Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vitaminy.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
1.8 Mб
Скачать

Маньківської загальноосвітньої школи І-III ступенів №1 Черкаської області

Розробка уроку

з основ здоров’я

«Вітаміни – наші помічники»

(4 клас)

Із досвіду роботи

учителя початкових класів вищої категорії

Бадовської Віри Станіславівни

смт Маньківки

2010 рік

Тема. Вітаміни – наші помічники.

Мета: поглибити знання дітей про те, що в кожному продукті є вітаміни, їх значення та лікувальні властивості для здоров’я людини; розвивати мовлення, увагу, мислення, пам’ять шляхом причинно-наслідкових запитань та розвиваючих ігор; виховувати дбайливе ставлення до природи, бажання та уміння піклуватись про своє здоров’я.

Обладнання: карта і схеми лабіринтів, карти з малюнками, магнітофон; загадки, 4 скриньки; овочі: капуста, цибуля, морква, картка з ягодами і фруктами; лимон, риба, часник, яйце, овочеві та фруктові салати.

Попередня робота: розучування прислів’їв про здоров’я, бесіди про лікуючі властивості овочів, фруктів, спостереження.

Хід заняття:

Розгляд глобуса. Що зображено? Якими кольорами позначено глобус? Що означає кожен колір?

Що на землі найдорожче? (життя) Що потрібно людині для того, щоб жити? Що таке здоров’я? Яка людина є здоровою?

  • Усе найцінніше, що має людина – життя, здоров’я, довголіття – все йде від землі-матінки. Тому недаремно кажуть: „Будь здорова, як вода, а багата, як земля”.

Як ви розумієте це прислів’я? Які ще прислів’я про здоров’я знаєте? „Було б здоров’я – все інше наживеш”. „Найбільше багатство – здоров’я”. „Без здоров’я нема щастя”. Що потрібно людині для того, щоб бути здоровою? Що означає „добре харчуватися”? Що треба їсти? (м’ясо, рибу, овочі…)

Заходить Хворулько, приносить схему, жаліється на здоров’я…

  • Діти, давайте допоможемо Хворульці відшукати дорогу до ліків, які приписав йому лікар. По схемі ми помандруємо в чарівний світ вітамінів, тому що вони найкращі помічники людини. Хто допоможе знайти доріжку?

Індивідуальні схеми, розгляд овочів.

Морква. Що це? Що знаєте про моркву? Яка на смак? Для чого вирощують? Чим корисна? Хто знає загадку? (зір, нежить…) Цибуля…… – … – … – …(нежить, зуби, нариви, грип) Капуста. Що відомо про капусту? Для чого потрібна? Що з неї роблять? (температура, глисти) Як одним словом можна назвати? (овочі)

  • Якщо хочете бути здоровими, то їжте ці овочі і наберетесь сили. А ще багато вітамінів є в інших продуктах. Але для того, щоб знати, що це за продукти, ви повинні виконати завдання.

Склади слово із перших звуків малюнків”: М’ЯСО, МОЛОКО, ГОРІХ, СТІЛ. Які страви з них виготовляють? Чи все це продукти? Чому ні? Що таке стіл?

Розминка.

Що таке фрукти, ягоди? Які ягоди, фрукти знаєте? Де ростуть ягоди?

Хворусько. „Казав мені лікар, що є десь родина ягідна і фруктово-вітамінна, лагідна. Що дуже всі вони смачні і мають сили чарівні”. (розглядає картку) Про такі чарівні вітаміни я загадаю загадки, а ви по таблиці, називаючи ряд і стовпчик, скажете, де захована відгадка:

Суничка. У зеленому лісочку, Під мережаним листочком Червоніє невеличка Спіла ягідка…(хто з’їсть літом 1 літру суниць запасеться на цілу зиму вітамінами)

Калина. У вінку зеленолистім, У червоному намисті Задивилася у воду На свою чарівну вроду… (температура, тиск, шкіра)

Яблуко. Я красиве, чарівне, Всі ви любите мене Той, хто гілочку торкне, Струсить з дерева мене… (зуби, живіт…)

Малина. Я червона, я солодка. В лісі, в саду я росту Від простуди всіх лікую. (простуда, горло…)

Чарівні скриньки. Гра „Відгадай за описом”: лимон, часник, риба, яйце. (діти описують, пояснюють чим корисні).

