Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZED.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

3. Нормативні акти, що регулюють зед. Членство України у сот.

Регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні здійснюється за допомогою:

- законів України;

- передбачених в законах України актів тарифного і нетарифного регулювання, які видаються державними органами України в межах їх компетенції;

- економічних заходів оперативного регулювання (валютно-фінансового, кредитного та іншого) в межах законів України;

- рішень недержавних органів управління економікою, які приймаються за їх статутними документами в межах законів України;

- угод, що укладаються між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності і які не суперечать законам України.

Враховуючи юридичну силу нормативно-правових актів, система законодавства про ЗЕД може бути представлена таким чином:

  1. Акти вищої юридичної сили

Конституція України; Господарський кодекс України (Розділ VII "Зовнішньоекономічна діяльність"); Митний кодекс України і ЗУ "Про Митний тариф України"; Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність"; Закони, що визначають умови дії міжнародних договорів в Україні

  1. Закони, що регулюють договірні відносини у сфері ЗЕД

Основою регулювання діяльності підприємств України на зовнішніх ринках є Закон "Про зовнішньоекономічну діяльність". Крім того, у відповідних сферах регулюючу роль відіграють й інші Закони України: "Про захист іноземних інвестицій в Україні"; "Про торгово-промислові палати в Україні"; "Про дію міжнародних договорів на території України"; "Про іноземні інвестиції"; "Про державну програму заохочення іноземних інвестицій в Україні"; "Про міжнародний комерційний арбітраж"; "Про режим іноземного інвестування" тощо. Варто враховувати також регулюючу роль інших законів України, якими передбачено ступінь управління зовнішньоекономічною діяльністю у конкретних її видах і напрямках.

  1. Укази Президента України

Серед них: "Про заходи для попередження експорту товарів походженням з України за цінами, що можуть розглядатися як демпінгові, і врегулювання торгових суперечок"; "Про заходи здійснення єдиної державної політики регулювання імпорту"; "Про використання Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів" тощо.

  1. Акти Уряду

Декрет, постанови, нормативні рішення Кабінету Міністрів України

  1. Відомчі нормативно-правові акти

Положення, інструкції і накази Міністерства економіки України та з питань європейської інтеграції, Правління НБУ, Державної податкової адміністрації та Державної митної служби, інших міністерств і відомств, що регулюють окремі питання тарифного і нетарифного характеру.

Вступ України до СОТ

Світова організація торгівлі (СОТ) (англ. World Trade Organization, WTO) – це провідна міжнародна економічна організація, членами якої вже є 156 країн, на долю яких припадає більше 96% обсягів світової торгівлі; її функціями є встановлення правил міжнародної системи торгівлі і вирішення спірних питань між країнами-членами, що підписані під близько 30-ма угодами організації. Після приєднання ряду країн, які зараз є кандидатами на вступ, у рамках СОТ здійснюватиметься майже весь світовий торговельний оборот товарів та послуг. Станом на 26 грудня 2011 року до СОТ входить 156 члена, з яких 152 — це держави, а 4 — митні території. СОТ — це понад 97% обсягу світової торгівлі, близько 85% світового ВВП та понад 85% населення світу.

Система СОТ заохочує конкуренцію і знижує торговельні бар'єри, внаслідок чого споживачі виграють. Найочевидніша вигода вільної торгівлі для споживача — це зниження вартості життя. У результаті зниження протекціоністських торговельних бар'єрів дешевшають готові імпортовані товари і послуги, а також вітчизняна продукція, у виробництві якої використовуються імпортні комплектуючі.

Вигоди СОТ для економіки країни в цілому можна класифікувати на 3 групи:

  • Економічні вигоди

  • Політичні вигоди

  • Вигоди системи СОТ для взаємовідносин між країнами

Окрім суто економічних переваг, які досягаються шляхом зниження бар'єрів у торгівлі, система СОТ позитивно впливає на політичну і соціальну ситуацію в країнах, а також на індивідуальний добробут громадян.

Україна набула повноправного членства в СОТ 16 травня 2008 року.

5 лютого 2008 р. на засіданні Генеральної Ради Світової організації торгівлі прийнято рішення про приєднання України до Марракеської угоди про заснування СОТ. Того ж дня Президент України Віктор Ющенко та керівники СОТ підписали угоду про вступ України до організації.

У Верховної Ради було 5 місяців для ратифікації цієї угоди. У цей же день було оприлюднено прес-реліз СОТ стосовно зобов'язань України. 10 квітня 2008 року Верховна Рада ратифікувала протокол про вступ України до Світової організації торгівлі 411 голосами. 16 квітня МЗС України направило ноту генеральному секретареві СОТ, в якій повідомило керівництво СОТ про ратифікацію Протоколу про вступ України до цієї організації. Також було ухвалено постанову Кабінету Міністрів. 16 травня Україна стала 152-им офіційним членом СОТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]