Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория+ЗАДАЧИ.DOC
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
640.51 Кб
Скачать

1. Сутність маркетингу та його походження.

2. Еволюційні концепції маркетингу

3. Основні питання маркетингу.

4. Суб’єкти маркетингу

5. Види маркетингу.

6. Принципи маркетингу.

7. Завдання та функції маркетингу.

8. Система засобів маркетингу.

9. Навколишнє середовище маркетингу.

10. Роль маркетингових досліджень у прийнятті управлінських рішень.

11. процес маркетингових дослідження.

12.Структура та види маркетингових досліджень.

13. маркетингова інформаційна система.

14. оцінка ринкових можливостей фірм.

15. сутність та структура маркетингової товарної політики.

16. маркетингова концепція товару.

17. конкурентоспроможність продукції та методи її визначення.

18. сутність поняття „новий товар”.

19. способи та рівні створення нового товару.

20. Алгоритм розробки нових товарів.

21. концепція життєвого циклу товару.

22. Маркетингові дії на різких етапах життєвого циклу товарів.

23. Товарний асортимент та товарна номенклатура, їх диференціація та диверсифікація.

24. Критерії та методи елімінування продукції.

25. Організаційні форми управління продукцією підприємства.

26. Сутність та роль маркетингової цінової політики.

27. Алгоритм маркетингового розрахунку цін.

28. Методи розрахунку цій на підставі витрат.

29. Розрахунок цій на підставі їх сприйняття споживачами.

30. Встановлення цін на підставі конкретних умов.

31. Розрахунок цін у рамках товарної номенклатури

32. Встановлення цій за географічними ознаками.

33. Розрахунок цін на підставі чинних типових умов.

34. непряме ціноутворення.

35. цінова політика високих цін та цін проникнення.

36. Диференціація цін.

37. Політика еластичних та стабільних цін.

38. Політика престижних цін та ти на товари, які знято з виробництва.

39. Сутність, завдання та функції маркетингової політики розподілу.

40. Сутність, види та характеристики каналів розподілу

41. Функції каналів розподілу

42. Алгоритм формування каналів розподілу

43. Фактори, то впливають на вибір оптимальної структури каналу розподілу.

44. Сутність та принципи посередницької діяльності в каналах розподілу.

45. Основні види посередницьких підприємств та організацій.

46. Основні аспекти управління каналами розподілу.

47. Конфлікти в каналах розподілу та методи їх ліквідації.

48. Оцінка каналів розподілу

49. Маркетингом політика розподілу та логістика

50. Сутність та основні елементи комплексу маркетингових комунікацій.

51. Алгоритм формування комплексу маркетингових комунікація.

52. Реклама (сутність, види)

53. Алгоритм прийняття рішень щодо рекламування

54. Пропаганда (сутність , види)

55. Стимулювання збуту (сутність, напрямки та методи).

56. Сутність та процес персонального продажу

57. Організаційні аспекти розвитку маркетингу

58. Організаційні форми маркетингу

59. Еволюція процесу планування та загальної концепції планування маркетингу

60. Структура та зміст плану маркетингу

61. Види стратегія маркетингової діяльності.

62. Мета і типи контролю.

63. Об’єкти та методи контролю

64. Ревізія маркетингу

65. Процес маркетингової ревіз

1. Маркетинг-(від англ.market-ринок,торгівля,продаж,комерційна діяльність;за іншою версією,-від market getting- завоювання ринку)виник на початку ХХ ст. у США. ТАм же внаслідок посилення конкуренції, підвищення міри поінформованості, зростання виробничих можливостей і потреб окремі елементи маркетингу було об’єднано в систему, створені відповідні маркетингові концепції та організаційні структури. Першим хто визначив маркетинг як провідну функцію підприємства, а створення цільової групи споживачів як специфічну роботу менеджера, був МАк-Кормік (1809-1884) з міжнародної компанії прибиральних машин. Механік за освітою, він запровадив у практику діяльності компанії маркетингові дослідження, концепцію створення цільового ринку фірми, цінову політику, сервісне обслуговування. Існують такі підходи до визначення маркетингу:

Концептуальний: маркетинг – це спрямування ділового мислення, інтегрована, орієнтована на споживача і кінцевий результат діяльність фірми, філософія ділової активності в умовах ринкових відносин і конкуренції.

Функціональний: м.- це функція творчого використання ресурсів фірми для досягнення відповідності між її можливостями і попитом, це торгівельна діяльність, яка сприяє отриманню товарів і послуг, їх просуванню від виробників до споживачів, це упорядкування потоку товарів і послуг, задоволення бажань споживачів, мінімізація зусиль для збуту товарів чи послуг

Інституційний полягає у розумінні м. як системи з багатьма елементами, що взаємодіють один з одним і з елементами зовнішньої системи.

