Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт Москалик.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать

Технічне обслуговування ходової частини.

До ходової частини автомобіля відноситься рама, осі, деталі вузлів підвіски, колеса і шини.

Рама є системою балочної конструкції, що несе, і виготовлена з двох подовжніх і декількох поперечних балок. На ній закріплені всі основні агрегати і вузли. Балки ночвоподібного перетину штампують із сталі. Подовжні балки в середній, найбільш навантаженій частині мають більший перетин. Подовжні і поперечні балки сполучені заклепками, а для збільшення жорсткості рами встановлені косинки і косинці. Для кріплення вузлів і агрегатів на рамі є кронштейни, до яких кріпляться крила, підніжки, паливний бак, ресори, передній буфер, буксирні крюки і буксирне пристосування ззаду.

Пристрій передньої осі

На вантажних автомобілях передня вісь виготовлена у вигляді двотаврової балки з відігнутими вгору кінцями На кінцях осі до проушинам шворнями закріплені шарнірно-поворотні цапфи. Шворінь закріплений в проушинах осі непорушно конічним стопорним штифтом з гайкою. Поворотні цапфи мають по два проушины з бронзовими втулками і вільно обертаються на шворнем. Для полегшення повороту цапфи між її проушиной і кінцем осі встановлений опорний підшипник.

На осі цапф на двох конічних роликових підшипниках встановлена маточина колеса.

Шворні поворотних цапф мають подовжній і поперечний нахил, завдяки чому полегшується управління автомобілем, оскільки при русі колеса прагнуть зайняти таке положення, яке відповідає руху по прямій.

Для розвантаження зовнішнього підшипника маточини переднього колеса, зменшення поштовхів коліс, передаваних на рульовий механізм, осі цапф нахилені кінцями вниз (розвал коліс 10).

Колеса автомобіля при русі по прямій повинні котитися паралельно один одному. Наявність хоч би незначних люфтів в зчленуваннях рульової тяги, в підшипниках маточин коліс і у втулках шворнів наводить до повороту кожного колеса на деякий кут (правого - направо і лівого - наліво). Це викликає прослизання покришок і різке збільшення їх зносу. Аби не допустити прослизання коліс при русі, їх встановлюють з деяким сходженням, тобто відстань Би між ободами коліс спереду повинно бути менше, ніж відстань А ззаду осі. Величина сходження коліс (А

- Б) приведена в таблиці 1.

Розвал коліс і кут нахилу шворнів на вантажних автомобілях не регулюються. Кути повороту передніх коліс автомобіля регулюються і обмежуються наполегливим болтом.

Пристрій задньої осі

Задньою віссю в автомобілів служить картер головної передачі з кожухами півосей. Картер заднього моста в автомобілі ЗІЛ - 130 відлив з ковкого чавуну. У автомобілі КАМАЗ картери середнього і заднього мостів зварені із сталевих штампованих кожухів, до яких приварені кришки картерів, фланці для кріплення головних передач і супортів гальмівних механізмів, цапфи маточин коліс, кронштейни для кріплення реактивних штанг і опори ресор.

Маточини передніх коліс даних автомобілів встановлені на двох конічних роликових підшипниках і кріпляться гайкою, яка потім шплинтуется або стопориться і закривається ковпаком.

Маточини задніх коліс встановлюють на двох роликових конічних підшипниках і кріпляться гайкою, яка стопориться і стримується контрогайкой .

На маточині коліс автомобілів КАМАЗ є п'ять спиць, рівномірно розташованих по колу. Кінці спиць закінчуються конічними опорами, призначеними для посадки конічної поверхні обода колеса.

Пристрій автомобільної підвіски

Передня підвіска складається з двох подовжніх напівеліптичних ресор, що працюють спільно з двома телескопічними амортизаторами.

Задня підвіска автомобілів ЗІЛ - 130 і ГАЗ - 53А складається з двох подовжніх напівеліптичних ресор з додатковими ресорами.

Ресори служать для пом'якшення поштовхів при наїзді на різні нерівності дороги. На вантажні автомобілі встановлюють листові ресори, які складаються з пакету пружних сталевих смуг різної довжини .

На передніх кінцях ресор автомобіля ЗІЛ - 130 прикріплені знімні подушки, якими ресори закріплені до рами за допомогою пальців. Задні кінці ресор спираються на знімну подушку і при зміні довжини ковзають по ній .

Ресори автомобіля ГАЗУ - 53А закріплені до рами кронштейнами з гумовими подушками. Кінці ресор з подушками затиснуті в кронштейнах рами.