  • Ми сьогодні з вами говорили, як багато вітамінів в овочах і фруктах, яку користь вони приносять для здоров’я людини, які страви можна приготувати. А зараз будемо дегустувати овочеві та фруктові салати. Ви повинні на смак визначити з яких продуктів салат.

Гра „Відгадай на смак”.

Всі вітаміни смачненькі І солодкі, і кисленькі. Їжте діти їх охоче Кожен, хто коли захоче. Щоб були ви здоровенькі І красиві й рум’яненькі, Щоб росли міцними й дужими, До хвороб були байдужими.

  • Але, щоб овочі і фрукти містили багато вітамінів, про них треба піклуватися і в саду, і на городі. Тож поливайте городину і садовину у спеку, виполювати бур’яни, а на деревах і кущах не ламайте гілок. Бережіть усе, що росте на матінці Зем

Використана література.

Журнали «Розкажіть онуку», №11, 12 2005 р.; №11, 12 2006 р.

Журнал «Позакласний час», №5 2010 р.

Вітаміни - розробка виховного заходу

План-конспект позакласного заходу з біології та основ здоров’я на тему

«Подорож в країну Вітамінію»

Вчитель - Рогова Наталія Миколаївна

Сасинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Пирятинський район Полтавська область 37040

Напрямок: виховання здорового способу життя, позакласна робота з біології та основ здоров’я.

Форма проведення: біологічна вистава.

Вік: учні 5-8 класів.

Мета заходу:

- формування в учнів життєвих компетенцій за змістовою лінією «Ціннісне ставлення до себе і свого здоров’я»;

- розглянути зміст понять «вітіміни», «гіповітаміноз», «гіпервітаміноз»;

- з’ясувати роль вітамінів для нормальної життєдіяльності організму, їх вміст у харчових продуктах.

- виховувати в учнів пізнавальний інтерес та артистичні здібності.

Попередня підготовка: проведення заходу потребує попередньої підготовки учнів: вони вчать текст ролі, готують плакати, емблеми, білети для глядачів. Захід проводиться старшими учнями для молодших (котрі є глядачами). Суть його полягає в ознайомленні молодших школярів із важливістю вітамінів для нормальної життєдіяльності організму та їхнім вмістом у харчових продуктах. Для старших учнів така форма проведення служить для закріплення отриманих знань.

Обладнання: плакати із зображеннями продуктів, в яких містяться вітаміни, відповідно кожному вітаміну.

СЦЕНАРІЙ ЗАХОДУ:

Ведучий: Будь ласка, підніміть руки ті з вас, які любили раніше, або люблять і зараз читати казки. Сьогодні я пропоную вам помандрувати у чарівний світ казки. Ми завітаємо в казкову країну. Згодні? Називається ця країна Вітамінія. Але спочатку я розповім вам один цікавий випадок. У 1881 році російський лікар М.І.Лунін провів цікавий дослід. Він узяв дві групки тваринок і почав їх… годувати. «Що ж тут незвичайного?», - скажете ви. А ось що. Першу групку тварин він годував не природною, а штучною їжею. Він добув із молока необхідні речовини – білки, жири і вуглеводи, також додавав воду і мінеральні солі і цією їжею годував тварин. Через деякий час тваринки захворіли. Вони поступово слабли, ставали все більше млявими і зрештою загинули. Другу групу тварин вчений годував справжнім молоком – і вони лишалися цілком здоровими. Лунін вирішив, що в природніх продуктах містяться ще якісь невідомі речовини, яких немає у штучній їжі. Що ж це за речовини? Тільки через 30 років вчені змогли дати відповідь на це запитання. Цими речовинами виявились вітаміни – з ними ми сьогодні і познайомимось. Отже, рушаємо в країну Вітамінію! Закрийте очі, проводимо телепортацію. (Ведучий перегортає листки з малюнками лицевою стороною до глядачів.) Ми вже знаходимось у цій країні. А ось і її жителі. («Вітаміни» входять і сідають у свої «будиночки».) Давайте з ними познайомимось:

- Я – вітамін А.

