Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АГРАРНЕ_1-90.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Підсобні підприємства та підрозділи несільськогосподарських організацій.

1. Приватні несільськогосподарські підприємства, уста­нови та організації можуть набувати у власність або орен­ду землі сільськогосподарського та іншого призначення для ведення підсобного господарства.

   2. Державні та комунальні несільськогосподарські під­приємства, установи та організації можуть набувати в оренду землі сільськогосподарського та іншого призначен­ня для ведення підсобного господарства.

     згідно з зк україни земельні ділянки сільськогосподарсь­кого призначення можуть використовуватися не тільки сільсь­когосподарським підприємствами, установами і організація­ми, а й несільськогосподарськими юридичними особами. При­ватні, комунальні та державні несільськогосподарські юриди­чні особи мають право на отримання земель сільськогосподар­ського призначення та деяких інших земель для створення підсобних господарств. Основним завданням підсобних госпо­дарств є виробництво сільськогосподарської продукції для за­доволення насамперед потреб працівників несільськогоспо­дарських юридичних осіб, при яких створені підсобні госпо­дарства. Тому виробництво на земельній ділянці, наданій для організації підсобного господарства, товарної сільськогоспо­дарської продукції, яка повністю реалізується на ринку, мо­же розглядатися, як порушення її цільового призначення. Підсобні господарства несільськогосподарських підприємств, установ та організацій не мають статусу юридичної особи. Во­ни можуть створюватися як відокремлені структурні підрозділи (філіали) таких підприємств, установ та організацій. Отже, суб'єктом права на землю для ведення підсобного гос­подарства є несільськогосподарська юридична особа, а не створене нею підсобне господарство.

    незважаючи на спільність цілей створення підсобних гос­подарств при приватних, комунальних та державних несіль­ськогосподарських підприємствах, установах та організаціях для них характерні істотні відмінності у правовому режимі. 'Гак, приватні несільськогосподарські юридичні особи можуть набувати землі сільськогосподарського та іншого призначен­ня для ведення підсобного господарства у власність чи орен­ду.  А державні та комунальні несільськогосподарські підпри­ємства, установи та організації можуть використовувати такі землі для ведення підсобного господарства виключно на умо­вах оренди.

  1. Земля як основний засіб виробництва в сільському господарстві. Особливості землі як природного ресурсу.?

Виокремлення сільськогосподарського виробництва в окрему тему пояснюється тим, що його відтворення має певні особливості, зокрема це стосується реалізації економічних законів, формування виробничих фондів, появи рентних відносин. Ця специфіка зумовлена тим, що в сільському господарстві основним засобом виробництва є земля. Усе це потребує відповідних підходів до вирішення економічних завдань, урахування об'єктивних вимог для розробки практичних господарських заходів.

Аграрні відносини — це складова частина економічних відносин у сільському господарстві, що виникають з приводу володіння і використання землі як основного засобу сільськогосподарського виробництва

Особливості землі, які роблять її основним засобом виробництва у сільському господарстві, зображено на рис. 97.