Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovi.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
962.05 Кб
Скачать

3.Які організації виконують топографо-геодезичні роботи?

Суб'єктами топографо-геодезичної і картографічної діяльності є:

- Кабінет Міністрів України;

- спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань топографо-геодезичної і картографічної діяльності, його органи на місцях;

- Міністерство оборони України та його спеціальні підрозділи;

- інші центральні та місцеві органи виконавчої влади;

- юридичні та фізичні особи відповідно до цього Закону та інших нормативно-правових актів.

4.Яка структура Держкомзему України?

Державний комітет із земельних ресурсів (Держкомзем) є центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Держкомзем забезпечує реалізацію державної політики та управління у сфері регулювання земельних відносин, використання, відтворення, охорони та проведення моніторингу земель, ведення державного земельного кадастру, провадження топографо-геодезичної та картографічної діяльності, а також міжгалузеву координацію та державне регулювання у сфері встановлення меж області, району, міста, району в місті, села і селища.

Держкомзем у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, постановами Верховної Ради України та указами Президента України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, а також цим Положенням. Держкомзем організовує в межах своїх повноважень виконання актів законодавства, узагальнює практику застосування таких актів з питань, що належать до його компетенції, розробляє та подає Кабінету Міністрів України пропозиції щодо реалізації державної політики у галузі земельних відносин, використання та охорони земель, топографо-геодезичної та картографічної діяльності, і вдосконалення законодавства.

Структуру Держкомзему затверджує його Голова. Держкомзем є юридичною особою, має самостійний баланс,

рахунки в органах Державного казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

5.Які особливості виконання робіт у землевпорядкуванні та геодезії?

Землевпорядкування — це система заходів, направлених на виконання рішень державних органів в області користування землею. Це свого роду генеральний план, який визначає характер господарства, його розміщення і розмір. Землевпорядник — спеціаліст, який володіє знаннями про земельне право, земельний кадастр, землевпорядкування та управління земельними ресурсами, має відповідну освіту та належну кваліфікацію. Професія землевпорядника передбачає глибоке розуміння процесів, які відбуваються в природі.

Землевпорядник займається: організацією ефективного використання земель, їх охороною, контролем за дотриманням земельного законодавства; складанням експлікації, проведенням зйомки, нівелювання та ін.; складанням проектів міжгосподарського і внутрішньогосподарського землеустрою з економічним обґрунтуванням; веденням земельнооблікової документації; проведенням заходів із землеустрою, забезпеченням безпечного проведення робіт.

Геодезист — фахівець в галузі метрики простору, його вимірювання і фіксації даних. Основними обов’язками спеціаліста такого профілю є зйомка місцевості за допомогою геодезичних приладів, аналіз отриманих результатів, проведення необхідних обчислень, на підставі яких буде складена карта досліджуваної території. Топографічна карта є одним із найцінніших досягнень геодезичних вимірювань. Жодна робота, пов’язана з вивченням території Землі, не може бути виконана без карти. Карта необхідна для проектування та будівництва міст, автомобільних і залізничних доріг, каналів, нафто- та газопроводів, унікальних гідротехнічних споруд, аеродромів, тунелів метрополітенів, ліній електромереж. Без карти не можуть обійтися льотчики, моряки, командири військових підрозділів та вчені.

У процесі ведення сільського господарства також необхідні геодезичні вимірювання при створенні плану території, відображення на ньому рельєфу місцевості, ґрунтів та сільськогосподарських угідь. Час примітивних вимірювань за допомогою ніг та лінійок пройшов. Всі геодезичні роботи виконуються за допомогою унікального оптико-механічного обладнання, володіти яким геодезист повинен досконало. Геодезист починає роботу задовго до того, як видається дозвіл на будівництво, і веде проект до остаточного зведення об’єкту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]