- Я – вітамін С.

- Я – вітамін Д.

- Я - вітамін Е.

- А нас – ціла велика родина – вітаміни групи В. Нас дуже багато: В1, В2, В3…, аж до В12. Але зараз вдома лише декілька.

Ведучий: Ви погляньте, тут є лікарня, а в ній – лікар. Пане лікарю, то виявляється, що жителі Вашої країни хворіють?

Лікар: Ні, наші жителі не хворіють, але до нас привозять хворих із інших країн і ми їх лікуємо.

Ведучий: Які ж хвороби ви лікуєте?

Лікар: Рахіт, цинга, бері-бері, куряча сліпота та ряд інших. Ці хвороби викликають гіповітамінозами – тобто недостатність вітамінів в організмі.

Ведучий: Це напевне, дуже серйозні хвороби, розкажіть нам про них, будь ласка. Ви дуже розумна людина, якщо вмієте виліковувати від таких важких хвороб, і Ви робите дуже гарну справу, рятуючи від них людей. Ми вас дуже просимо – розкажіть, як Ви це робите.

Лікар: Що Ви, що Ви! Я зовсім не головний у цій справі. Я лише даю певні поради і рекомендації, а основну роль у процесі лікування відіграють вітаміни. Тож нехай вони самі розкажуть вам про це, а я із задоволенням буду вашим екскурсоводом.

Ведучий: Добре. Ми завітаємо в гості до кожного з вітамінів і ближче познайомимось із ними.

Лікар: Спочатку ми підемо в гості до вітаміну А. Вітаміне А, розкажи, будь ласка, нашим гостям трішки про себе.

- Я - вітамін А. Я знаходжуся в різних продуктах рослинного і тваринного походження. Рослинного: морква, шпинат, абрикоси, червоний перець, квасоля, цибуля, гарбуз, укроп, петрушка, яблука, обліпиха, кавун, диня, виноград. Як бачите, я полюбляю жовті і червоні кольори. Тваринного: риб’ячий жир, вершкове масло, яєчні жовтки, печінка, нирки, риба і риб’яча ікра. Я допомагаю організму рости і розвиватися, також забезпечую людині нормальний зір. Якщо мене не вистачає в організмі, то у дітей сповільнюється процес росту, шкіра стає сухою, пошкоджуються оболонки всіх органів, а також настає захворювання «куряча сліпота» - коли люди погано бачать увечері.

Лікар: Дякую за розповідь. А тепер ходімо до наступного будиночка.

- Я - вітамін Д. Я знаходжуся в основному у продуктах тваринного походження: риб’ячий жир, печінка, ікра риб, жовток яйця, масло, молоко і молочні продукти, дріжджі; гарбуз, петрушка. А також я можу сам утворюватися у шкірі людини під дією сонячного світла. Я регулюю обмін речовин в організмі. Якщо мене не вистачає, то розвивається хвороба «рахіт» - всі м’язи стають дуже слабкими, живіт відвисає і стає великим, кістки стають м’якими і не можуть тримати тіло, тому ноги викривлюються, кістки черепа не стають міцними і тому голова росте великою, болять м’язи і суглоби.

Лікар: Дякую, вітаміне Д, за розповідь. А зараз я запрошую вас завітати в гості до вітаміна С.

