Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організаційний розділ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
192.19 Кб
Скачать

1.3. Виробнича структура підприємства.

Виробнича структура підприємства - це внутрішній устрій, який характеризує склад підрозділів та систему зв'язків, підпорядкованості та взаємодії між ними.

Виробнича структура підприємства відіграє важливе місце у взуттєвому виробництві. Підприємство - організаційно відокремлена і економічно самостійна ланка виробничої сфери народного господарства, що спеціалізується на виготовлені продукції, виконанні робіт і наданні послуг.

Формування виробничої структури здійснюється під впливом багатьох факторів. Головними з них є : виробничий профіль підприємства; обсяг виробництва продукції; рівень спеціалізації; місце знаходження підприємства.

Виробничий профіль підприємства, тобто характер та особливості продукції, що виробляється, безпосередньо обумовлюють хід виробничого процесу та склад відповідних підрозділів. Так, конструкція виробу передбачає певні технологічні процеси його виготовлення, певну їх послідовність та трудомісткість. Отже, для виробництва даного підприємства був розроблений план з загальною площею 594 м.кв. Цей план включає в себе адміністративно - побутові приміщення (склад матеріалів, склад готової продукції, адміністрація, кімната для відпочинку, санвузли, гардеробні приміщення і склад готової продукції ). Також є виробничі приміщення, що складаються з : розкрійної, заготівельної та складальної дільниць. Кількість виробничих підрозділів підприємства та їх розміри залежать також і від обсягів виробництва продукції. Вирубочної дільниці немає, так як деталі низу закуповуються у посередників.

Суттєво впливає на виробничу структуру рівень спеціалізації. З розвитком та поглибленням спеціалізації зменшується кількість виробничих підрозділів підприємств, спрощує його структуру. Навпаки, чим більш універсальним є підприємство, тим складніша його структура.

Виробнича структура підприємства залежить і від місця його знаходження. Наприклад, підприємства розташовані у віддалених від промислових центрів регіонах, як правило, більш універсальні та автономні.

Арк.

&ойко Н

ККЛП 39 КР. 0.01 ПЗ.

7

| Змн.

Арк.

докум.

Підпис

Дата

ІАСистема організації виробництва на підприємстві.

Виробничий процес здійснюється у часі і просторі. Організація виробни­чого процесу у часі характеризується методами поєднання операцій і ступе­нем його безперервності. Просторова організація виробничого процесу пе­редбачає розташування робочих місць і їх груп (дільниці, цехів) на території підприємства та забезпечення пересування предметів праці по операціях най-коротшими маршрутами. Поєднання цих двох аспектів побудови виробничо­го процесу здійснюється застосуванням певного методу організації вироб­ництва. На даному підприємстві поточна організація виробництва.

Потокове виробництво - високоефективний метод організації виробничо­го процесу. В умовах потоку виробничий процес здійснюється у максималь­ній відповідності в принципі його раціональної організації. Потокові методи застосовуються в умовах виготовлення продукції у значних обсягах і протя­гом тривалого часу, що властиво для масового і великосерійного виробницт­ва.

В проектую чому підприємстві використовується поточна система органі­зації виробництва. Основними ознаками якої є: на ділянці розкрою викорис­товується конвеєр марки КЗЛ - О, який має три горизонтально замкнуті стрічки. На верхній стрічці подається робітнику матеріал для розкрою, на се-редній-повертаються до оператора вже готові деталі, на нижній-транспортуються відходи. Робота конвеєра обслуговується диспетчером (опе­ратором) за допомогою пульта управління.

На заготівельній дільниці використовується конвеєр марки КЗЛА - О, що працює по системі ДОД ,тобто диспетчер - операція - диспетчер, конвеєр секційний, довжина кожної секції 1200 мм.

На ділянці по складанню заготовок пропонується використовують конвеєр КП - 1 - О. Вони використовуються, як засіб автоматичного транспортуван­ня предметів праці.

Вибір таких транспортних засобів забезпечить на підприємстві при вироб­ництві підвищить кваліфікацію персоналу і дозволить організовувати роботи досить ефективно.

ККЛП 39 КР. 0.01 ПЗ.

Арк.

РпСпхо И

9

Змн.

Арк.

докум.

Чіідпис

Дата

^.5 Організація праці в цеху.

В процесі трудової діяльності на організм людини чиниться своєрідний "тиск" несприятливими виробничими факторами, що прямо чи опосередковано впливають на здоров'я та працездатність.

Саме тому керівники підприємства повинні пам'ятати, що турбуючись про здоров'я кожного працюючого, вони турбуються про усе виробництво в цілому. Як відомо, людям які працюють на підприємстві загрожують профе­сійні захворювання, а зашкодити їм можуть тільки рішучі заходи та сучасні технології. І тільки застосувавши їх в життя можна зберегти здоров'я праців­ників, а ні для кого не секрет, що чим краще здоров'я, тим вища працездат­ність, отже підвищується продуктивність праці.

