Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EA.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

11. Аналіз собівартості окремих видів продукції

Аналіз собівартості окремих видів продукції здійснюється в таких напрямках:

— оцінка виконання плану з собівартості продукції;

— оцінка динаміки собівартості й особливо для продукції, яка виготовляється протягом тривалого періоду;

— оцінка відхилень від планового рівня за кожною статтею витрат;

— виявлення причин додаткових витрат для окремих статей;

— виявлення резервів зниження витрат на виробництво окремих видів продукції.

Важливо оцінити, наскільки обсяг виробництва, зміни постійних і змінних витрат впливають на рівень собівартості одиниці продукції.

Враховуючи, що в ринкових умовах конкурентоспроможності продукції багато в чому визначається рівень собівартості окремих виробів, актуальним стає зіставлення їх з рівнем затрат підприємств-конкурентів.

Щодо чинників зниження витрат на виробництво окремих видів продукції, то для матеріаломістких виробництв, наприклад, харчових, суттєве значення має ефективне використання відходів виробництва.

12. Аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами

Аналіз забезпеченості підприємства робочою силою здійснюється способом порівняння факт. чисельності працівників за категоріями із розрахунковими (плановими) показниками і з показниками, що були досягнуті в минулому періоді. Це дає можливість визначити рівень виконання плану (завдання), а також динаміку показників.

Аналіз забезпеченості роб. силою та її викор-ня проводиться в тісному зв’язку з аналізом обсягу вир-ва продукції, продуктивності праці, трудомісткості та використання робочого часу.

Основними показниками викор-ня трудових ресурсів є дані про чисельність персоналу різних категорій і професій, його кваліфікацію та освітній рівень, про витрати робочого часу в людино-днях, людино-годинах, кількість виробленої продукції або виконаних робіт, а також відомості про рух особового складу підприємства.

Аналіз чисельності і структури працівників починається з оцінки їх відповідності трудомісткості вир-чої програми та встан-ня відхилень факт. чис-ті проти розрахункової чи проти минулого періоду.

Працівники п-ва за характером участі у виро-чому процесі розподіляються на працівників основної діяльності, які зайняті безпосередньо виготовленням продукції, і невиробничий персонал, що зайнятий в обслуговуючих та інших господарствах.

До працівників основної діяльності (ПОД) відносять такі категорії працівників: робітники, учні, інженерно-технічний персонал, службов­ці, молодший обслуговуючий персонал (МОП) і персонал охорони.

Для аналізу трудових ресурсів використовується інформація звітних форм 2-ПВ «Звіт із праці», 1-п «Звіт підприємства з продукції», 6-ПВ «Чисельність окремих категорій працівників підприємства і підготовка кадрів», а також дані планово-норматив­ної, облікової та оперативної інформації зі звітів підрозділів підприємства, інші оперативні дані.

Вплив зміни чис-ті роб-ків на обсяг випуску продукції (ТП) можна розрахувати множенням різниці між факт. і план. Чис-стю роб-ків на план.кіль-ть роб. днів у зв. періоді, планову середню тривалість робочого дня та планову середньогодинну продуктивність праці одного робітника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]