Ведучий: Чекайте-чекайте, здається, це ім’я мені знайоме. Я чув про вітамін С одну дивну історію – коли він урятував життя багатьох людей. Це було давно, у XV столітті. В експедиції мореплавця Христофора Колумба захворіло багато моряків: ясна у них набрякали і кровоточили, зуби випадали, були крововиливи під шкірою, загальний стан організму швидко гіршав. Корабельний лікар не міг їх вилікувати. Матроси відчували швидку смерть. Вони попросили Колумба висадити їх на острові, мимо якого пропливали, аби вони могли вмерти на суші. Христофор Колумб зробив це. Коли ж він повертався назад, то вирішив знову відвідати острів, аби поховати останки своїх вірних матросів. Якими ж були його здивування і радість, коли він побачив усіх їх живими і здоровими! Матроси повернулися на корабель, а острів назвали островом Порятунку. І ніхто не знав, що врятував людей не острів, а інший, таємний рятівник, - вітамін С, який містився у плодах, що їх їли моряки. Пане лікарю, чи правдива ця історія?

Лікар: Так, це правда. А тепер ходімо ж у гості до цього відважного вітаміна.

- Я - вітамін С. Я знаходжуся в основному у рослинній їжі: ягоди шипшини, чорна смородина, капуста, помідори, лимони, апельсини, перець, кріп, морква, буряк, квасоля, чорна горобина, горох, картопля, обліпиха, гарбуз, цибуля, виноград, яблука, персики, кавун, диня, полуниця, петрушка, щавель, укроп. Зовсім трохи – нирках і печінці. Я посилюю обмін речовин, впливаю на утворення і становище тканин тіла людини, посилюю активність захисних частинок, які є в крові людини – вони захищають увесь організм від шкідливих мікробів і різних хвороб. Крім того, я роблю ще безліч інших справ. Якщо мене не вистачає, то стінки кровоносних судин стають крихкими і легко ламаються, в тілі виникають крововиливи, знижується тиск крові, погіршується загальний стан організму і розвивається хвороба цинга. Цинга раніше називалася Скорбутом, тому мене іще називають протискорбутним вітаміном, або ж «аскорбінова кислота».

Лікар: Дякую за розповідь. А зараз подивіться на фотографію цього чоловіка, якого вилікував наш хоробрий вітамін. (Показує малюнок.)

Ведучий: А ось, я бачу, такий красивий вітамін. Завітаймо до нього.

- Я - вітамін Е. Мене називають вітаміном краси. Я знаходжуся у рослинних оліях (наприклад, соняшниковій або оливковій), у насінні яблук, у горіхах, в яєчному жовтку, печінці, незбираному молоці, в пшениці та її проростках, вівсянці, в зелені та в бобових рослинах. Якщо мене не вистачає, у людини слабнуть і руйнуються м'язи, шкіра стає в'ялою і покривається темними плямами; також людина стає нервовою, дратівливою, швидко втомлюється, у неї хворіють серце і печінка.

Лікар: Дякую, вітаміне Е. А тепер рушаймо до дружної родини вітамінів групи В.

- Я - вітамін В1. Я знаходжуся у висівках рису і пшениці, дріжджах, бобових і зернових культурах, деяких овочах і фруктах – шпинат, капуста, цибуля, морква, яблука,горіхи, апельсини, сливи, хлібобулочні вироби, а також у печінці, м’ясі, рибі і яйцях. Я посилюю процеси обміну речовин. Якщо мене не вистачає, то спостерігаються порушення в нервовій діяльності: людина стає нервовою, боязливою, їй часто щось ввижається, вона втрачає пам’ять і розум. Крім того, виникає захворювання «бері-бері» - руйнуються м’язи і руйнується серце.

Лікар: так-так, я пам’ятає хворих із такою хворобою; в основному це були жителі тихоокеанських островів, основною їжею яких був очищений рис, а вітамін В1, як він уже сказав, містить у висівках. Саме дослідження цієї хвороби і поклали початок вивченню вітамінів та їх впливу на організм.

