Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-34.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
50.62 Кб
Скачать

24. Методи аналізу виробничого травматизму і профзахворювань їх короткий зміст

Для аналізу виробничого травматизму застосовуються такі методи:

1)статистичний

2)монографічний

3)топографічний

4)економічний

5)ергономічний

6)метод експертних оцінок

7)системний

8)технічний

9)оперативний

Статистичний метод базується на вивченні травматизму за документами: звітами, актами розслідування, журналами реєстрації. Цей метод дає можливість групувати нещасні випадки за певними ознаками, за професіями, за робочими місцями, цехами, дільницями, стажем, віком, статтю, за обладнанням і т.д.

Технічний полягає у визначеності технічної надійності машин та механізму.

Монографічний полягає в детальному дослідженні виробничого устаткування, виробничого середовища з метою виявлення шкідливих та небезпечних фактоів, які можуть призвести до НВ.

Економічний метод полягає у визначенні економічних наслідків травматизму і спрямований на з’ясування економічної ефективності витрат на розробку і впровадження заходів з охорони праці.

Ергономічний метод ґрунтується на комплексному вивченні системи «людина — машина (техніка) — виробниче середовище».

Топографічний метод грунтується на тому, що на плані цеху (підприємства) відмічають місця, де сталися нещасні випадки. Це дозволяє наочно бачити місця з підвищеною небезпекою, які вимагають ретельного обстеження та профілактичних заходів. Повторення нещасних випадків в певних місцях свідчить про незадовільний стан охорони праці на даних об'єктах. На ці місця звертають особливу увагу, вивчають причини травматизму. Шляхом додаткового обстеження згаданих місць виявляють причини, котрі викликали нещасні випадки, формують поточні та перспективні заходи щодо запобігання нещасним випадкам для кожного окремого об'єкта.

Метод експертних оцінок базується на експертних висновках (оцінках) умов праці, на виявленні відповідності технологічного] обладнання, пристосувань, інструментів, технологічних процесів вимогам стандартів та ергономічним вимогам, що ставляться до машин механізмів, обладнання, інструментів, пультів керування.

25. Статистистичний метод аналізу виробничого травматизму.

Статистичний метод, що базується на аналізі статистичного матеріалу, нагромадженого за декілька років на підприємстві або у галузі, дає можливість кількісно оцінити рівень травматизму за допомогою показників: коефіцієнта частоти (Kч.т); коефіцієнта тяжкості (Kт.т), коефіцієнта виробничих витрат (Kв.в). Ці показники використовуються для характеристики рівня виробничого травматизму на підприємстві й у цілому по галузі та для порівняння різних підприємств за рівнем травматизму.

Початковим матеріалом для розрахунків є дані звітів підприємств, організацій про нещасні випадки. Коефіцієнт частоти травматизму визначається за формулою:

Кч.т.=N*1000/Ч

де N — кількість врахованих нещасних випадків на виробництві за звітний період з утратою працездатності на один і більше днів;

Ч — середньооблікова чисельність працівників за звітний період часу.

Даний показник визначається на 1000 осіб облікової чисельності працівників.

Коефіцієнт тяжкості травматизму обчислюється за формулою:

Кт.т.=Д/N

де Д — сума днів непрацездатності по всіх нещасних випадках;

N — загальна кількість нещасних випадків.

Коефіцієнт виробничих витрат визначається за формулою:

Кв.в.=Кч.т.* Кт.т.=N*1000/Ч * Д/N =Д*1000/Ч

Для більш глибокого аналізу травматизму використовуються також показники непрацездатності, матеріальних наслідків витрат на попередження нещасних випадків.

При статистичному методі аналізу загальної захворюваності на виробництві використовуються наступні відносні показники: показник частоти випадків захворюваності і показник тяжкості захворюваності.

Показник частоти випадків захворюваності (Іч.в) та днів непрацездатності (Іг.д) визначається на 100 працівників:

Іч.в=Б/Ч*100, Іг.д=Д/Ч*100

де Б — кількість випадків захворювань;

Д — число днів захворювань за звітний період;

Ч — середньооблікова чисельність працівників у звітному періоді.

Показник середньої тривалості одного випадку захворювання (Пд.з) (показник тяжкості захворюваності) обчислюється за формулою:

Пдз=Д/Б

де Д — кількість днів тимчасової непрацездатності;

Б — кількість випадків захворювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]