Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EA.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

17. Аналіз собівартості продукції за статтями витрат

Витрати за статтями калькуляції — це витрати на окремі види виробів, а також витрати на основне й допоміжне виробництво.

Групування витрат за призначенням показує, де саме, на які цілі, в якому обсязі використано ресурси. Воно необхідне для визначення с/в окремих виробів, установлення центрів зосередження витрат і пошуку резервів їхнього скорочення.

Залежно від способу включення витрат у собівартість продукції усі витрати (за статтями) на виробництво продукції класифікують як прямі та як непрямі.

Прямі витрати відносять на вироби за прямою ознакою, і вони утворюють одноелементні статті.

Непряміі витрати попередньо групують у кошторисах з утворенням комплексних статей витрат, які потім розподіляють між виробами пропорційно до певних ознак.

Ан. с/в фактично випущеної продукції за калькуляційними статтями проводять, порівнюючи фактичні витрати з минулорічними та плановими. При цьому визначають абсолютне та відносне відхилення щодо кожної калькуляційної статті і дають їм оцінку.

Спосіб віднесення калькуляційних статей на собівартість окремих виробів значною мірою визначає організацію контролю та аналізу собівартості продукції. Щодо прямих одноелементних статей аналіз здійснюється прямим порівнянням фактичних витрат з плановими або нормативними. У непрямих комплексних статтях, крім того, аналізується виконання кошторису з кожної статті та обґрунтованість принципу їх розподілу між видами продукції (виробами).

18. Визначення резервів зниження собівартості продукції

Резерви зниження собівартості продукції - це кількісно вимірні можливості економії витрат живої та уречевленої праці.

Резерви зниження собівартості можна виявляти на ранніх стадіях життєвого циклу виробів і у процесі виробництва.

На ранніх стадіях життєвого циклу виробів ефективним методом виявлення резервів зниження собівартості продукції є функціонально-вартісний аналіз (ФВА).

Завданнями проведення ФВА є:

• підвищення конкурентоздатності продукції;

• підвищення якості об'єкта в цілому або його складових частин;

• зниження витрат на виробництво;

• підвищення продуктивності праці;

• збільшення обсягу продукції без додаткових матеріальних вкладень та ін.;

• зниження експлуатаційних і транспортних витрат.

Результат проведення ФВА - зниження витрат на одиницю корисного ефекту.

Основна особливість ФВА собівартості - обмеження кількості досліджуваних виробів, а за окремими з них - обмеження кількості внутрішньовиробничих резервів зниження витрат (матеріальних, трудових та ін.).

Резерви зниження собівартості, виявлені ФВА, вишукують шляхом виявлення й усунення зайвих витрат, закладених у недосконалості конструкції виробу в цілому або його деталей, відсталої технології й організації виробництва.

Функціонально-вартісний аналіз виробів, здійснений з метою зниження собівартості, у першу чергу проводять за виробами, що мають найбільшу питому вагу в загальному випуску продукції за умови збереження її в перспективі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]