Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 Тема Память ПК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

Тема. ПАМ'ЯТЬ КОМП’ЮТЕРА

План

  1. Види пам’яті.

  2. Внутрішня пам'ять комп’ютера. а)оперативно-запам’ятовуючий пристрій; б)постійно-запам’ятовуючий пристрій; в)кеш-пам'ять; г)напівпостійна пам'ять; д)відео-пам'ять.

  3. Зовнішня пам'ять комп’ютера. а)гнучкі диски; б)жорсткі диски(вінчестер); в)оптичні диски; г)флеш-пам’ять

У пам’яті комп’ютера зберігаються програми й інформація, яка опрацьовується.

Основними характеристиками різноманітних типів і пристроїв пам’яті є їхній обсяг і швидкодія. Вся пам'ять ПК поділяється на внутрішню і зовнішню.

Внутрішня пам'ять

Під внутрішньою пам'яттю розуміють всі види запам'ятовуючих пристроїв, що розташовані на материнській платі. Внутрішня пам’ять – це електронні схеми.

До них відносяться:

  • оперативна пам'ять

  • постійна пам'ять

Внутрішня пам’ять дискретна – це означає, що вона складається з певних „часток” – комірок. Елемент пам’яті називається біт(біт – “binary digit” – двійкова цифра). Один біт – це двійковий розряд пам’яті. Він зберігає двійковий код (0 або 1). Пам’ять комп’ютера – це впорядкована послідовність двійкових розрядів. Ця послідовність поділяється на групи по 8 розрядів; кожна така група утворює байт пам’яті.

Пам’ять адресна – інформація зберігається в комірках пам’яті, кожна з яких має свою адресу, по якій виконується звертання до комірки.

ОЗП (оперативний запам’ятовуючий пристрій) – швидка напівпровідникова енергозалежна пам’ять. В ОЗП зберігаються програма, що виконується в даний момент, і дані, з якими вона безпосередньо працює. У разі відключення електроживлення інформація в ОЗП зникає (енергозалежність). Продуктивність ПК в значній мірі визначається ємністю ОЗП і швидкістю доступу до її комірок. Процесор звертається до комірок пам’яті в довільному порядку, при цьому час читання та запису інформації для всіх комірок є однаковим. RAM (Random Access Memory) – пам’ять з довільним доступом. Оперативна пам'ять у комп'ютері розміщена на стандартних панельках, що звуться модулями. Модулі оперативної пам'яті вставляють у відповідні роз'єми на материнській платі. Конструктивно модулі пам'яті мають два виконання - однорядні (SIMM - модулі) та дворядні (DIMM - модулі). На комп'ютерах з процесорами Pentium однорядні модулі можна застосовувати лише парами (кількість роз'ємів для їх встановлення на материнській платі завжди парне). DIMM - модулі можна встановлювати по одному. Комбінувати на одній платі різні модулі не можна. Основними характеристиками модулів оперативної пам'яті є: об'єм пам'яті та час доступу. Час доступу показує, скільки часу необхідно для звертання до комірок пам'яті, чим менше, тим краще. Вимірюється у наносекундах. Сучасні комп’ютери мають ОП від 512Мб і більше

ПЗП (постійний запам’ятовуючий пристрій) – швидка, енергонезалежна пам’ять. ПЗП (ROMRean Only Memory) – це пам’ять, призначена тільки для читання. Інформація заноситься в неї один раз (у заводських умовах) і зберігається постійно (за ввімкненого й вимкненого комп’ютера). В ПЗП зберігаються системні програми і дані, з яких починається робота ПК. Ці програми виконують перевірку основних систем комп’ютера зразу після його включення, забезпечують взаємодію з клавіатурою і монітором, виконують перевірку дисководів дозволяють виконати деякі настройки чипсету материнської плати, процесора. Вміст ПЗП ще називають BIOS – базова система введення-виведення.

Кеш-пам'ять. Обмін даними всередині процесора відбувається набагато швидше ніж обмін даними між процесором і оперативною пам'яттю. Тому, для того щоб зменшити кількість звертань до оперативної пам'яті, всередині процесора створюють так звану надоперативну або кеш-пам'ять. Коли процесору потрібні дані, він спочатку звертається до кеш-пам'яті, і тільки якщо там потрібні дані відсутні, відбувається звертання до оперативної пам'яті. Чим більший розмір кеш-пам'яті, тим більша ймовірність, що необхідні дані знаходяться там. Тому високопродуктивні процесори оснащуються підвищеними обсягами кеш-пам'яті. Розрізняють кеш-пам'ять першого рівня (виконується на одному кристалі з процесором і має об'єм порядку декілька десятків Кбайт), другого рівня (виконується на окремому кристалі, але в межах процесора, з об'ємом в сто і більше Кбайт) та третього рівня (виконується на окремих швидкодійних мікросхемах із розташуванням на материнській платі і має обсяг один і більше Мбайт).

НПЗП (напівпостійний запам’ятовуючий пристрій) мікросхема пам’яті невеликого обсягу, яка використовується для зберігання поточної конфігурації системи, а також поточного часу та дати. Робота таких стандартних пристроїв, як клавіатура, може обслуговуватися програмами BIOS, але такими засобами неможливо забезпечити роботу з усіма можливими пристроями (у зв'язку з їх величезною різноманітністю та наявністю великої кількості різних параметрів). Але для своєї роботи програми BIOS вимагають всю інформацію про поточну конфігурацію системи. З очевидних причин цю інформацію не можна зберігати ні в оперативній пам'яті, ні в постійній. Спеціально для цих цілей на материнській платі є мікросхема енергонезалежної пам'яті, яка по технології виготовлення називається CMOS. Від оперативної пам'яті вона відрізняється тим, що її вміст не зникає при вимкненні комп'ютера, а від постійної пам'яті вона відрізняється тим, що дані можна заносити туди і змінювати самостійно, у відповідності з тим, яке обладнання входить до складу системи. Мікросхема пам'яті CMOS постійно живиться від невеликої батарейки, що розташована на материнській платі. У цій пам'яті зберігаються дані про гнучкі та жорсткі диски, процесори і т.д. Той факт, що комп'ютер чітко відслідковує дату і час, також пов'язаний з тим, що ця інформація постійно зберігається (і обновлюється) у пам'яті CMOS. Таким чином, програми BIOS зчитують дані про склад комп'ютерної системи з мікросхеми CMOS, після чого вони можуть здійснювати звертання до жорсткого диска та інших пристроїв.

Відеопам’ять – призначена для збереження зображення, яке виводиться на екран монітора. Відеопам’ять є складовою відеоконтролера.