Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Задачі лікувальної гімнастики

  2. Засоби лікувальної гімнастики

  3. Загальна тривалість занять лікувальною гімнастикою

5. Аеробіка

Аеробіка - система вправ в циклічних видах спорту, пов'язаних з проявом витривалості /ходьба, біг, плавання тощо/, спрямована на підвищення функціональних можливостей серцево-судинної і дихальної систем.

Слово «аеробіка» (грець. «аеро»-повітря, «біос» - життя) стало відомо світу в 1968 р., коли американський фізіолог професор Кенет Купер опублікував книгу «Аеробіка». Бачачи фізичну недосконалість, часту захворюваність і високу смертність своїх співвітчизників, особливо від захворювань серцево-судинної системи, американський вчений призвав їх вести здоровий спосіб життя і регулярно використовувати аеробні фізичні вправи, тобто такі вправи, які вимагають великої кількості кисню протягом тривалого часу і неминуче примушують організм удосконалювати свої системи, що відповідають за транспорт кисню, тобто вправи, які виконуються організмом в так званому стійкому стані. До основних фізичних вправ, які володіють оздоровчим аеробним потенціалом, відносяться: ходьба, повільний біг, плавання, їзда на велосипеді, біг на лижах тощо. Він назвав свою систему занять фізичними вправами аеробікою, оскільки при виконанні названих вправ в організмі відбуваються аеробні процеси, при яких в нього поступає велика кількість кисню. Основна вимога при виконанні аеробних вправ полягає в тому, щоб пульс протягом всього фізичного навантаження досягав щонайменше 130 уд/хв. і по можливості був близький до оптимального.

При заняттях аеробними вправами виділяють чотири основні фази (К.Купер, 1989): розминку, аеробну фазу, заминку, силове навантаження.

Розминка направлена на те, щоб, по-перше, розім'яти і розігріти м'язи спини і кінцівок, а по-друге, викликати деяке почастішання темпу серцевих скорочень, так, щоб плавно підвищувати пульс до значень, відповідних аеробній фазі.

Аеробна фаза є головною для досягнення оздоровчого ефекту. У цій фазі, займаючись основними видами аеробіки (лижі, плавання, біг, їзда на велосипеді) потрібний оздоровчий ефект досягається при заняттях тривалістю не менше 20 хвилин в день 4 рази на тиждень. Оптимальна тривалість занять - 30 хвилини 3-4 разу на тиждень.

Заминка займає мінімум 5 хвилин. Протягом всього цього часу слід продовжувати рухатися, але в достатньо низькому темпі, щоб поступово зменшити частоту серцевих скорочень.

Силове навантаження, що включає вправи на гнучкість, укріплює м'язи, розвиває рухливість в суглобах і продовжується не менше 10 хвилин. В результаті занять аеробікою в організмі відбуваються наступні позитивні зрушення (К. Купер, 1989):

  • зміцнюється кісткова система;

  • зменшується схильність депресії, іпохондрії;

  • поліпшується травлення;

  • сповільнюються процеси старіння;

  • підвищується фізична і інтелектуальна працездатність;

  • знижується ризик серцевих захворювань;

  • поліпшується сон.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняттю “аеробіка”.

  2. Які основні фізичні вправи відносяться до аеробних?

  3. Дайте визначення поняттю “аеробна фаза”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]