- Я - вітамін В2. Я знаходжуся в дріжджах, яєчному жовтку, молочних продуктах, м’ясі великої рогатої худоби, рибі, нирках, печінці і зовсім трохи – в хлібобулочних виробах, овочах і фруктах (капуста, укроп, петрушка, горох, гречка та інші крупи). Я посилюю обмін речовин та енергії і ріст організму. Якщо мене не вистачає, то пошкоджуються різні внутрішні органи і очі, з’являються ранки на шкірі, особливо на обличчі і на руках, язик стає яскраво-червоним, на ньому з’являються тріщини.

- Я - вітамін В5. Я знаходжуся в печінці, нирках, м’ясі, молоці і молочних продуктах, яйцях, риб’ячій ікрі, зернобобових культурах, висівках і дріжджах, у цвітній капусті та петрушці. Я посилюю обмін речовин і енергії. Якщо мене не вистачає, то виникає хвороба «пелагре», при якій з’являються ранки на обличчі і на руках, спостерігаються нудота і розлади кишечника, язик стає червоний і блискучий, з тріщинами; людина втрачає пам’ять, їй починає щось ввижатися, вона втрачає розум і стає недоумкуватою.

- Я – вітамін В12. Я знаходжуся в основному у тваринних продуктах – печінка, нирки, м’ясо, молоко, яйця, риба, сир, а також – у морській капусті, бобових культурах. Я посилюю утворення крові і виконую ще й іншу роботу. Якщо мене не вистачає, то розвивається хвороба «недокрів’я, або малокрів’я», при якій спостерігається порушення утворення крові; затримується ріст і розвиток людини, порушується діяльність нервової системи.

Ведучий: Яка нова і цікава інформація! Вислухавши ці розповіді, ми так зрозуміли, що потрібно якомога більше вживати в їжу вітамінів. Чим більше, тим краще. Так?

Лікар: Це не зовсім так. Ви правильно зрозуміли, що вітаміни дуже важливі для життя організму і при їх недостачі виникає ряд серйозних порушень. Але не слід вживати їх занадто багато, тому що це може призвести до гіпервітамінозу – це хвороби, які виникають внаслідок надлишкової кількості вітамінів в організмі. Для прикладу, я розкажу вам таку історію: екіпаж одного корабля, який вирушив у плавання в полярні води, весь загинув. Оскільки свідків не лишилося, причина смерті не встановлена точно, але є версія, що смерть екіпажу настала після того, як команда поїла печінку впольованого білого ведмедя або кита. У печінці цих тварин дуже багато вітаміну А. Його там настільки багато, що досить з'їсти 100г печінки, як виникає отруєння. А якщо з’їсти 500г цієї печінки, то настане смерть. Отже, як бачите, надлишок вітаміну також викликає порушення обміну речовин і навіть смерть.

Ведучий: Дякую, що попередили нас про цю небезпеку. Тепер, діти, вам зрозуміло, чому батьки так хвилюються, аби маленькі діти не наїлися багато аптечних горошин-вітамінок? Це небезпечно для життя! Пане лікарю, я хочу з’ясувати ще одне питання: ми часто зустрічаємося з тим, що людині не вистачає якогось вітаміну в організмі. Але, разом з тим, вона у достатній кількості вживає ті продукти, в яких він міститься. Як же це пояснити?

Лікар: Ви не врахували того, що при приготуванні їжі і зберіганні продуктів багато вітамінів, на жаль, гинуть. Я передбачив це ваше запитання і запросив до нас нашого знаменитого шеф-кухаря, переможця змагань по кращому зберіганню вітамінів. Він розповість вам про те, як приготувати їжу і не втратити вітамінів.

- Я –шеф-кухар. Я розкажу вам, як зберегти вітаміни при приготуванні їжі.

Вітамін А при варінні зберігається, але гине при сушінні і довгому зберіганні.

Вітаміни групи В – при високій температурі половина їх гине, тому більшість продуктів, у яких вони знаходяться, слід їсти сирими (молоко, яйця, овочі).

