Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория+ЗАДАЧИ.DOC
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
640.51 Кб
Скачать

14. Оцінка ринкових можливостей фірми, її напрямки.

Аналіз стану під-ва в межах розробки або коригування стратегічного плану передбачає: оцінку того, наскільки добре працює сьогоднішня стратегія, SWOT-аналіз, порівняльний аналіз витрат, порівняльний аналіз конкурентоспроможності під-ва, визначення майбутніх стратегічних проблем під-ва.

1)аналіз стратегії п/п-ва здійснюється за допомогою таких параметрів: цілі, задачі й заг стратегія, сфера конк-ції п/п-ва, вир-во, маркетинг, фінанси, персонал, цінова й рекламна Пол-ка, підготовка нової прод-ції, вихід на нові ринки.

2)SWOT-аналіз (сила, слабкість, можливості, загрози) – це аналіз внутрішніх параметрів під-ва, які можна віднести до його сильних та слабких сторін, і зовнішніх можливостей та загроз. Використання цього інструмента дає можливість одержати приблизну оцінку стратегічного стану під-ва.

3)важливим аспектом конкур-ті п/п-ва є нижчі витрати в порівнянні з аналогічними витратами конкурентів або близькі до них. Порівняння структури витрат дає можливість визначити необхідні кроки для оптимізації своїх витрат і закласти їх у стратегію під-ва. Усі види витрат можна поділити на 3 групи: витрати пов’язані з закупівлею сировини, витрати на вир-во, витрати на розподіл.

4)цей етап дає можливість оцінити порівняльну силу під-ва та його найближчих конкурентів. Спочатку, визначають 5-10 найбільш важливих факторів, їх вагомість, виходячи з його значимості. Експертним шляхом визначають позицію кожного конкурента, визначається заг оцінка конкур-ті шляхом підсумування рейтингових оцінок. Позиції, по яких виявленні істотні слабкості або сила під-ва, мають бути використані при виробленні стратегії.

5)визначення стратегічних проблем під-ва можна зробити відповівши на такі питання: наскільки сьогоднішня стратегія є успішною, наскільки вразливе під-во для атак конкурентів, які потрібні зусилля для підвищення конкур-ті під-ва?

15. Сутність та структура тмп.

МТП- це комплекс заходів зі створення та управління продукцією підприємств для задоволення потреб споживачів та досягнення підприємством власних цілй.

Традиційно ця політика становить основний зміст маркетингової діяльності, бо коли підприємство не виготовляє корисних товарів, чи не надає послуг, воно стає не потрібним.

Структура МТП:

1.Розробка товарів: планування нових товарів; модифікування товарів.

2.Обслуговування товарів

3.Елімінування товарів.

Розробка товарів. З одного боку передбачає планування, тобто створення нового товару, яку дають змогу підприємству вийти на нові ринки, чи розширити існуюсі, перемогти конкурентів, отримати відповідні доходи і прибутки. З іншого боку модифікування тобто зміна його властивостей та характеристик, що уможливить постійне привернення до них уваги споживачів і як результат збереження протягом тривалого часу обсягів збуту і доходів.Обслуговування – це забезпечення сталості відповідних характеристик товарів їх відповідності встановленим стандартам. Основним у цій частині МТП є: контроль за якістю продукції; своєчасне інформування виробництво про необхідність поліпшення продукції; проведення заходів зі збереження характеристик товарів під час товарного руху та збуту.Елімінування – процес зняття застарілого товару з виробництва і ринку. Основне завдання цієї частини МТП – усунення з ринку застарілих товарів тобто своєчасно відмовитись від їх виробництва, узгодити витрати виробництва і збуту товару попит на який постійно спадає, зї зменшенням доходів від їхнього продажу, котрі поки що наявні і на котрі можна розраховувати принаймні в найближчому майбутньому.

Дослідження кон’юнктури ринку.

1)дослідження загальної кон’юнктури ринку, тобто аналіз галузевого ринку, та тенденції його розвитку.

2) Дослідження кон’юнктури товарног ринку, дослідження попиту пропозиції та ціни.

ІІ. Дослідження суб’єктів ринку.

ІІІ. Дослідження підприємства.

1) потенціал ( виробничі можливості);

2)конкурентоспроможність:внутрішня(фін. Показ.),Зовнішня( споживча частка на ринку, показники конкурентоспроможності відносно конкурентів).

3) Відношення споживачів до підприємства.