, ведення обліку та ін.;

— трастові (довірчі) послуги.

Найбільш поширеною є класифікація банківських послуг, в якій виділяють такі групи послуг: ліцензовані, неліцензовані, чисті, сурогатні, комісійні, гонорарні, спредові, балансові, позабалансові тощо.

111.Особливості становлення і розвитку комерційних банків в Україні.

Ком. банки різних видів і форм власності створюються у вигляді акц. товариств та ТОВ. Банк вважається створеним і набуває статусу юр. особи з моменту його реєстрації в НБУ. Його засновниками можуть бути вітчизняні та іноземні юр. та фіз. особи за винятком Рад народних депутатів та ін. виконавчих органів влади, спілок, партій. У створенні банку не можуть брати участі військовослужбовці та посадові особи органів суду, прокуратури, держбезпеки. Стат. фонд новостворюваного ком. банку формується тільки за рахунок власних коштів засновників у грош. формі. Розмір стат. фонду визначається засновниками банку, але е може бути меншим за нормативні вимоги НБУ. Згідно з діючим положенням, мін. рівень стат. фонду пов. бути еквівалентний 1млн євро. Організація ком. банку передбачає ліцензування банк. д-ті: надання НБУ офіційного дозволу на здійснення певних банк. операцій. При ліцензуванні враховується обсяг капіталу банку, його фін. стан, дотримання екон. нормативів регулювання банк. д-ті. Орг-на стр-ра та упр-ня ком. банком визначається функц. підрозділами та службами та керівн. органами. Вищим органом упр. банком є заг. збори акціонерів (учасників), які виріш. стратег. завдання в його д-ті. Контроль за д-тю правління здійснює ревізійна комісія. Ком. банки бувають спеціаліз-ми (ощадні, інвестиційні, іпотечні)та універс.

Тема 10. Міжнародні валютно-кредитні установи

112.Мвф: мета та умови його діяльності в Україні.

Міжнаро́дний валю́тний фонд, МВФ— спеціальне агентство Організації Об'єднаних Націй (ООН), засноване 29-ма державами, з метою регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. Фонд має статус спеціалізованої установи ООН. Має 188 країн-членів.

Основні функції МВФ

  • сприяння міжнародній співпраці в грошовій політиці

  • розширення світової торгівлі

  • кредитування

  • стабілізація грошових обмінних курсів

Офіційні цілі МВФ

  • «сприяти міжнародній співпраці в валютно-фінансовій сфері»;

  • «сприяти розширенню і збалансованому росту міжнародної торгівлі» в інтересах розвитку виробничих ресурсів, досягнення високого рівня зайнятості і реальних доходів держав-членів;

  • «забезпечити стабільність валют, підтримувати упорядковані співвідношення валютної системи серед держав-членів» і не допускати «знецінення валют з метою отримання конкурентних переваг»;

  • надавати допомогу в створенні багатосторонньої системи розрахунків між державами-членами, а також в ліквідації валютних обмежень;

  • тимчасово надавати державам-членам засоби в іноземній валюті, з метою «виправлення порушення рівноваги їх платіжного балансу».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]