Вітамін С – 1)руйнується, якщо стикається з повітрям, тому чистити і різати овочі слід перед самим варінням, а не наперед; 2)руйнується при високій температурі на повітрі – тому слід варити під закритою кришкою; 3)руйнується при стиканні з металом – тому не можна варити овочі у алюмінієвому посуді, треба в емальованому; 4)вітамін С руйнується, якщо довго зберігати готову їжу – тому їжу слід їсти свіжою, а не залишати надовго.

Дотримуйтеся цих порад і ви збережете вітаміни у ваших продуктах.

Лікар: Дякую за розповідь.

Ведучий: Сьогодні ви розповіли нам багато нової і цікавої інформації. Ми її не забудемо, правда ж, діти?

Вітамін С: Ми запрошуємо вас приходити іще до нашої країни. Тепер ви знаєте, де нас можна знайти. Отже, коли буде потрібно, приходьте, ми завжди вам допоможемо.

Вітамін D: А щоб ви не забули, де нас шукати, ми подаруємо вам ось цю таблицю-карту, у якій записані наші імена і де нас шукати у разі виникнення якоїсь хвороби.

Лікар: Вітаміни – ніби люди. Як декілька людей можуть жити в одному будинку, так і декілька вітамінів можуть бути в одному продукті. Наприклад, у моркві є аж три вітаміни – А, С і В1. А ну ж бо, перевіримо, як ви запам’ятали своїх нових знайомих, чи пам’ятаєте, де їх шукати?

Ведучий: Подивіться уважно на свої білети. Що ви бачите? Які вітаміни є у тих овочах чи фруктах, зображення яких ви тримаєте в своїх руках? (Далі діти по черзі називають свій «білет» і вітаміни, які є у ньому.)

Яйце – А, Д, Е, В1, В2, В5, В6, В9, В12.

Апельсин – С, В2, В9.

Печінка – А, Д, Е, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С.

Морква – А, С, В6, В9.

Молоко – А, Д, Е, В2, В5, В6, В9, В12.

Червоний перець – А, С, Е.

Риба – А, В1, В2, В6, В9.

Яблуко – А, С, Е, В1, В2, В6.

М'ясо – В1, В2, В6, В9, В12.

Квасоля – А, С, В, Е.

Шпинат – С, А, Е, В1, В2, В5, В6, В9.

Цибуля зелена – А, В, С.

Петрушка – С, А, Е, В1, В2, В5, В6, В9.

Капуста – А, С, В1, В6, Е.

Брокколі – С, А, Е, В1, В2, В6.

Помідор – А, С, В1, В2.

Горох – С, А, Е, В1, В2, В5, В6, В9.

Банан – А, С, В6, В9.

Соя – А, Е, В2, В6, В9, В12.

Слива – С, В1, В2.

Виноград – А, В1, В2, В6, С.

Огірок – А, С, В1, В2.

Гарбуз – С, А, Д, група В (В9 та ін.)

Груша – С, В1, В2.

Кавун і диня – С, А, група В (В9 та ін.)

Лимон – А, С, В2.

Ведучий: Добре, гарно запам’ятали. Бачу, не забудете, де живуть ваші друзі. А тепер давайте подякуємо вітамінам і панові лікарю за їхні розповіді.

Лікар: приходьте ще до нашої країни. Сьогодні ви познайомилися з деякими її жителями, але це ще не всі. Деякі в цей час лікували хворих – але ви можете познайомитися з ними наступного разу.

Ведучий: От і все на сьогодні, друзі. Закінчилася наша подорож. Сподобалися вам наші нові друзі? Як їх звати? Запам’ятали, де вони живуть? А ось цю таблицю карту, яку подарували нам вітаміни, ми прикріпимо у кабінеті, аби ви могли будь-коли її прочитати. Дякую за увагу. До побачення.

Виховний захід

«Здоров'я бережіть,

доки малі.»