Національний: розгляд тих особливостей м., які виникають через національні традиції, історично сформовані методи та форми торгівлі і ставлення до п/п-кої активності в окремих країнах.

Управлінський: м – провідна галузь господарського управління всією сукупністю видів діяльності, пов’язаної з перетворенням купівельної спроможності споживачів у ефективний попит на специфічні вироби чи послуги, їх доведення до кінцевого чи проміжного покупця для забезпечення прибутку.

2.Концепції маркетингу, еволюція їх.

Концепція м – це орієнтована на споживача інтегрована цільова філософія фірми, орг-ції чи людини.

1.Ера вир-ва (20-ті роки) – вир-во створює свій власний попит. Товари були дефіцитними, покупці були готові прийняти фактично будь-який товар, що тоді вир-ся, і намагалися використати його найкраще. Гол поняттям було – товар сам себе продасть, тому комерц дія-ть розглядалася як вир-во. В цей період були такі концепції: вдосконалення вир-ва (споживачі будуть прихильні до товарів, які поширені та мають доступну ціну, а тому керівництво повинно сконцентрувати свої зусилля на вдосконаленні вир-ва та підвищенні ефективності сис-ми розподілу) та вдосконалення товару (споживачі будуть прихильно ставитися до товарів, які мають найвищу якість та властивості, тому орг-ція повинна сконцентрувати свою енергію на постійному вдоск-ні товару).

2.Ера продажу (30-60-ті роки) – пошук нових ринків та споживачів для даного продукту. Конкуренція стала більш помітною. Фірми наймають кращі сили торгівлі, щоб знайти споживачів. Концепція інтенсифікація комерційних зусиль стверджує, що споживачі не будуть купувати товари орг-ції у достатній кіл-ті, якщо вона не прикладе значних зусиль у сфері збуту та стимулювання.

3.Ера маркетингової концепції (60-ті роки –теперішній час). Ми існуємо в бізнесі для задоволення потреб та бажань споживачів. Концепція маркетингу передбачає, що запорукою досягнення мети фірми є визначення потреб цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності їх більш ефективними і продуктивними, порівняно з конкурентними, способами. Соціально-етичний маркетинг притаманний суч етапу роз-ку людського сус-ва, базується на новій філософії бізнесу, орієнтованій на задоволення розумних потреб споживачів. Але при цьому норми соц-ет. м. ставлять п/п-ку ініціативу та всю вир-чу дія-ть у залежність від цінностей сус-го роз-ку, в першу чергу від поліпшення стану навколишнього середовища.

3. Маркетинг – це процес планування та проведення роз-ку, форм-ня ціни, підтримки продажу та збуту, ідей, товарів, послуг у рамках відносин обміну, який враховує, індивідуальні та організаційні цілі. У 40-х роках американським економістом А Маслоу створено теорію, за якою всі потреби людей можна поділити на 2 категорії та 5 рівнів.

1. потреба в самореалізації

2. потреба в системному визнанні і отримання належного сус-го статуса

3. потреба в контактах

4. потреба в безпеці та захищеності

5. фізіологічні потреби

Існують ще такі теорії Мак Киланда, Герцберг та соц. класифікація потреб

Бажання - потреби, які набули специфічної конкретної форми відповідно до кулуарного рівня і особистості індивіда.Попит – забезпечена грошима потреба в товарах чи послугах, які реалізуються на ринку. Товар – все те, що може задовольнити проблему або бажання і пропонується на ринку з метою привертання уваги, придбання, виконання і споживання. Цінності – важливі та значні з погляду кожної людської ідеї, предмети, дії, спосіб життя, загальне переконання,віра в те, що погане або нечуттєве в житті. Вартість – комплексне поняття (споживча вартість, вартість споживання) Споживча вартість – є споживчою оцінкою якостей товарів, його цінностей, блага для споживача. Грошовим виразом вартості товарів є його відпускна ціна. Вартість споживання – витрати на експлуатацію чи комерційне виконання товарів. Задоволення – вибір споживачем якостей товарів з сукупностей існуючих. Розрізняють 2 типи задоволення потреб: функціональний(захист від голоду та холоду), психологічний (задоволення псих. пореб: мода, соц. статус, мистецтво та ін.). Обмін – акт отримання від якоось бажаного об’єкта з пропозицією чогось на томість. Ринок – сукупність продавців і покупців, які з одного боку намагаються і здатні купувати, а з іншого зацікавлені в продажу товарів і схильні до обміну. Мотивація – комплекс факторів, що стимулюють людей до якихось дій з метою задоволення потреб. Згідно з класифікацією К.Б. Медсоном мотиви поділяють на: органічні(мат. почуття, відчуття болю, спраги, голоду); емоційні (страх, агресія); соціальні (влада, діяльність, контакти); дійові (досвід, фіз..діяльність, інтелект, творчість). Запити і переваги – інертний стан людини, який виявляється в її активній поведінці у випадках адекватної мотивації.