Подовження ресор при їх прогині відбувається за рахунок задніх кінців, оскільки передні кінці ресор упираються в додаткові гумові подушки. Ресори прикріплені до кожухів провідних мостів або до осі драбинами. Листи в ресорах автомобіля ГАЗУ - 53А кріпляться і центруються стяжними болтами, а аби не відбувалося бічного зсуву, листи закріплені хомутиками.

В автомобілів ЗІЛ - 130 і КАМАЗ замість стяжного болта в листах ресор виштамповані подовжні виступи і поглиблення, які перешкоджають зсуву листів ресор під час роботи.

Окрім основних задніх ресор, на автомобілях ЗІЛ - 130 і ГАЗ - 53А встановлені додаткові ресори, які закріплені разом з основною ресорою драбинами, а кінці знаходяться проти полиць опорних кронштейнів. У розвантаженому автомобілі додаткові ресори не працюють, а при навантаженні, упираючись кінцями в кронштейни, несуть навантаження разом з основними ресорами. У листовій ресорі між її окремими листами виникає тертя. Аби зменшити величину цього тертя, поверхню листів ресор змащують графітною маззю. Пальці ресор змащують мастилом ВУС - 1 лише в тому випадку, якщо втулки металеві. Гумові втулки не змащують.

Задня підвіска автомобіля КАМАЗ балансирна на двох подовжніх напівеліптичних ресорах. Кожна ресора середньою частиною прикріплена драбинами до опори осі балансирного пристрою. Кінці ресор входять в отвори опор, приварених до балок мостів, що дає можливість при прогині ресор ковзати їх кінцем по опорах.

Штовхаючі зусилля і реактивні моменти передаються на раму шістьма реактивними штангами.

Балансирний пристрій складається з двох осей з кронштейнами і черевиків із запресованими в них втулками з антифрикційних сплавів. Шарніри реактивних штанг самоподжимные, такі, що складаються з кульових пальців, внутрішніх і зовнішніх вкладишів і пружин, що підтискають їх. Всі зчленування ущільнені самоподжимными сальниками і манжетами ущільнювачів, чим оберігаються від попадання грязі.

Пристрій коліс

Колеса автомобілів складаються з диска і обода. Колеса автомобіля КАМАЗ бездисковые. Обід коліс у вантажних автомобілів плоский, має два бортові кільця. Знімне бортове кільце нерозрізане і закріплено на ободі розрізним замковим кільцем.

На дисках коліс виконані конічні отвори, якими колесо встановлюють на шпильки. Гайки коліс також мають конус. Збігом конусів гайок з конусними отворами на дисках забезпечується точна установка коліс.

У вантажних автомобілів на задню вісь з кожного боку встановлюють по два колеса. Внутрішні колеса закріплені на шпильках колпачковыми гайками з внутрішнім і зовнішнім різьбленням, а зовнішні колеса - гайками з конусом. Для запобігання самоотвертывания гайок при прискоренні і гальмуванні автомобіля гайки лівої сторони мають ліве різьблення, а гайки правої сторони - праву.

Колеса автомобіля КАМАЗ встановлюють на конічних поверхнях маточин коліс і кріплять притисками. Для установки колеса на маточині внутрішня поверхня обода має конус. Між обіддям здвоєних задніх коліс встановлено проставочное кільце. Всі шпильки коліс автомобіля КАМАЗ мають праве різьблення.

Автомобільні шини

Ресори і амортизатори не оберігають автомобіль від дрібних поштовхів, що виникають при наїзді на невеликі нерівності. Для поглинання невеликих поштовхів і пом'якшенні ударів при наїзді на перешкоди застосовуюті пневматичні шини. Пом'якшення ударів і поглинання дрібних поштовхів здійснюється за рахунок стислого повітря в шинах і їх пружності.

Пневматична шина складається з покришки, камери і ободной стрічки Головною і найбільш складною частиною шини є покришка, яка захищає камер від пошкодження і забезпечує хороше зчеплення колеса з дорогою. Ocнoвним матеріалами, що йдуть на виготовлення покришки, є гума і спеціальна тканина (корд) з дуже міцних подовжніх ниток

(основи) і розріджених поперечних (качка).

Покришка складається з каркаса, бігової доріжки (протектора), бічної бортової частин. Каркас виготовлений з декількох шарів тканин

(корд) з гумовими прошарками між ними. У покришках діагонально побудови нитки корду розташовані під кутом один до одного. Уздовж кола пс біговій частині прокладений протекторний шар з міцної зносостійкої гуми. Для хорошого зачеплення коліс з дорогою по поверхні протектора зроблен поглиблення, створюючі протекторний малюнок. Форма малюнка визначається умовами роботи автомобіля. Для хороших доріг застосовують шини з дрібнил/ дорожнім малюнком, а для поганих доріг і бездоріжжя - з крупним направлени/v малюнком.