Особливо гострою проблемою є мікроклімат виробничого приміщення -це температура, вологість, рух повітря, випаровування. Взуттєве виробництво пов'язане з постійним використанням різноманітних клеїв, фарб, лаків, роз­чинників тощо, які при підвищенні температури випаровуються, тому для поліпшення умов праці в приміщенні встановлюють кондиціонери, очищувачі повітря, витяжки. Крім того в обладнання, на якому виконуються клейові опе­рації, повинен бути вмонтований пилозбірник.

Шкідливий вплив на організм людини завдає вібрація, що з часом може перерости у професійне захворювання, тому дотримання норм та санітарних правил при роботі з віброобладнанням крайнє важливо, а також потрібно вжи­ти заходи для меншого їх впливу на працюючих.

Приміщення підприємства повинно бути добре освітлено, тому треба за­стосовувати як природне - вікна, так і штучне (лампи денного світла, світиль­ники тощо), а також комбіноване освітлення . За призначенням штучне освіт­лення поділяється на робоче, аварійне, спеціальне. Кожне з них повинно підла­годжено працювати і виконувати свої функції. Це пов'язано із тим. що на ви­робництві повинна бути велика точність і саме погане освітлення або його недостатня кількість може викликати брак чи травми робітників.

Керівник підприємства повинен турбуватись щоб усі працівники прохо­дили регулярний медичний огляд, надавати оздоровчі путівки та відпустки.

Щоб забезпечити безпеку праці на робочому місці повинні бути видані спеціальні взуття та одяг, при необхідності респіратори та маски на обличчя для запобігання діям хімічних та механічних речовин. За підприємством пови­нен бути закріплений механік, електрик, які б слідкували за станом обладнання з метою зашкодження нещасних випадків.

Говорячи про організацію праці на підприємстві треба пам'ятати, що но­рмативні умови праці створюють здоровий стан у колективі, що позитивно відображається на роботі.

[>

Койко И

Змн,

Арк.

докум.

Підпис

Дата

ККЛП 39 КР. 0.01 пз.

Арк.

1.6. Розрахунок коефіцієнтів механізації і завантаженості робо­чих місць.

Коефіцієнт механізації Кмех. Визначається по формулі:

Кмех.= Км./ Кфакт.;

Кмех.= 45 / 46 = 0.97

щ

Км.-кількість робітників на машинних операціях. Кфак.- загальна кількість робітників.

Коефіцієнт завантаження робочих місць:

Кз= Кр / Кф;

Кз. = .44.566/ 46 = 0.97 /(.(IV" ЬЦ / Кф.- фактично прийнята кількість робітників Кр.- розрахункова кількість робітників

Змн.

Арк.

докум.

Підпис

Дата

ККЛП 39 КР. 0.01 ПЗ.

Арк.

н

Розрахунок основного тарифного фонду заробітної плати

допоміжних робітників - погодинників

Чисельність робітників визначається по зонам та нормам обслуговування обладнання, а також корегуються з урахуванням прийнятої виробничої програми та чисельності основних робітників.

Умовно робітників погодинників розбивають на 3 групи :

Гр. А - робітники , які обслуговують виробничий процес ( контролери , вантажники, диспетчери та інші);

Гр.Б - робітники, які обслуговують та ремонтують обладнання ( механіки, слюсарі, електрики);

Гр.В - робітники молодшого обслуговуючого персоналу, праця яких оплачується через посадові оклади( комірники, прибиральниці)

Оплата праці усіх категорій погодинників здійснюється відповідно діючим формам та системам оплати праці та розраховується для всіх робітників по категоріям в залежності від тарифного розряду та посадового окладу по тарифним ставкам та місячним окладам .

Таблиця №6 « Розрахунок тарифного фонду заробітної плати погодинників гр.А, гр. Б »

Найменування

Тари

Проектна

Тарифна

Сума

Тарифний

професії

фний

кількість

ставка

зарплати

фонд

розря

робітників

за день

зарплати

Д

погодинників

Т ст

за квартал

І зміна

Всь ого

За

годину

За

день

1

2

3

4

5

6

7

8

9

01

Контролер

4

1

1

20,5

164

164

9184

02

Вантажник

3

1

1

16

128

128

7168

03

Механіки

6

і

і

21,5

172

172

9632

04

Електрики

6

1

1

21,5

172

172

9632

4

35616

Гр.А- 16352 Гр. Б-19264

Зарплата за день розраховується за формулою :

З дн = Т ст. дн * К роб Тарифний фонд зарплати за квартал розраховується за формулою:

Ф тар.кв = 3 дн * Р роб

Заробітна плата за місяць визначається за формулою:

З міс = Ок * К роб

Зарплата за квартал визначається за формулою :

З кв = 3 міс * К міс

Загальний фонд робітників - погодинників складається із суми фондів зарплати робітників гр. А, гр. Б, гр. В, визначається за формулою :

Ф тар. пог = гр. А + гр. Б + гр. В; Ф тарліог = 16352+19264+ 7200=42816

Розрахунок основної заробітної плати робітників

15

Для того щоб розрахувати основну зарплату робітникам необхідно розрахувати суму тарифного фонду робітників відрядної та погодинної оплати праці за такою формулою :

Ф осн = Ф від + Ф тар.пог ; Ф осн = 401632 + 42816 = 444448