Підготувала

вчитель поч.класів

Бокова.Т.А.

2010/2011 н.р.

Виховний захід на тему «Здоров*я бережіть, доки малі»

Мета:дати учням поняття про те, що здоров*я –це основа щастя людини,про чистоту як запоруку здоров*я ,про роль фізкултури, їжі для організму людини;переконувати учнів у тому, що здоров*я кожного здебільшого залежить від способу його життя; формувати в дітей бажання вести здоровий спосіб життя,прагнути зберігати своє здоров*я.

Обладнання: магнітофон,кошик із фруктами,прислів*я, демонстрційний матеріал.

Хід заходу

Учитель.

В народі кажуть « це» не купиш за гроші. Що мають наувазі?

(здоров*я)

Сьогодні ми з*ясуємо ,що ж означає бути здоровим.Що потрібно для здоров*я? Як зберегти здоров*я на довгі роки? Тема нашого виховного заходу « Здоров*я бережіть ,доки малі.»

Чи згодні ви з твердженням : Щоб бути здоровим, треба щоденно піклуватися про своє здоров*я»?Доведіть свою думку .Наведіть приклади.

(учні складають речення за початком)

Щоб бути здоровим ,треба…

Вправа «Мікрофон.»

Щоб бути здоровим ,треба…

Декламування віршів учнями.

1 учень.

Хто здоровий -той сміється ,

Все йому в життя вдається.

Він долає всі вершини ,

Це ж чудово для людини!

2 учень.

Хто здоровий,той не плаче,

Жде його в житті удача.

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

3 учень.

Хто здоровий не сумує,

Над загадками мудрує,

Він сміливо в світ іде

Й за собою всіх веде.

4 учень.

Бо здоров*я це прекрасно,

Здорово,чудово,ясно!

І доступні до людини

Всі дороги і стежини!

5 учень.

Зрозуміло, всім відомо,

Що приємно буть здровим,

Тільки треба знати,

Як здоровим стати.

Учитель.

Правильно помітили поети :хто здоровий-сміється, а не плаче.Гарний настрій- це здоров*я.

Але цього і багато іншого не знав герой однієї Казки.

Послухайте її.

В одному королівстві розташований замок, в якому мешкають старий Король і його єдиний син Королевич.

Усі слуги і придворні догоджають Королевичу,виконують будь яке його бажання ,проте Королевич все одно хворіє.Він мало розмовляє,не має жодних бажань,ніколи не посміхається,не залишає своєї кімнати.Їсть тільки одні цукерки і тістечка.П*є кока-колу з чіпсами.

Король дуже любить свого сина і нічого не шкодує для його лікування.

Але ніхто не може допомогти Королевичу.

Почув про сумного королевича добрий чаклун і поспішив на допомогу.

Він підійшов близько до королевича і запитав.

Скажи,ти хочеш бути здоровим?

Так,хочу.Але ніхто не може мене вилікувати.Король запрошував самих

відомих лікарів у світі. І все марно.

Я продовжую хворіти.

Тоді підводься.Я спробую тебе вилікувати,але ти повинен дотримуватись усіх моїх порад.

Дощ покрапав і пройшов.

Сонце ясно світить.

Гарно дуже це усім :і дорослим й дітям.

Де сонце і повітря ,

Там життя і здоров*я.

(до королевича)

Кожен день по розпорядку

Маєш ти робить зарядку.

Я не знаю ,що таке зарядка.Може ви мені покажете як її робить.

Чаклун.

Із задоволенням.А покаже її мій помічник-Буратіно.

(Учень показує фіззарядку для королевича і дітей.)

Учень.

Фізична зарядка- це заряд на вес день.Після зарядки почуваєшся бадьоро.

Ну,а весела пісня підвищує нам настрій.

(діти виконують зарядку)

Чудово! Оглядом я задоволений,

Бо ніхто з дітей не хворий,

Всі веселі і здорові!

