Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_ekzamen_71-93.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
254.46 Кб
Скачать
  1. Використання процедури «поиск-решение»;

Пошук рішення (Solver) є одним із найбільш ефективних механізмів Excel для вирішення систем рівнянь і оптимізаційних задач. Як правило, такі задачі можуть бути зведені до наступного:необхідно знайти значення аргументів цільової функції, де вона має максимум або мінімум; при цьому задаються обмеження-нерівності на значення самої цільової функції або інших функцій, аргументів.

Засіб Пошук рішення є однією з надбудов Excel. Якщо в меню Сервіс відсутня команда Пошук рішення, то для її установки необхідно виконати команду Сервіс/Надбудови/Пошук рішення. Якщо відвести ряд комірок під значення аргументів, цільової функції і функцій-обмежень на робочому листі, то для запуску процесу необхідно вибрати команду Сервіс/Пошук рішення і заповнити діалогове вікно, що відчинилося, Пошук рішення

  1. Основні етапи розв’язання оптимізаційних задач; Розв'язання задач оптимізації у ms Excel

Можливо виконати пошук кількох параметрів, що забезпечують якийсь наперед заданий результат або мінімально чи максимально можливий. Наприклад, мінімізувати витрати на персонал чи максимізувати прибуток від реалізації продукції. Подібні задачі оптимізації в Excel вирішують за допомогою інструменту Поиск решения.

Якщо математична модель досліджуваного процесу й обмеження на значення її параметрів є лінійними, то задача досягнення мети є задачею лінійного програмування. За умови нелінійності математичної моделі процесу чи обмежень на значення параметрів розглядувана задача є задачею нелінійного програмування.

Складання штатного розкладу. Вирішення подібних задач розглянемо на прикладі розробки штатного розкладу. Нехай кількість співробітників, необхідна для нормальної роботи установи, знаходиться в деякому діапазоні значень. Загальний місячний фонд зарплати повинний бути мінімальний. Необхідно визначити, якими повинні бути оклади співробітників установи, за умови, що оклад співробітника з мінімальною зарплатою не повинний бути менше 180 грн.

При побудові моделі вирішення задачі за основу береться оклад найбільш низькооплачуваного співробітника, а інші оклади обчислюються, виходячи з визначених коефіцієнтів А і В, тобто кожен оклад є лінійною функцією від окладу співробітника з мінімальною зарплатою. Робочий лист електронної таблиці буде виглядати, як показано на рис Вирішення задачі виконується з використанням команди Поиск решения з меню Сервис. Вікно Поиск решения показане на рис. 2. Обмеження описують діапазон припустимої кількості співробітників установи і значення найменшого окладу.. 1.

  1. Основні поняття обробки;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]