Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011 брошура навчальна (аналітична) 3 фінанси.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать

ЗМІСТ

1. Організація навчальної (аналітичної) практики………..……………

4

1.1. Загальні положення………….…..…………………………………...

4

1.2. Обов’язки студента під час проходження практики………...…..…

5

1.3. Керівництво та контроль за проходженням практики.………..…...

6

2. Методичні вказівки щодо проходження практики.…………………..

8

2.1. Мета, завдання та зміст практики в головних фінансових управліннях обласних державних адміністрацій, фінансових управліннях районних державних адміністрацій і виконавчих комітетів міських рад……………………………..………………………

8

2.2. Мета, завдання та зміст практики в територіальних органах Державної казначейської служби України…………………………..….

8

2.3. Мета, завдання та зміст практики в територіальних органах Державної податкової служби України…………………………………

9

2.4. Мета, завдання та зміст практики в банківських установах……....

9

2.5. Мета, завдання та зміст практики у страхових компаніях…..…….

9

2.6. Мета, завдання та зміст практики на підприємствах…..…………..

10

3. Вимоги до складання й оформлення матеріалів практики.………….

11

4. Оцінювання результатів проходження практики…………………….

13

Додатки…………………………………………………………………….

16

1. Організація навчальної (аналітичної) практики

1.1. Загальні положення.

У сучасних умовах господарювання суттєво змінюються вимоги до стилю й організації роботи місцевих фінансових інституцій, податкових і казначей­ських служб, банків і страхових компаній, які вимагають підвищення рівня професіоналізму та компетентності їх працівників. Це має пряме відношення до навчального процесу у вузах, які щороку випускають тисячі молодих спеціалістів.

Важливою складовою підготовки висококваліфікованих фахівців із напряму підготовки «Фінанси і кредит» є навчальна (аналітична) практика. Вона роз­глядається як форма ознайомлення студентів з умовами та характером майбутньої роботи. Окрім того, за результатами практики студенти пишуть звіт. Тому цей етап навчального процесу є важливим видом науково-дослідної та практичної роботи у межах навчання в університеті.

Програма навчальної (аналітичної) практики розроблена на основі Поло­ження про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 08.04.1993 р. № 93, Положення про проходження навчальної, виробничої, переддипломної, науково-педагогічної практик студентами економічного факультету, затвердженого Вченою радою Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького від 18.03.2010 р. (протокол № 6), та Наскрізної програми проходження усіх видів практик студентами спеціальності «Фінанси і кредит».

Навчальна (аналітична) практика проводиться на третьому курсі та триває 3 тижні.

Базою навчальної (аналітичної) практики можуть бути територіальні органи Державної казначейської служби України, Державної податкової служби України, головні фінансові управління облдержадміністрацій, фінансові управління райдержадміністрацій і міськвиконкомів, банківські установи, страхові компанії, підприємства різних форм власності. Практика студентів напряму підготовки «Фінанси і кредит» має відповідати меті, завданням, змісту практики відповідно до місця проходження практики (див. розділ 2 і додатки А–Е).

З базами практики університет завчасно укладає договори на її проведення за формою, визначеною в додатку Ж. Тривалість дії договорів погоджується договірними сторонами. Вона може визначатися на період конкретного виду практики або до п’яти років.

За погодженням зі завідувачем кафедри фінансів і кредиту студенти можуть самостійно вибирати для себе базу практики та пропонувати її для викорис­тання. Практика студентів, які працюють на підприємствах (в установах, організаціях), може, за їх бажанням і погодженням зі завідувачем кафедри, проводитися на безпосередньому робочому місці, якщо там забезпечується виконання програми для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр. У таких випадках студенти самостійно укладають із цими організаціями індиві­дуальні договори, на основі яких факультет потім готує лист-скерування на практику.

Навчальна (аналітична) практика здійснюється за індивідуальним графіком, згідно якого керівник від бази практики разом із керівником від кафедри складають робочий план для кожного студента. Календарний графік проходження практики наведений у щоденнику навчальної (аналітичної) практики.

Тривалість робочого часу студента під час проходження навчальної (аналітичної) практики – не більше 40 годин на тиждень (за домовленістю між керівництвом університету та бази практики може встановлюватися інша трива­лість робочого часу студентів, що не суперечить вимогам чинного законо­давства України).

За наявності вакантних місць на базі практики, робота на яких відповідає вимогам програми практики, студенти можуть зараховуватись на штатні посади з відповідною оплатою праці. При цьому не менше 50 % робочого часу має витрачатися на загальнопрофесійну підготовку за програмою практики.