Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория+ЗАДАЧИ.DOC
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
640.51 Кб
Скачать

51.Процес вибору комплексу просування товару, характеристика його етапів.

Комплекс просування (комплекс маркетингових комунікацій) - це комплекс засобів впливу на цільові сегменти ринку з метою досягнення маркетингових цілей. Комплекс просування (Promotion Mix) об’єднує п`ять основних засобів впливу на цільові сегменти ринку: рекламу, стимулювання збуту, персональний продаж, зв`язки з громадськістю, прямий маркетинг. Процес вибору комплексу маркетингу складається з таких послідовних етапів:

1)Виявлення цільової аудиторії означає виявлення потенційних і дійсних покупців товару чи послуг підприємства і осіб, які користуватимуться ними або впливатимуть на прийняття рішень щодо їх купівлі. На цьому етапі виявляється бажана зворотна реакція.

2)Визначення цілей просування - це визначення того, яку відповідну реакцію бажає отримати підприємство: покупку, задоволення або добру славу.

3)Вибір повідомлення. В процесі створення повідомлення вирішуються проблеми: що сказати, яка повинна бути структура повідомлення, яке повинно бути оформлення повідомлення і від кого воно буде надсилатися.

4)Вибір засобів розповсюдження інформації. Повідомлення має бути передано споживачам вчасно і ефективно

5)Складання і розподілення кошторису витрат на просування. Сума грошей, яку Ви плануєте витратити на комплекс просування, буде залежати від стратегій просування, які вибирає Ваше підприємство. Сума, що виділяється для кожного елементу комплексу, визначається його відносним значенням. Використовуються такі методи складання кошторису просування: з урахуванням цілей і завдань, у відсотках до обсягу збуту (бюджет на просування як певна частка від обсягу продажу), на підставі паритету з конкурентами (на рівні відповідних витрат конкурентів), довільні методи (на комплекс просування виділяють те, що залишилося після витрат на сировину, виробництво, розподілення та інші потреби, або щорічне збільшення кошторису просування на певний відсоток).

6)Вибір засобів впливу. Вибираючи засоби, необхідно враховувати фактори, які визначають структуру комплексу просування: цілі компанії, бюджет та ресурси, тип ринку, політика ( “Push” – проштовхування чи “Pull” – притягнення), природа цільового ринку, характеристики продукту, ринкове охоплення, вартість і різновиди джерел масової комунікації. Вибір конкретних засобів просування в багатій мірі визначається базовою маркетинговою стратегією компанії: стратегією проштовхування або стратегією притягнення.

7)Формування каналів зворотного зв`язку – оцінка комплексу просування з позицій впливу на цільову аудиторію.

8)Управління єдиним комунікаційним процесом і його координація потребують створення інтегрованих маркетингових комунікацій, які представляють собою концепцію планування маркетингових комунікацій, яка виходить з необхідності оцінки стратегічної ролі їх окремих напрямків (реклами, стимулювання збуту, зв`язків з громадськістю тощо) та пошуку оптимального поєднання для забезпечення чіткості, послідовності і максимізації впливу комунікаційних програм за допомогою несуперечливої інтеграції всіх окремих повідомлень