Всі молодці! Тобі сподобалась фіззарядка? А це тобі, королевичу.Мій подарунок.

Дуже,дуже сподобалась!Я такий радий!

Що це?Це ж звичайне яблуко!

Ні, це незвиайне яблуко.Воно містить в собі багато вітамінів.І є ще в ньому

тепло.Якщо ти з*їси його,то воно віддасть тобі своє тепло ,і ти знову будеш здоровим.

Таке тепло не тільки в яблуці.Воно і в молоці,маслі, хлібі,м*ясі,овочах,

фруктах та іншій їжі.

Але не забудь перед вживанням добре помити яблуко.

Ну, а мені час вже йти.Не хворій більше.Виконуй всі мої поради. На все добре! До побачення!

До побачення!Дякую вам!

Учитель.

Як тільки чаклун зник.Королевич тут же схопив яблуко і з*їв його.Яке правило порушив Королевич? ( Забув помити яблуко)

Уночі,коли всі вже спали, Королевич почув голосні крики і вереск.У спальні стрибали комашки, віруси і бактерії.

Хто ви?

Я великий Вірус Дванадцятий!

Як добре,що ти не послухав чаклуна і не помив яблуко.Тепер поради будемо давать тобі ми-бактерії та віруси.

(королевич плаче)

Ой,живіт болить,голова гаряча.Допоможіть!

(з*являються водичка,мило,рушник)

Водичка

Я-водичка,

Обмию твоє личко,

Щоб оченькі блистіли,

Щоб щічки червоніли,

Щоб сміявся роток,

Щоб кусався зубок.

Мило.

Коли пінюсь на бруд я злюсь.

Людям я допомагаю,

З тіла мікроби змиваю.

Рушник.

Хай славиться мило пашисте,

Рушник хай прославиться чистий!

Давайте всі митись, купатись

І в ванній, і в бані,

Всюди і завжди- вічная слава воді!

Водичка.

Води не бійся,щоденно мийся!

Чиста вода-для хвороби біда.

Мило.

Бережись немитих рук!

Кран з водою –ліпший друг,

Брудні руки є бідою.

Щоб хвороба тебе не зломила,

Будь культурним-перед їдою,

Мий руки з милом.

Рушник.

Саме в пилюці мікроби,

Непримітні для очей,

Бруд приносять нам хвороби,знищимо його мерщій!

Прибирем в кімнаті нашій

І підлогу підметем.

Буде чисто в нашій хаті,

Цим здоров*ячко зміцним.

Учитель.

Ось і підійшов до кінця наш захід.А чому він був присвячений?Пригадайте!

Що потрібно для здоров*я? Давайте складемо «квітку здоров*я».

Учень.

Мама мені торбинку дає,

Все для здоров*я в торбиніц тій є…

Нумо,друзі,часу не гайте!

Ми почнемо, а ви кінчайте.

В нашій школі встановлено-

Вхід неряхам заборонено.

Учень

Допомогу чекай завжди

Від сонця,повітря і води.

Учень.

Міцнила щоб мускулатура-

Займатись треба фізкультурою.

Учень.

Хто фрукти полюбляє,

Овочі,молоко споживає,

Той добре знає ,що допомагають

Жить людині корисні вітаміни.

Уитель.

Добре!Усе пригадали,правильно назвали,тому і розкрилась квітка здоров*я.

Учень

Здоров*я бережіть, доки малі,

І мудрими ідіть по цій землі.

Хай кожен з вас в житті запам*ятає,

Що без здоров*я щастя не буває.

Учень.

Щоб міцне здоров*я мати,

Треба правила всі знати!

Бо гіркий у того вік,

Кому завжди треба лік.

Учень.

Здорові діти-нація здорова!

Багата Укрвїна і Чудова!

То ж,діти,ви здоровими ростіть,

В майбутнє добрими ідіть!

Учитель.

-А на згадку про сьогоднішній захід даруємо вам ,діти,ці вітаміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]