При установці колеса, шина якого має направлений малюнок протектора необхідно стежити, аби стрілка на боковині покришки відповідала напрям\ обертання колеса. Цим досягається краще зачеплення з дорогою і зменшення зносу покришки.

Між каркасом і протекторним шаром розміщений шар подушки, ще складається з розрідженого корду і еластичної міцної гуми. Шар подушки служить для забезпечення хорошого зв'язку каркаса з протектором.

У бортах каркаса закладені сердечники, виготовлені з дротяного, тросовогс кільця і гумової тканини, створюючої крило. Крило покришки не допускає розтягання бортів. З боків покришки нанесений шар гуми, що захищає каркас ві/з пошкодження і попадання вологи.

Технічне обслуговування

Планово-запобіжна система технічного обслуговування автомобілів побудована так, що при виконанні кожного подальшого вигляду технічного обслуговування повторюють більшість операцій попередніх обслуговувань.

Для чіткого виконання всі операції технічних обслуговувань розподіляють по видах робіт: уборочно-моечные, осмотровые, кріпильні, контрольні, регулювальні, заправно-змащувальні, шиномонтажные.

Операції технічного обслуговування пов'язані з ходовою частиною здійснюються лише при ЕО, ТО - 1 і TЕ – 2.

При щоденному технічному обслуговуванні необхідно мити раму і інші вузли і деталі ходової частини, перевіряти стан ресор і амортизаторів.

ТО-1.

Кріпильні роботи. Перевіряють надійність кріплення вантажної платформи до рами, за допомогою легких ударів молотка по заклепувальних кріпленнях. Всі болтові з'єднання мають бути повністю затягнуті.

При перевірці кріплень задніх коліс заздалегідь ослабляють гайку кріплення зовнішніх коліс, підтягують гайки кріплення внутрішніх коліс, а потім затягують гайки кріплення зовнішніх коліс.

При перевірці кріплення амортизаторів передньої підвіски і їх кронштейнів перевіряють стан гумових втулок амортизаторів, підтікання рідини. Не повинно бути тріщин, вм'ятин, люфта проушин амортизаторів на пальцях. Якщо рідина підтікає через сальники, необхідно підтягнути гайку резервуару з моменту затягування до б - 7 кГ.

Колеса мають бути надійно закріплені, при похитуванні колеса не повинно бути стуків і скрипу.

Контрольно-регулювальні роботи. Вивішують передні колеса, різким похитуванням коліс перевіряють легкість обертання коліс і люфт в підшипниках.

Осьового люфта передніх коліс не повинно бути. Інакше відкручують болти кріплення кришки маточини і обережно знімають кришку, аби не пошкодити прокладку. Потім потрібно відігнути замкову шайбу, відвернути контргайку, зняти замкове кільце і замкову шайбу, затягнути регулювальну гайку, повертаючи колесо до тугого обертання для правильного розміщення роликів в підшипниках, відвернути на ? звороту і перевірити обертання колеса.

Колесо після регулювання повинне вільно обертатися без помітного люфта в підшипниках. Після цього встановлюють замкове кільце і замкову шайбу так, щоб її виступ увійшов до одного з отворів замкового кільця.

Намотують контргайку повністю, загинають замкову шайбу на контргайку, ставлять і закріплюють кришку маточини і опускають передні колеса. В дорозі остаточно перевіряють регулювання підшипників по нагріванню маточини колеса.

ТО-2.

Кріпильні роботи. Перевіряють кріплення крил, облицювання, кронштейнів, підніжок до кронштейнів, кронштейнів до рами автомобіля. При різкому похитуванні деталей, що перевіряються, не повинно бути чутно скрипу і деренчань. Ослаблені з'єднання підтягують гайковими ключами.

Перевіряють затягування гайок передніх і задніх коліс автомобіля, клямки кронштейна запасного колеса, бампера, буксирних крюків і кронштейнів. При перевірці кріплення задніх коліс заздалегідь ослабляють гайки кріплення зовнішніх коліс, підтягують гайки кріплення внутрішніх коліс, а потім затягують гайки кріплення зовнішніх коліс. Всі болтові з'єднання мають бути повністю затягнуті. Не повинно бути ослабіння кріплення бензинового бака, бризковиків платформи, капота.

Перевіряють кріплення двигуна на передніх і задніх опорах, кріплення реактивної тяги, знявши бризковики двигуна. Якщо кріплення ослаблене, його розшплінтовують, підтягують гайки передніх опор з моментом затягування до 8