Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-34.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
50.62 Кб
Скачать

26.Топографічний, монографічний та економічний методи аналізу виробничого травматизму.

Монографічний метод – полягає в загальному обстеженні комплексу умов праці, обстеження технічного процесу, обладнання даного робочого місця, прийомів праці на даному робочому місці, стан санітарно-гігієнічних умов, засобів колективного та індивідуального захисту на одному робочому місці чи в одному приміщенні, цеху, дільниці.

Цей метод полягає в аналізі небезпечних і шкідливих виробничих факторів, притаманних лише тій чи іншій дільниці виробництва.

За цим методом поглиблено розглядаються всі обставини нещасного випадку, якщо необхідно – виконуються всі дослідження та випробування.

Топографічний метод ґрунтується на тому, що на плані цеху чи підприємства відмічаються місця, де сталися нещасні випадки. Це дозволяє наочно бачити місця з підвищеною небезпекою, які вимагають ретельного обстеження і профілактичних заходів. Повторення нещасних випадків у певних відмічених місцях свідчить про незадовільний стан охорони праці і про недостатність вжитих профілактичних заходів. На ці місця звертається особлива увага, вивчаються причини травматизму і вживаються заходи щодо запобігання подібних нещасних випадків.

Економічний метод полягає у вивченні та аналізі втрат, що викликані виробничим травматизмом. На основі такого аналізу приймається рішення щодо покращення ОП на даній дільниці.

27 Класифікація небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

Небезпечним називається виробничий фактор, вплив якого на працюючого в певних умовах призводить до травми або іншого раптового різкого погіршення здоров'я. Якщо ж виробничий фактор призводить до захворювання або зниження працездатності, то його вважають шкідливим (ГОСТ 12.0.002-80).

Залежно від рівня і тривалості впливу шкідливий виробничий фактор може стати небезпечним.

У ГОСТ 12.0.003-74 * "ССБТ. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори. Класифікація "наводиться класифікація елементів умов праці, які виступають в ролі небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Вони поділяються на чотири групи: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні.

До фізичних небезпечних і шкідливих виробничих факторів відносяться: рухомі машини і механізми, рухомі частини виробничого обладнання, що пересуваються вироби (матеріали, заготовки), що руйнуються конструкції, що обрушуються гірські породи, підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони; підвищена або знижена температура поверхонь обладнання, матеріалів ; підвищена або знижена температура повітря робочої зони; підвищені рівні шуму, вібрації, ультразвуку, інфразвукових коливань; підвищений або знижений барометричний тиск і його різка зміна; підвищені або знижені вологість, рухливість, іонізація повітря; підвищений рівень іонізуючих випромінювань; підвищене значення напруги в електричній ланцюга; підвищені рівні статичної електрики, електромагнітних випромінювань, підвищена напруженість електричного, магнітного полів; відсутність або нестача природного світла; недостатня освітленість робочої зони; підвищена яскравість світла; знижена контрастність; прямий і відбитий блискіт; підвищена пульсація світлового потоку; підвищені рівні ультрафіолетової та інфрачервоної радіації; гострі кромки, задирки і шорсткість на поверхні заготовок, інструментів та обладнання; розташування робочого місця на значній висоті відносно землі (підлоги); невагомість.

До хімічних небезпечних та шкідливих виробничих факторів належать хімічні речовини, які за характером впливу на організм людини поділяються на токсичні, дратівливі, сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні, що впливають на репродуктивну функцію. Шляхами проникнення в організм людини вони діляться на проникаючі через органи дихання, шлунково-кишковий тракт, шкірні покриви і слизові оболонки.

До біологічних небезпечних та шкідливих виробничих факторів відносяться патогенні мікроорганізми (бактерії, віруси, рикетсії, спірохети, гриби, найпростіші) і продукти їх життєдіяльності, а також макроорганізми (рослини і тварини).

До психофізіологічних небезпечних і шкідливих виробничих факторів відносяться фізичні (статичні та динамічні) і нервово-психічні перевантаження (розумове перенапруження, перенапруження аналізаторів, монотонність праці, емоційні перевантаження).

Один і той же небезпечний і шкідливий виробничий фактор за природою своєї дії може ставитися одночасно до різних груп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]